Alimente pe care să le eviți în sarcină
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Unul dintre primele lucruri la care se gândesc majoritatea femeilor atunci când rămân însărcinate este alimentația necesară în timpul sarcinii. Din fericire, sunt mult mai multe alimente pe care le pot mânca decât alimente care trebuie evitate. Anumite alimente ar trebui consumate cu moderație, pe când altele ar trebui evitate complet. Iată mai multe detalii despre ce alimente sunt interzise în sarcină!
11.01.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 16 secundeAlimentația în sarcină – nutrienți esențiali
În timpul sarcinii, ai nevoi nutriționale speciale. Deși vechea zicală ce spunea că e bine să mănânci pentru doi este depășită, e important să ai un aport mai crescut de micronutrienți și macronutrienți pentru a susține dezvoltarea normală a fătului. Scopul tău ar trebuie să fie o dietă sănătoasă în care să mănânci variat. Din punct de vedere al caloriilor, în primul trimestru, nu este necesar să suplimentezi. E indicat să crești aportul total în trimestrul doi, cu aproximativ 350 de kcal pe zi și cu 450 kcal, în trimestrul trei. Este important să eviți alimentele procesate, nesănătoase, care furnizează calorii “goale” și să consumi alimente de calitate, cât mai aproape de starea lor naturală. Toți nutrienții sunt importanți în timpul sarcinii, dar caută să acorzi atenție aportului de calciu, fier, acid folic, vitamina D, proteine și grăsimi sănătoase pentru dezvoltarea normală a fătului.
Alimente interzise în sarcină
Există câteva alimente interzise în sarcină, despre care se cunoaște că pot face rău în mod direct fătului și, de asemenea, există alimente a căror preparare trebuie să fie foarte atentă pentru a nu favoriza contaminarea cu germeni periculoși. Totodată, unele alimente sunt recomandate cu multă moderație.
Peștele care conține mercur
Mercurul este un element foarte toxic, care se găsește în apele poluate. Chiar și în cantități mici, acesta poate fi foarte nociv pentru sistemul nervos, sistemul imunitar și rinichi. Poate cauza probleme serioase de dezvoltare la copii, afectând sistemul nervos al fătului. Devreme ce se găsește în apele poluate, în special peștii mari pot acumula cantități ridicate de mercur. De aceea, este bine să îi eviți în timpul sarcinii și al alăptării. Printre acești pești se numără: rechinul, peștele spadă, macroul king, tonul și marlinul.
Este important de precizat că nu toți peștii sunt plini de mercur. Consumul de pește în timpul sarcinii este foarte sănătos și recomandat. Favorizează anumite specii și consumă pește chiar și de trei ori pe săptămână! Acești pești sunt considerați în general siguri din punctul de vedere al contaminării cu mercur: hamsii, cod, cambula, eglefin, somon, păstrăv de apă dulce.
Peștele gras, precum somonul, este în mod special o opțiune bună, pentru că este bogat în Omega-3, important pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Peștele crud sau insuficient gătit
O altă categorie de alimente interzise în sarcină o reprezintă peștele crud și crustaceele. Acestea pot cauza mai multe infecții. Acestea pot fi virale, bacteriene sau parazitice. Din cauza acestor alimente te poți infecta cu norovirus, Vibrio, Slamonella sau Listeria. Unele astfel de infecții pot afecta femeia însărcinată, cauzând deshidratare și slăbiciune musculară. Altele pot fi transmise fătului, cu consecințe foarte grave. Femeile însărcinate sunt în special predispuse la infecția cu Listeria. Potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor (CDC) din SUA, femeile însărcinate sunt de 10 ori mai predispuse la infecția cu Listeria. Bacteria poate traversa placenta, chiar dacă mama nu are simptome, putând exista consecințe severe pentru făt.
În concluzie, peștele crud, incluzând-ul și pe cel afumat, este considerat un aliment interzis în sarcină. Evită, bineînțeles, și consumul de sushi, pentru că această specialitate asiatică este deseori pe bază de pește crud!
Carnea crudă sau insuficient preparată termic
Aceleași probleme semnalate în cazul peștelui, pot apărea și în cazul cărnii necorespunzător pregătite. Consumul cărnii crude sau insuficient preparate termic crește riscul infecției cu anumite bacterii sau paraziți, cum ar fi Toxoplasma, E. coli, Listeria și Salmonella. Deși cele mai multe bacterii se găsesc pe suprafața cărnii, unele pot fi prezente și în interiorul fibrelor musculare. Așadar, prepară cu multă atenție carnea. Fii precaută și în ceea ce privește carnea procesată (mezeluri, crenwurști, mezeluri maturate). Aceasta se poate contamina ușor cu diverse bacterii în timpul procesării sau al depozitării și nu ar trebui consumată nepreparată termic.
Ouăle crude
Ouăle crude pot fi contaminate în special cu Salmonella. Simptomele infecției cu această bacterie includ febră, greață, vărsături, crampe abdominale și diaree. În cazuri rare, crampele pot cauza chiar nașterea prematură. Printre alimentele care conțin ouă crude se numără maioneza preparată în casă sau înghețata preparată în casă, diverse prăjituri. Și ouăle prăjite insuficient pot fi periculoase. Cele mai multe produse din comerț care conțin ou nu sunt periculoase, ouăle fiind pasteurizate. Consideră ouăle crude alimente interzise în sarcină. Ouăle proaspete pot fi și ele contaminate cu Salmonella, cel mai frecvent incriminate fiind ouăle de rață și gâscă, dar și de găină. Coaja ouălor este întotdeauna potențială purtătoare de microbi.
Laptele, brânza și sucul de fructe nepasteurizate
Laptele crud și brânza nepasteurizată pot fi contaminate cu bacterii, la fel și sucul de fructe nepasteurizat. Contaminarea poate să apară în mod natural sau în timpul colectării sau depozitării. Pasteurizarea este cea mai eficientă metodă de a distruge bacteriile periculoase, fără a schimba valoarea nutrițională a produselor. Cel mai simplu ar fi să socotești și aceste alimente interzise în sarcină.
Alcoolul
Sfatul general este de a evita complet băuturile alcoolice în timpul sarcinii (anumite băuturi alcoolice sunt considerate alimente – vinul și berea). Chiar și consumul unei cantități reduse de alcool poate predispune la naștere prematură și la probleme în dezvoltarea creierului bebelușului. Nu s-a demonstrat până în prezent dacă există o cantitate sigură de alcool pentru consum în timpul sarcinii.
Alimentele nespălate
În timpul sarcinii este foarte important să minimizezi riscurile de infecție spălând temeinic, decojind sau preparând termic fructele și legumele. Păstrează acest obicei sănătos și după naștere.
Cafeina
S-ar putea să te numeri printre sutele de milioane de oameni care consumă cafea, ceai sau băuturi răcoritoare ce conțin cafeină. Femeile însărcinate sunt sfătuite să-și limiteze aportul de cafeină la mai puțin de 200 de miligrame pe zi. Cafeina se absoarbe foarte rapid și trece ușor în placentă. Pentru că fătul și placenta nu au o anumită enzimă necesară descompunerii cafeinei, niveluri ridicate se pot acumula. Astfel, crește riscul de a avea un bebeluș cu o greutate prea mică la naștere. Chiar dacă nu este unul dintre alimentele interzise în sarcină, ai mare grijă să nu depășești limita în ceea ce privește cafeluța zilnică. Eventual, dacă poți, renunță de tot la aceasta.
Alimente pe care să le eviți în sarcină
11.01.2021