Alimente care iti vor imbunatati sanatatea in sezonul rece
Odata cu venirea iernii trebuie sa optam pentru alimente de sezon, specifice perioadei reci, care sa ne ajute sa ne pastram sanatatea si sa ne incarce cu vitamine si minerale. Stiti care sunt acestea?
09.12.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 8 secundeAfla din acest articol care sunt cele mai indicate alimente in sezonul rece!
1. Usturoiul
Usturoiul este o planta utilizata atat ca aliment, cat si ca medicament, fiind considerat un mijloc preventiv al bolilor contagioase, al bolilor cardiovasculare, tulburarilor digestive, avand si efect antimicrobian.
Decembrie si ianuarie sunt lunile de varf ale imbolnavirilor de raceala si gripa iar usturoiul poate fi un aliat de nadejde in lupta cu acestea. Principalul compus care combate raceala si gripa este alicina (acelasi compus care ii confera mirosul specific), acesta avand proprietati antibacteriene. Specialistii in nutritie recomanda consumul zilnic de usturoi in lunile de iarna daca dorim sa ne stimulam imunitatea. In iunie 2012 cercetatorii de la Universitatea din Florida au demonstrat acest lucru, prin faptul ca usturoiul creste numarul limfocitelor T din sange, fapt ce joaca un rol important in cresterea imunitatii.
2. Ridichea alba si neagra
Ridichile sunt alimente-cheie in lunile de iarna, dar pe care sa le alegem? Ridichia alba este bogata in fibre si fier, iar in unele zone din Romania e pastrata taiata felii si uscata la soare – in acest fel calitatile ei se mentin o perioada mai indelungata de timp. Din cauza ca in sezonul rece exista tendinta de a se consuma mai multe alimente prajite, salata de ridiche alba nu trebuie sa lipseasca de la aceste mese. Ea are proprietatea de a distruge grasimile si uleiurile, fiind mai eficienta in stare uscata decat in stare cruda.
Ridichea neagra are un gust distinct, usor iute si un continut semnificativ de Vitamina C, cel mai important antioxidant in preventia racelii si gripei. Se recomanda consumul ei in stare cruda sau sub forma de suc, avand proprietatea de a curata rinichii si ficatul de toxinele acumulate. Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe, in care se adauga deopotriva radacina, cat si frunzele.
3. Portocalele
Portocalele acopera necesarul zilnic de vitamina C prin 100 ml de suc obtinut din pulpa proaspata de fruct. Prin acest continut ridicat de vitamina C, maresc rezistenta la infectii, avand proprietati antihemoragice si de protectie vasculara. Se cunosc, de asemenea, proprietatile lor usor diuretice si laxative.
Alte minerale continute de portocale in cantitati insemnate sunt: potasiul (130 mg/100 g), calciu (30 mg/100 g), fosfor (15 mg/100 g), sodiu (2 mg/100g) si fier (0,4 mg/100 g).
4. Catina
Catina sau ginsengul romanesc este considerata un vaccin antigripal natural. Acest fapt se datoreaza continutului crescut de vitamina C, fiind mai mare decat cel al macesului si de 10 ori mai mare decat al citricelor.
Fructele de catina sunt considerate polivitamine naturale. Acestea pot fi consumate ca atare, in starea lor naturala, sau sub forma de sirop, diluat cu apa (se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia.).
Catina este de asemenea bogata si in beta-caroten (contine mai mult beta-caroten decat morcovul) si de aici culoarea portocalie a fructelor acesteia. Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba apetitul, in acelasi timp vitaminizeaza organismul si tine sub control nivelul colesterolului.
5. Muraturile
Muraturile sunt alimente indispensabile din bucataria romanilor pe timp de iarna, cu un continut scazut de zaharuri, grasimi si calorii. Au in schimb un continut crescut de sare iar din acest motiv se contraindica hipertensivilor, cardiacilor sau celor care sufera de retentie de apa.
Exista doua feluri de muraturi: cele ce se mureaza cu saramura si cele care se mureaza cu otet.
Murarea legumelor prin fermentatie este indicata datorita faptului ca acest proces, efectuat corect, va conserva si o mare parte din vitaminele continute de acestea. Fermentarea distruge microorganismele patogene si creste cantitatea de bacterii sanatoase pentru digestie, probiotice sau „vii”.
Si condimentele care se folosesc la prepararea muraturilor sunt importante pentru sanatate (mararul, semintele de mustar, usturoiul, hreanul si, uneori, scortisoara). Acestea elibereaza lent substante active in saramura.
Pe de alta parte, muraturile obtinute prin adaugare de otet sunt gata in timp mai scurt, dar nu contin bacterii utile intestinului, precum cele in saramura. In plus, este nevoie de o cantitate mai mare de otet pentru a distruge microorganismele patogene. Este important de stiut ca majoritatea muraturilor din comert se obtin cu ajutorul unui amestec de apa cu otet, iar aceste borcane se pasteurizeaza, ceea ce le distruge o mare parte din substantele nutritive.
6. Scortisoara
Banala scortisoara este un excelent antiseptic natural, folosita pentru proprietatile sale de scadere a colesterolului, trigliceridelor, a tensiunii arteriale si de normalizare a nivelului de zahar din sange.
Doriti sa pierdeti cateva kilograme iarna aceasta? Folositi scortisoara! Nutritionistii recomanda consumul acestui condiment cand simtiti nevoia de ceva dulce si se pare ca simplul miros al acesteia este de ajuns pentru alungarea poftei de dulce.
Pe langa toate aceste proprietati, scortisoara se claseaza printre aliementele cele mai bogate in antioxidanti, aceasta luptand impotriva stresului oxidativ si a radicalilor liberi.
Iulia Hadarean
Nutritionist-dietetician
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024