Alimente fără gluten: ce sa incluzi în dieta fără gluten
În legătură cu alimentele fără gluten s-a creat o percepție oarecum eronată, pe fondul unei preocupări tot mai crescute pentru o alimentație sănătoasă și cât mai benefică pentru siluetă. Consumul de alimente fără gluten tinde chiar să devină un trend, însă o astfel de dietă nu este recomandată pentru toată lumea și nici nu aduce beneficii considerabile celor care nu au nevoie de ea.
20.12.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 13 secundeÎn ciuda acestui fapt, s-a ajuns ca alimentele fără gluten să fie considerate o alternativă mai sănătoasă decât cele care conțin în mod natural această proteină, însă nu se ține seama de anumite aspecte esențiale la care ne vom referi imediat pe parcursul acestui articol.
Ce este glutenul
Înainte de a vorbi despre alimentele fără gluten trebuie să lămurim ce este cu acest ingredient. Așadar, glutenul este o proteină naturală care se găsește în compoziția unor cereale din categoria triticalelor, precum grâul, secara, orzul sau ovăzul. Lui i se datorează elasticitatea și textura specifică produselor de panificație, iar prezența sa în aceste alimente nu prezintă niciun risc, cu câteva excepții reprezentate de o gamă aparte de afecțiuni.
Pentru persoanele care nu suferă de aceste afecțiuni nu au fost identificate încă beneficii majore date de consumul alimentelor fără gluten.
Când e necesară dieta cu alimente fără gluten
Majoritatea alimentelor fără gluten sunt disponibile în mod natural, iar altele au fost create pentru a răspunde nevoilor unei categorii de pacienți care suferă de anumite intoleranțe legate de acest ingredient. Cea mai cunoscută este boala celiacă sau intoleranța la gluten, care generează o serie de tulburări digestive și alte simptome neplăcute, dacă pacientul consumă alimente ce conțin această proteină.
O formă mai puțin severă este sensibilitatea la gluten nonceliacă, iar ataxia la gluten este o boală autoimună ce afectează țesuturile nervoase, declanșată tot de această proteină. De asemenea, alimentele fără gluten mai pot fi recomandate persoanelor cu alergie la grâu, în cazul în care reacțiile alergice sunt declanșate de proteina în cauză.
Așadar, alimentele fără gluten sunt recomandate în mod special persoanelor care trebuie să evite acest ingredient pentru a nu declanșa manifestările specifice bolilor sus amintite.
Posibile beneficii ale alimentelor fără gluten
Dacă nu ar fi existat bolile despre care am amintit, este puțin probabil că cineva s-ar fi gândit să creeze alimentele fără gluten, pentru că nu au fost descoperite efecte nocive pe care această proteină le-ar putea avea, cu excepția cazurilor menționate anterior.
Pentru că tot mai multe persoane au început să consume alimente fără gluten fără a avea neapărat nevoie de o astfel de dietă, au fost derulate câtva studii cu privire la posibilele beneficii pe care acestea le-ar putea avea și în cazul celor care nu suferă de boala celiacă sau alte forme de intoleranță.
S-a stabilit astfel că alimentele fără gluten ar putea contribui la îmbunătățirea stării generale de bine și totodată ar putea îmbunătăți performantele sportive. De asemenea, se vorbește și despre unele beneficii în ceea ce privește pierderea în greutate precum și îmbunătățirea digestiei. Aceste beneficii sunt asociate însă și consumului de cereale integrale în formă naturală, astfel că nu se poate spune cu certitudine că sunt datorate exclusiv alimentelor fără gluten, ci mai degrabă fibrelor și carbohidraților complecși pe care îi conțin.
Pe de altă parte, adoptarea unei diete bazate pe alimente fără gluten fără a fi neapărat necesar poate duce la apariția unor carențe nutritive pentru că cerealele au și ele un rol important într-o alimentație care se dorește sănătoasă.
Sugestii de alimente fără gluten
Teoretic, orice aliment natural care nu face parte din categoria cerealelor triticale și orice preparat care nu conține făină sau alte ingrediente provenite din grâu sau alte triticale poate fi considerat aliment fără gluten.
Totuși, termenul se referă în special la alimentele care în mod normal ar conține gluten, însă acesta a fost extras pentru ca produsele respective să poată fi consumate și de persoanele care au intoleranță la această proteină. Este vorba de cereale integrale, paste făinoase, produse de panificație de patiserie sau cofetărie, care pot fi găsite și în varianta fără gluten, de obicei în zone special destinate din supermarketuri sau hipermarketuri.
Iată și alte categorii alimente fără gluten pe care le poți include într-o astfel de dietă:
Cereale integrale
Nu toate cerealele conțin gluten existând și numeroase excepții precum orezul brun, hrișca, sorgul, meiul, porumbul și semințele de qoinoa.
Fructe și legume
Fructele și legumele sunt fără nicio excepție alimente fără gluten, astfel că pot fi consumate fără nicio grijă în cantități oricât de mari. Este chiar recomandat ca dietă să se bazeze în mod special pe fructe și legume, întrucât acestea conțin cantități importante de vitamine, minerale, fibre și alte substanțe nutritive.
Leguminoase
Nici leguminoasele nu conțin vreo urmă de gluten, așa că pot fi incluse într-o astfel de dietă, fiind sigure pentru consum dacă ne referim la persoanele cu intoleranțele despre care am tot amintit. Conțin în schimb cantități importante de proteine, fibre, arginină și alți nutrienți care le recomandă ca alimente sănătoase, indiferent că vorba de fasole, mazăre, soia sau năut.
Carne
Lista alimentelor fără gluten este completată de orice tip de carne, fie că e vorba de cea de pasăre sau de carnea roșie. Cea de pasăre este considerată mai sănătoasă datorită conținutului mai redus de grăsimi saturate, mai ales dacă este consumată fără piele, care acumulează cea mai mare parte a acestor grăsimi. Carnea este o bună sursă de proteine și de vitamine din complexul B, insă trebuie consumată cu moderație.
Lactate
Laptele și produsele lactate constituie cea mai importantă sursă naturală de calciu și de aceea nu trebuie să din dietă, cu excepția persoanelor cu intoleranță la lactoză. Pacienții cu intoleranță la gluten nu au însă nicio problemă cu consumul de lapte, lactoza fiind bine tolerată de organismul lor. Și de această dată atragem atenția asupra conținutului de grăsimi saturate, iar în acest context recomandăm consumul de produse degresate.
Alte exemple de alimente fără gluten sunt peștele și fructele de mare, nucile și semințele, verdețurile, uleiurile vegetale și condimentele. De asemenea, lista poate fi completată cu băuturi precum apa, ceaiurile de orice fel, cafeaua, sucurile naturale. Chiar și unele băuturi alcoolice cum ar fi vinul, cidrul sau coniacul pot fi consumate în cantități mici, evitând însă berea, whiskyul, vodca și alte băuturi obținute prin distilarea malțului sau a altor cereale.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024