Alimente care te ajută să ai un somn de calitate
Dai vina pe stres pentru somnul agitat? Ei bine, s-ar putea să fie în altă parte problema. Pentru a dormi bine noaptea, acordă mai multe atenție conținutului farfuriei de la ultima masă a zilei. Dacă unele alimente îți pot tulbura somnul, altele te pot ajuta să dormi ca un bebeluș.
19.02.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 54 secundeDacă în ultima vreme te tot întorci de pe-o parte pe alta în pat încercând să adori, iar somnul se lasă așteptat, e cazul să-ți pui niște întrebări. Să fie surmenajul sau poate ultimul episod din serialul preferat la care ți-a rămas gândul? E posibil să fie și acestea implicate, însă nu-i exclus ca dificultatea de a adormi să aibă de-a face mai degrabă cu porția generoasă de lasagna pe care ai devorat-o cu doar trei ore înainte de a merge la culcare… Poate că ar trebui să-ți organizezi mai bine meniul zilnic și să incluzi la cină alimentele mai ușor digerabile, care să favorizeze un somn liniștit și odihnitor.
Ce să mănânci seara
Fără prea mult suspans, cina este masa zilei cu cel mai mare impact asupra calității somnului. Dacă ceea ce mănânci în timpul zilei e, în bună parte, digerat până seara, ceea ce consumi la cină e încă în plin proces de digestie când dai stingerea. De aceea, e important ca seara să ai mese simple și ușoare, care să nu-ți suprasolicite tubul digestiv. Pe de altă parte, acestea trebuie să fie și sățioase, ca să nu-ți sperie somnul senzația de foame. Așadar, trebuie să găsești acel echilibru fin între prea prea mult și prea puțin.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să le acordăm un loc special pe farfurie proteinelor, din anumite surse însă. Recomandările lor se limitează la quinoa, hrișcă, linte și pește. Acestea sunt hrănitoare și asigură o senzație de sațietate prelungită.
Proteinele e bine să fie însoțite de legume, însă numai nu în stare crudă. Cruditățile cresc riscul de balonare, de care chiar n-ai nevoie în timpul nopții. Opțiuni foarte bune la cină sunt morcovii, andivele sau fasolea verde, dar numai după ce au trecut în prealabil prin tigaie. Aceste legume conțin triptofan, un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei. Cunoscută și drept „hormonul fericirii”, serotonina ne ajută să ne simțim bine și să ne relaxăm. În plus, ea participă la secreția de melatonină, hormonul responsabil cu inducerea somnului.
Alți aliați de neratat la masa de seară sunt produsele lactate. Și acestea sunt surse bogate de triptofan. Drept urmare, nu ezita să consumi la cină brânzică de vaci, iaurt din lapte de vacă sau capră, sana sau kefir. Te vor ajuta să-l ademenești mai ușor pe moș Ene.
Ce să eviți să mănânci seara
În această categorie intră și lasagna, despre care am făcut deja vorbire. Dacă vrei să dormi bine noapte, abține-te de la fripturi, sarmale, varză cu ciolan afumat, cartofi prăjiți scăldați în maioneză, pizza și alte preparate care pun serios la treabă aparatul digestiv. Alimentele greu digerabile necesită mai multă energie, ceea ce determină organismul să funcționeze mai intens. În acest context, somnul nu mai reprezintă o prioritate. Corpul are o treabă mai importantă de făcut, astfel că tu te vei perpeli ore bune în așternut.
Mai mult, digestia unei mese copioase va crește temperatura corpului. Or, acest lucru împiedică pregătirea organismului pentru somn. Conform experților în somnologie, în timpul somnului profund, temperatura corpului scade cu circa 2 grade Celsius. Cu alte cuvinte, dacă vrei să dormi bine, termogeneza indusă de cină e ultimul lucru de care ai nevoie.
Mizează pe ajutoare
Ca să mergi la sigur și somnul să nu se lase prea mult așteptat, fă-ți un obicei din a bea cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare o infuzie călduță din plante cu efecte sedative. Poate fi un ceai de valeriană sau de melisă, un ceai de tei sau de mușețel, de păducel, floarea-pasiunii sau sunătoare. Pe lângă efectul hidratant, important și el, acestea calmează sistemul nervos și contribuie la inducerea somnului.
Formulă 100% naturală, SomnControl de la Naturalis ajută la îmbunătățirea calității somnului, crescând nivelul de energie de a doua zi. Acest supliment alimentar are la bază valeriană, magneziu, melatonină, L-triptofan, mac californian și vitamina B6, substanțe cu efecte dovedite în combaterea tulburărilor de somn.
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024