Alimente de care să te ferești dacă vrei să ții toxiinfecția alimentară departe
Niciodată nu poți avea siguranța deplină că mâncarea din farfurie sau gustarea pe care ți-o iei la pachet nu îți va provoca o toxiinfecție alimentară, pentru că un risc există întotdeauna, iar în teorie, orice aliment poate face o astfel de surpriză neplăcută.
22.03.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 31 secundeTotuși există anumite grupe de alimente care au o predispoziție mai ridicată în a provoca toxiinfecție alimentară, iar prin materialul de față dorim să ți le facem cunoscute, astfel încât să-ți poți lua măsurile de precauție în ceea ce le privește.
Ce este toxiinfecția alimentară
Înainte de a prezenta „lista neagră” ne-am gândit că este bine să știi exact care sunt motivele pentru care trebuie să te ferești sau să manifești precauție față de alimentele respective, așa că îți vom explica pe scurt ce înseamnă o toxiinfecție alimentară.
Este vorba de o suită de tulburări digestive provocate de consumul unor alimente sau lichide contaminate cu diverse bacterii, virusuri, paraziți, toxine sau substanțe chimice nocive. Acestea sunt cele cinci elemente care provoacă toxiinfecția alimentară, și nu alimentele în sine, ele constituind doar o cale prin care agenții patogeni sau substanțele chimice ajung în organism.
În funcție de cauza, generatoare toxiinfecția începe să se manifeste la câteva minute sau câteva ore după consumul alimentului contaminat, prin grețuri vărsături, crampe abdominale, diaree, febră, frisoane. În formele severe, toxiinfecția alimentară poate determina deshidratare, prezența sângelui în scaun, tulburări de vedere, paralizie temporară și chiar pierderea cunoștinței.
Așadar, sunt suficiente motive să eviți orice formă de toxiinfecție alimentară, iar noi îți dăm o mână de ajutor.
Alimente care pot cauza toxiinfecție alimentară
Așa cum spuneam, orice aliment contaminat poate veni la pachet cu o toxiinfecție alimentară, fiind suficient să intre în contact cu un agent patogen sau o substanță toxică. Unele din ele sunt însă expuse mai mult la acești factori generatori, în timp ce altele constituie un mediu favorabil dezvoltării agenților patogeni care provoacă toxiinfecția alimentară. Iată care sunt acestea:
Carnea crudă sau gătită insuficient
Animalele sunt purtătoare de bacterii care pentru ele sunt inofensive, însă pot provoca toxiinfecție alimentară dacă ajung în organismul uman. Aceste bacterii sunt prezente în carnea crudă și pot fi distruse ușor prin procesul de preparare termică. Dacă aceasta este insuficient preparată sau consumată crudă, așa cum se întâmplă în cazul biftecului tartar, bacteriile supraviețuiesc și ajung în tractul digestiv provocând astfel o toxiinfecție alimentară,
Carnea tocată
Și carnea tocată prezintă un risc sporit de toxiinfecție alimentară întrucât prin acest proces de prelucrare se creează o suprafață mai mare prin care poate intra în contact cu diverse bacterii. Riscul de contaminare crește atunci când carnea tocată nu este preparată imediat după procesare, mai ales dacă este lăsată chiar și 10 minute la temperatura camerei. Așadar, un kilogram de carne tocată prezintă un risc mai sporit de toxiinfecție alimentară decât o cantitate similară provenită chiar de la același animal, dar neprocesată.
Ouăle crude sau „moi”
La rândul lor, ouăle pot conține bacterii care provoacă toxiinfecție alimentară, cea mai cunoscută dintre ele fiind Salmonella. Din acest motiv, este de evitat și consumul de ouă crude, folosite de obicei în această formă pentru prepararea maionezelor sau a altor sosuri.
Dacă preferi ca ouăle fierte sau ochiuri să aibă gălbenușul moale, avem o veste proastă pentru tine, pentru că preparate astfel prezintă în continuare un risc de toxiinfecție alimentară. Ce-i drept, riscul e mai mic decât dacă le-ai consuma crude, dar bacteria ce provoacă toxiinfecția alimentară poate rezista până la anumite temperaturi. Cel mai sigur este ca albușul și gălbenușul să fie tari, iar oul să nu fie prea vechi.
Laptele nepasteurizat
La momentul colectării laptele se poate contamina cu bacterii sau alți agenți patogeni, iar acest lucru se poate întâmpla și ulterior, pe timpul depozitării. Spre deosebire de alte alimente, laptele se contaminează ușor și de aceea poate provoca toxiinfecție alimentară dacă este consumat „crud”. Ideal este să treacă printr-un proces de pasteurizare ce presupune expunerea la anumite temperaturi pentru distrugerea agenților patogeni. Dacă preferi laptele direct de la sursă și nu din magazin, acesta trebuie să fie fiert înainte de a-l consuma. În același timp, și brânzeturile preparate din lapte nepasteurizat sau nefiert pot provoca aceleași probleme digestive.
Fructele și legumele nespălate
Am face o mare greșeală dacă ți-am recomanda să eviți consumul de fructe și legume, ba chiar te încurajăm să le incluzi zilnic în dietă, însă doar după ce le-ai spălat bine înainte de a le pune pe masă. Chiar dacă sunt culese direct de la tine din grădină, pe suprafața lor se depune praf împreună cu alte impurități dar și bacterii sau ouă de paraziți microscopice. Toate acestea ajung la tine în stomac dacă vei consuma fructele și legumele fără să le speli, iar consecința poate fi o toxiinfecție alimentară.
Riscul este și mai mare în cazul fructelor și legumelor cumpărate din piață sau de la supermarket, pentru că aici sunt manipulate și atinse de zeci sau sute de mâini care pot fi purtătoare de microbi ce se transmit astfel pe marfa expusă.
Peștele și fructele de mare crude
Chiar și alimentele provenite din adâncul apelor pot fi purtătoare de bacterii și paraziți, iar proprietățile lor benefice pot fi anulate de o toxiinfecție alimentară datorată consumului impropriu. Ca și în cazul cărnii și al ouălor, agenții patogeni pot fi distruși prin preparare termică la o temperatură care trebuie să depășească de obicei 70 de grade.
Așadar, preparatele care au ca ingredient peștele crud, așa cum este sushi-ul, pot genera toxiinfecție alimentară din cauza bacteriilor pe care le conțin. Același lucru este valabil și în cazul stridiilor care se consumă crude, dar și al creveților sau altor crustacee care necesită o minimă preparare termică.
De asemenea, trebuie să te mai ferești de alimentele expirate sau cu gust, aspect ori miros modificat, de alimentele expuse direct în bătaia soarelui și de cele preparate sau servite în condiții precare de igienă.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024