Alimente care pot contribui la scăderea acidului uric
Multe probleme cauzate de unele disfuncții ale organismului pot fi ținute cu ușurință sub control sau chiar eliminate cu ajutorul unei alimentații adecvate. Este și cazul pacienților cu hiperuricemie, care trebuie să urmeze un regim bazat pe anumite alimente care scad acidul uric, pentru a evita apariția unor complicații ce le-ar putea afecta grav starea de sănătate.
16.04.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 35 secundeDacă te interesează subiectul, găsești în cele ce urmează mai multe detalii despre acidul uric, despre afecțiunile care sunt asociate cu creșterea nivelului său și despre alimentele care te ajută să îl ții sub control.
Informații despre acidul uric
Acidul uric este o substanță chimică eliberată în organism în urma descompunerii alimentelor care conțin niște compuși organici numiți purine. Acești compuși sunt benefici pentru organism, însă acidul rezultat în urma sintezei lor este un produs rezidual, care trebuie eliminat din organism.
Această misiune revine rinichilor, care filtrează sângele și reține acidul uric, pe care îl elimină apoi prin urină. În mod normal, nivelul acestui produs rezidual în sânge nu trebuie să depășească 7 mg/dl în cazul bărbaților și 6 mg/dl în cazul femeilor, iar când aceste valori sunt mai mari, apare hiperuricemia.
Dacă acesta apare ca urmare a consumului exagerat de alimente care conțin purine sau a administrării unor medicamente, nivelul acidului uric va reveni la normal odată cu schimbarea dietei sau cu încetarea tratamentului.
Există însă și situații în care organismul nu are capacitatea de a filtra în mod eficient acest produs rezidual, iar atunci, nivelul său poate fi controlat și prin consumul de alimente care scad acidul uric.
Acid uric crescut – Afecțiuni asociate
Aceste disfuncții sunt generate de o serie de afecțiuni ce determină acumularea de acid uric în organism, cea ce poate duce la apariția altei boli, numite gută.
În general, afecțiunile renale sunt asociate cu hiperuricemia, însă mai trebuie menționate și diabetul, psoriazisul, hipotiroidismul și câteva tipuri de cancer. De asemenea, anumite boli hematologice precum și unele afecțiuni cardiovasculare pot genera creșterea nivelului de acid uric din sânge și totodată pot fi o consecință a hiperuricemiei.
Alimente care scad acidul uric
Dincolo de tratamentul adecvat, în funcție de cauzele care duc la apariția unei astfel de probleme, există și o serie de alimente care scad acidul uric și sunt de mare ajutor dacă sunt incluse în dieta zilnică. În cele ce urmează, facem o trecere în revistă a acestora și a modului în care acționează.
Merele
Merele conțin acid malic, care are capacitatea de a neutraliza acidul uric din sânge, eliminând astfel efectele nocive ale acestuia. Totodată, merele sunt alimente care scad acidul uric și prin prisma faptului că favorizează absorbția acestuia din sânge, apropiind-l de nivelul normal.
Bananele
Dincolo de faptul că au un conținut scăzut de purine, care nu generează o cantitate mare de acid uric, bananele favorizează și eliminarea acestuia prin urină.
De asemenea, datorită conținutului ridicat de potasiu, previn formarea cristalelor de urat care duc la apariția pietrelor la rinichi. Așadar, poți consuma cu încredere banane, pentru că și acestea sunt alimente care scad acidul uric.
Iaurtul
Acest aliment conține probiotice care ajută la menținerea unei flore intestinale sănătoase și la reducerea absorbției de purine din alimente. Totodată, laptele bătut și chefirul sunt alte produse lactate bogate în probiotice, ceea ce le califică pentru un loc pe lista alimentelor care scad acidul uric.
Sparanghelul
Principalele sale atuuri sunt conținutul ridicat de apă, fibre, vitamina K și acid folic, care îl transformă într-un aliment cu efect diuretic și detoxifiant.
Aceasta înseamnă că poate fi considerat și aliment care scade acidul uric, facilitând filtrarea acestuia și eliminarea sa prin urină.
Țelina
Țelina este recunoscută pentru efectul său diuretic și antiinflamator, la care se adaugă și un conținut redus de purine. Datorită acestor calități, și țelina este un aliment care scade acidul uric, favorizând eliminarea acestuia din organism și calmând totodată inflamațiile provocate de gută.
Cireșele
Culoarea roșie a cireșelor este dată de niște pigmenți denumiți antocianine, care au și un puternic efect antioxidant și detoxifiant. Mai trebuie adăugat și aportul important de vitamina C, care ameliorează simptomele gutei, și avem toate motivele pentru a include și cireșele în categoria alimentelor care scad acidul uric.
Morcovii
Morcovii au proprietăți alcaline, ceea ce înseamnă că ajută la creșterea pH-ului din sânge, și prin aceasta, la scăderea nivelului de aciditate. În același timp, betacarotenul din componența lor are efect antioxidant, protejând celulele de efectele nocive ale acidului uric.
Așadar, indiferent dacă sunt consumați ca atare sau în salate ori diferite feluri de mâncare, morcovii sunt alimente care scad acidul uric.
Lămâile
Renumite pentru conținutul bogat de vitamina C, lămâile stimulează sistemul imunitar și previn astfel apariția infecțiilor asociate cu guta. În același timp, pot fi considerate alimente care scad acidul uric și datorită efectului alcalin, care neutralizează acest produs rezidual.
Quinoa
În ciuda dimensiunilor reduse, semințele de quinoa sunt bogate în proteine, fibre, vitamine și minerale, având totodată un conținut scăzut de purine. Se recomandă includerea lor în dieta persoanelor cu hiperuricemie, dar și a diabeticilor, pentru că sunt considerate alimente care scad acidul uric.
Portocalele
Dincolo de gustul delicios și aroma inconfundabilă, portocalele au beneficii importante și pentru sănătate, datorită conținutului bogat de vitamine și acid citric.
Vitamina C întărește imunitatea, iar acidul citric acționează ca detoxifiant, ceea ce ne determină să includem și portocalele în categoria alimentelor care scad acidul uric.
Anghinarea
Anghinarea este o sursă excelentă de minerale, vitamine, antioxidanți, fibre și proteine. Datorită efectului său diuretic, anghinarea stimulează funcția renală, implicit eliminarea prin urină a acidului uric și a altor toxine.
Prin urmare, pacienții cu o astfel de problemă au toate motivele să consume cu încredere și acest aliment care scade acidul uric.
În concluzie, alimentația joacă un rol important în reglarea nivelului de acid uric din organism și în prevenirea sau tratarea afecțiunilor asociate cu hiperuricemia, cum ar fi guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiovasculare.
După cum ai văzut, există numeroase alimente care scad acidul uric prin efectul lor diuretic, antioxidant sau alcalinizant, iar acestea trebuie să fie ingrediente de bază în dieta oricărui pacient cu astfel de probleme.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024