Alimente procesate recomandate și de evitat
Consumul de alimente procesate a ajuns în prezent să fie asociat în mod eronat cu o alimentație nesănătoasă. Adevărul este că procesarea produselor alimentare este o practică ce a apărut în zorii umanității, atunci când strămoșii noștri au folosit pentru prima dată focul pentru a-și prepara alimentele. Procesarea se practică din motive de siguranță alimentară, pentru a conserva alimentele sau din conveniență, pentru a ameliora gustul produselor sau calitățile nutritive. Congelarea, deshidratarea, refrigerarea, conservarea se numără printre metodele de procesare.
21.04.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 5 secundeAșadar, sub numele de alimente procesate vor fi incluse un număr foarte mare de produse. Acestea pot fi minimum procesate sau intens procesate. În multe cazuri, procesarea are rolul de a elimina agenții patogeni din sursele de hrană, făcându-le sigure pentru consum. Procesarea intensă implică în general adăugarea de ingrediente nesănătoase, rezultând deseori alimente periculoase pentru sănătate atunci când sunt consumate frecvent și în cantitate mare. Trebuie să acorzi o atenție sporită alimentelor cărora, prin procesare, li se adaugă cantități mari de zahăr sau sare sau cărora, prin procesare li se sărăcește valoarea nutritivă.
Alimente procesate de evitat
- Alimentele care conțin cereale rafinate
Chiar dacă nu sunt neapărat de evitat, cerealele procesate sunt mai sărace nutritiv decât cerealele integrale. Făina albă, orezul alb etc. prin procesare, li se elimină tărțele și germenii, care concentrează cea mai mare cantitate de fibre. Consumul frecvent și ridicat de cereale procesate a fost asociat cu mai multe probleme de sănătate. Nu este însă necesar să elimini complet din dietă cerealele procesate, ci doar să echilibrezi balanța și cu cereale integrale.
- Alimentele care conțin mult zahăr
Îndulcitorii calorici, cum sunt zahărul sau siropul de porumb, sunt carbohidrați rafinați. Sunt considerați nesănătoși dacă sunt consumați frecvent. Multe alimente procesate conțin zahăr adăugat – dulciurile și sucurile carbogazoase fiind printre cele mai nesănătoase. Este indicat să le consumi doar ocazional.
- Alimentele care conțin multă sare
Alimentele procesate din comerț pot conține foarte multă sare. Supele la plic, pâinea, carnea procesata (mezelurile), brânzeturile, toate aceste produse conțin de obicei exagerat de multă sare. Ține minte că limita de consum de sare pentru un adult este de 5 grame pe zi! Consumul unei cantități excesive de sare în fiecare zi este pus în legătură cu creșterea presiunii sangvine și diverse alte probleme cardiovasculare.
- Alimente care conțin grăsimi trans
Unele alimente procesate conțin grăsimi trans, substanțe asociate cu un risc cardiovascular crescut. Le vei regăsi frecvent în produsele de patiserie, biscuiți, gogoși, plăcinte, care conțin în general margarine de calitate slabă sau diverse alte uleiuri hidrogenate (de palmier etc.).
Exemple de alimente procesate recomandate
- Leguminoase la conservă (mazăre, fasole etc.). Elimină lichidul sărat în care au fost conservate și folosește-le la diverse preparate. Aduc multe elemente nutritive și fibre, necesare pentru un sistem digestiv sănătos.
- Conservele de ton, somon sau alte tipuri de pește. Consumă peștele conservat ca atare sau amestecă-l în salate pentru a beneficia de calitățile sale nutriționale. În general, peștele la conservă nu are multe calorii, mai ales cel în sos tomat.
- Fructele și legumele congelate. Congelarea, ca metodă de procesare, păstrează în bună măsură valoarea nutritivă a fructelor și legumelor. Bineînțeles, există fructe și legume care prin congelare își pierd integritatea și nu se regăsesc sub această formă. Fructele de pădure pot fi congelate și își păstrează mare parte din substanțele nutritive. Le poți consuma astfel în perioadele în care nu se găsesc proaspete.
- Cerealele pentru micul dejun. În cazul lor este bine să acorzi atenție conținutului de zahăr și alte ingrediente. Multe variante sunt îndulcite pentru a fi mai agreabile copiilor. Cele mai indicate variante sunt cele simple sau cele fortificate cu diverse substanțe nutritive.
- Iaurtul – este un aliment procesat și în același timp unul dintre cele mai sănătoase opțiuni în alimentația oricui, mai ales pentru micul dejun.
- Laptele cu conținut redus de grăsimi – este un produs procesat și foarte sigur pentru consum. Procesarea lui implică fierberea, rezultând eliminarea bacteriilor periculoase.
Concluzii și sfaturi
În societatea modernă, procesarea alimentelor este necesară cu scopul de a face alimentele mai sigure pentru consum, pentru a le prelungi termenul de valabilitate, pentru a le face mai accesibile sau mai nutritive sau gustoase. Chiar dacă este recomandat să consumi alimente cât mai aproape de starea lor naturală, multe dintre alimentele procesate sunt sănătoase și necesare într-o dietă echilibrată.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024