Alimente de ajutor în răceală și congestie nazală
Răceala este cea mai ușoară formă de infecție respiratorie iar congestia nazală se numără printre simptomele care o caracterizează, ceea ce explică asocierea celor doi termeni în articolul pe care tocmai ai început să-l parcurgi. O altă explicație pentru tema aleasă constă în faptul că deja ne află în sezonul rece și este de așteptat ca incidența infecțiilor respiratorii să crească. An de an se întâmplă acest lucru pe fondul intensificării circulației virusurilor și al scăderii imunității cuzate de schimbările specifice trecerii de la sezonul cald la sezonul rece.
07.11.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 8 secundeÎn acest context am considerat necesar să readucem în atenție importanța alimentației în caz de răceală, mai ales că pentru această afecțiune nu există tratament curativ, ci doar simptomatic. Cu alte cuvinte, răceala se vindecă de la sine iar singurele opțiuni terapeutice ameliorează simptomele fără a influența semnificativ procesul de vindecare. Acesta poate fi însă grăbit printr-o alimentație adecvată iar în cele ce urmează îți vom arăta cum.
Pe scurt despre răceală și congestie nazală
Răceala este o infecție respiratorie ce poate fi cauzată de peste 200 de tipuri de virusuri, însă cel mai prolific dintre acestea este rinovirusul, responsabil de majoritatea îmbolnăvirilor. Indiferent de natura lor, aceste virusuri pătrund și se fixează la nivelul căilor aeriene superioare, cauzând acea infecție respiratorie ușoară pe care o numim răceală.
Într-o astfel de situație organismul reacționează prin sistemul imunitar pentru a împiedica agenții patogeni să pătrundă mai adânc în căile respiratorii. În acest sens, la nivelul mucoaselor care protejează zonele superioare ale căilor respiratorii este secretată o cantitate mare de mucus pentru a opri virusurile, iar celulele imunitare produc anticorpi care atacă agenții patogeni. Această luptă este asociată și cu un proces inflamator care împreună cu mucusul acumulat în exces obturează căile aeriene superioare cauzând congestie nazală.
Mai pe înțelesul tuturor, congestia nazală înseamnă nas înfundat și respirație îngreunată – simptome comune pentru răceală, dar și alte infecții respiratorii mai grave.
Importanța alimentației în caz de răceală și congestie nazală
Cum spuneam, nu există tratament care să vindece răceala, pentru că sistemul imunitar poate face față singur unei astfel de infecții ușoare însă în acest scop nu strică să primească și o mâna de ajutor pentru a rezolva cât mai rapid problema. Această mână de ajutor poate veni din partea alimentelor pe care le consumi în perioadele de răceală, întrucât multe dintre ele conțin nutrienți esențiali care întăresc imunitatea, precum și diferite substanțe care susțin sistemul imunitar în lupta cu agenții patogeni.
Este vorba de vitaminele A, B6, C, D și E, minerale precum seleniu, fier cupru, magneziu și zinc, substanțe antioxidante și cu efect antimicrobian. Toate acestea sunt benefice pentru sistemul imunitar mai ales atunci când acesta trebuie să facă față infecțiilor respiratorii de orice fel și se găsesc din abundență în alimentele pe care ți le vom prezenta în continuare.
Alimente eficiente împotriva răcelii și congestiei nazale
După cum vei putea constata, dieta recomandată în caz de răceală este una permisivă incluzând în meniu o gamă foarte variată de alimente considerate sănătoase datorită conținutului bogat de substanțe benefice pentru imunitate. Iată care sunt acestea:
Citricele
Chiar dacă nu sunt cele mai bogate în acest nutrient, citricele sunt renumite datorită conținutului ridicat de vitamina C. Dintre toate cele 13 vitamine, aceasta este cea mai importantă pentru imunitate întrucât contribuie la formarea celulelor imunitare și totodată la reglarea funcțiilor acestora, astfel încât să lupte eficient împotriva agenților patogeni. De aceea, în caz de răceală se recomandă consumul de portocale, lămâi, mandarine, grapefruit sau pomelo, care stimulează producția de celule imunitare într-un context în care organismul are nevoie de ele pentru a neutraliza agenții patogeni.
Deși nu fac parte din categoria citricelor, trebuie să menționăm că fructele cele mai bogate în vitamina C sunt cătina și măceșele care pot fi incluse și ele în alimentație.
