Alimente de post, bogate în proteine
Postul este o perioadă din an pe care, dacă o respectăm, riscăm să ne privăm organismul de foarte mulți nutrienți. Dintre aceștia, proteinele joacă un rol extrem de important în organism, fiind indispensabile creșterii, reînnoirii și refacerii țesuturilor. Alimentele de post bogate în proteine vin să elimine într-o anumită măsură carențele de proteine rezultate în urma postului.
15.11.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 13 secundeAflă aici care este avantajul consumului de alimente de post bogate în proteine, care sunt alimentele de post bogate în proteine și cum pot fi ele preparate.
Avantajul proteinelor de origine animală este că acestea sunt mai bine absorbite decât cele de origine vegetală și sunt mai bine folosite de organism. În schimb, proteinele vegetale nu cresc nivelul de colesterol și furnizează grăsimi bune.
Alimente de post bogate în proteine vegetale
Leguminoase: linte, fasole verde și albă, năut, mazăre, soia. Leguminoasele se pot fierbe sau găti la cuptor. Fasolea are un nivel ridicat de carbohidrați cu eliberare lentă, ca și carnea, de aceea o poate înlocui cu succes în alimentație. Fasolea furnizează energie pentru mușchi și creier. În afară de mâncărurile tradiționale pe bază de fasole, aceasta poate fi folosită și pentru prepararea supelor sau cremelor, iar boabele fierte pot fi adăugate în salate. Din linte se pot pregăti supe, poate fi gătită la cuptor alături de alte legume sau consumată ca atare.
Legume: ciuperci, care sunt înlocuitori aproape perfecți ai cărnii, grație conținutului mare de proteine, de seleniu, cupru și fier; cartofi. Ciupercile sunt o sursă bogată de proteine vegetale de cea mai bună calitate. Ele pot fi adăugate în mâncăruri de post (pilafuri, tocănițe) sau gătite simple, pe grătar sau în tigaie cu multe condimente. Cartofii nu sunt foarte bogați în proteine, însă acestea sunt de foarte bună calitate, conținând toți aminoacizii esențiali.
Cereale: grâu, porumb, orez, ovăz, secară, quinoa. Acestea pot fi consumate cu lapte de soia sau lapte de migdale. De asemenea, pot fi amestecate cu fructe uscate sau proaspete, cu nuci și semințe și pot fi îndulcite cu miere. Quinoa se poate prepara la fel ca orezul sau fulgii de ovăz, însă într-o cantitate ceva mai mică, deoarece își mărește volumul de 3-4 ori.
Semințe oleaginoase: susan, floarea-soarelui, dovleac, in. Semințele de susan sunt bogate în proteine, calciu, magneziu, fier și zinc și pot fi adăugate în salate de legume sau de fructe sau în sendvișuri. Semințele de dovleac sunt bogate în proteine, fier și zinc, fiind și o sursă excelentă de magneziu, care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, la construirea unor oase mai puternice și la reducerea stresului. Ele pot fi consumate ca atare la gustări sau pot fi combinate cu stafide sau cu fructe uscate. Și ele, ca și semințele de susan, pot fi adăugate la salate de legume sau de fructe. Pentru a-și conserva toți nutrienții, ele trebuie consumate crude, prin preparare termică pierzându-și proprietățile nutritive.
Fructe oleaginoase: migdale, nuci, arahide, fistic, alune. Acestea conțin proteine și o cantitate importantă de vitamina E care menține pielea frumoasă și sănătoasă. În general, se consumă ca atare. Este suficient un singur pumn de fructe oleaginoase pentru a ne simți sătui. De altfel, nici nu este recomandat să fie consumate în exces întrucât conțin foarte multe calorii.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024