Alimente de evitat daca suferi de alergii de sezon
Primăvara, odată cu apariția polenului, începe suferința persoanelor alergice. Strănut, nas care curge, mâncărimi la nivelul ochilor și al nasului - sunt câteva dintre simptomele supărătoare ale alergiilor care se manifestă în sezonul cald. Deși acestea pot fi ținute în frâu cu ajutorul antihistaminicelor, este esențial ca din alimentație să fie excluse alimentele care pot înrăutăți situația.
11.05.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 47 secundeChiar dacă nu suferi de alergii alimentare, ci de unele de sezon, cauzate de polen, în perioadele în care acestea se manifesta intens evita alcoolul, țelina, fructele oleaginoase (nuci, semințe, alune) și alimentele fermentate. De asemenea, scoate temporar din alimentație orice produs care simți că înrăutățește simptomele. Este posibil ca alimente precum castraveții, piersicile sau bananele să-ți facă rău în această perioadă, deși le-ai consumat fără probleme până acum. Atenție și la pepenele galben și la cel roșu pentru că și acesta, consumat în cantitate mare, poate agrava simptomele alergice. În ceea ce privește alcoolul, vei observa probabil reacții alergice atunci când consumi cu precădere vin roșu. Explicația acestor interdicții constă în faptul că aceste alimente sunt bogate în histamină, substanță responsabilă de declanșarea reacțiilor de tip alergic.
Unii specialiști recomandă ca în perioada de manifestare a alergiilor sezoniere să se limiteze consumul de carne și de gluten. Totuși, nu există încă dovezi clare că aceste restricții ar fi de folos.
Alimentele cu quercitină și vitamina C, de mare ajutor
La capitolul recomandări, supele pot ajuta la decongestionarea nasului, iar fructele și legumele bogate în Vitamina C (broccoli, conopida, varza) ajută organismul să facă față alergenilor. Încearcă să consumi fructe de pădure și pune multă lămâie în salatele de sezon. Vitamina C inhibă producția de histamină și are, pe deasupra, și efect antiinflamator. La fel de eficiente în lupta împotriva histaminei sunt și alimentele bogate în quercitina: mere, struguri, ceapa roșie, usturoi.
Specialiștii susțin ca o alimentație bogată în antioxidanți și acizi grași Omega-3 este recomandată atât adulților, cât și copiilor cu alergii în perioadele cu o concentrație mare de polen în atmosferă. De asemenea, este recomandat consumul de iaurturi probiotice, pentru că în această perioadă flora intestinală e posibil sa sufere un mare dezechilibru.
Sport la sala, nu afara
Deși sportul te poate ajuta să treci mai ușor peste această perioadă, s-ar putea să fie nevoie ca, în timpul primăverii, să-l practici doar acasă sau la sală. Alergatul prin parc sau în zonele cu verdeață de la marginea orașului poate fi o adevărată corvoadă în lunile cu polen, mai ales la primele ore ale dimineții, când concentrația polenului din aer este foarte ridicată. Până la ora 10, evită să deschizi geamurile locuinței sau folosește plasa antipolen. Dacă ai aparat de aer condiționat, asigură-te ca filtrele sunt curățate la timp, pentru că altfel riști să-ți agravezi simptomele.
Alergiile de primăvară, provocate de polenul pomilor, debutează în luna martie și se încheie în iunie. Din iulie-august începe sa se manifeste alergia la ambrozie, o buruiană foarte alergenă.
Dieta pentru gastrită: exemplu de meniu pe zile
19.11.2024