Usturoiul
Despre usturoi se spune că este un adevărat antibiotic natural datorită efectului antimicrobian dat de o substanță specifică numită alicină. Deși i se spune „antibiotic”, usturoiul este la fel de eficient și împotriva virusurilor, inclusiv a celor care cauzează răceala. Este de preferat ca usturoiul să fie consumat crud, pentru că prin preparare termică alicina pe care o produce este distrusă și odată cu ea dispare și efectul antimicrobian. În același timp, usturoiul are și acțiune antiinflamatoare, care ajută la reducerea congestiei nazale.
Ghimbirul
În mod similar acționează și ghimbirul, însă în cazul său efectul antiinflamator și antimicrobian se datorează altei substanțe active, numite gingerol. Poate fi consumat sub formă de ceai sau ras proaspăt și adăugat în sucuri naturale, smoothie-uri sau cereale integrale.
Fructele de pădure
Fructele de pădure sunt la rândul lor o sursă importantă de vitamina C însă totodată conțin și cantități mari de flavonoide, care sunt pigmenți naturali cu un puternic efect antioxidant. Deși flavonoidele nu au o implicare directă în lupta sistemului imunitar cu virusurile, vin în sprijinul acestuia prin faptul că îi preiau o parte din sarcini. Este vorba de controlul radicalilor liberi, care sunt niște compuși instabili din organism și care intră în reacție cu celulele, cărora le modifică structura și funcționalitatea.
Fenomenul se numește stres oxidativ și este nociv pentru organism, iar sistemul imunitar trebuie să îl prevină prin neutralizarea radicalilor liberi. Prin efectul atioxidant, flavonoidele din fructele de pădure neutralizează la rândul lor acești compuși iar astfel sistemul imunitar este degrevat de o sarcină și se concentrează mai mult pe combaterea infecției respiratorii.
Fructele și legumele cu pulpă portocalie sau galbenă
Culoarea galbenă sau portocalie a fructelor și legumelor e dată de un pigment numit beta-caroten, care este un precursor al vitaminei A. Mai exact, odată ajuns în organism beta-carotenul este sintetizat în vitamina A care, printre altele, joacă un rol important în funcționarea mucoaselor. Aceasta reglează secreția de mucus și grăbește regenerarea celulelor din structura mucoaselor, care constituie la rândul lor o componentă importantă a sistemului imunitar. Astfel, consumul de morcovi, dovleac, ardei, gras, caise, piersici, mango sau cartofi dulci crește rezistența imunitară la nivelul mucoaselor și reduce congestia nazală.
Ardeiul iute
Datorită unei substanțe specifice numite capsaicină, ardeiul iute este un excelent decongestionant nazal având capacitatea să fluidifice rapid mucusul acumulat în căile aeriene. În același timp, ardeiul iute are și efect antimicrobian, acționând și ca antoxidant.
Peștele gras
Peștele gras este cea mai bună sursă de acizi grași Omega-3, o categorie importantă de grăsimi saturate esențiale pentru buna funcționare a organismului. Printre altele, acizii grași Omega-3 au efect antiinflamator care se dovedește benefic împotriva congestiei nazale, despre care spuneam că are la bază și un proces inflamator.
Când vorbim despre pește gras ne referim la somon, ton, macrou, sardine și hering.
Apa de mare hipertonică, pentru răceală și congestie nazală
Apa de mare naturală poate ajuta la menținerea hidratării mucoasei nazale și, în caz de congestie nazală, poate reduce densitatea secreției nazale, ajutând la eliberarea căilor respiratorii. Pe lângă avantajul de a fi accesibilă tuturor, soluția regăsită sub formă de spray-uri pe bază apă de mare are efecte imediate. Spray-urile nazale au o acțiune locală, neajungând mai departe în organism, diminuând astfel riscul de apariție a posibilelor efecte secundare pe care le au anumite tratamente cu administrare orală.
O îngrijire regulată a nasului cu Assista Aquamare spray nazal hipertonic, soluția naturală pe bază de apă de mare hipertonică colectată din adâncurile Oceanului Atlantic, poate ajuta la reducerea umidității mucoasei.
Apa de mare hipertonica este recomandata pentru congestia nazala cauzată de infecții, sinuzită sau alergii. Apa de mare hipertonică diluează secrețiile și vindecă mucoasa. Assista Aquamare spray nazal hipertonic se poate administra începând cu vârsta de 1 an și se poate achiziționa din farmaciile Catena sau online din springfarma.com.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024