Alimente recomandate în caz de anemie feriprivă
Anemia apare atunci când în sângele tău nu sunt prezente suficiente globule roșii sănătoase (hematii). Anemia poate avea un număr mare de cauze, cele mai frecvente fiind pierderile de sânge, distrugerea hematiilor sau incapacitatea corpului tău de a produce suficiente astfel de globule roșii. Există mai multe tipuri de anemie, dar cea mai întâlnită este anemia feriprivă (cauzată de deficiența de fier).
11.08.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 32 secundeHematiile conțin o proteină numită hemoglobină, pe bază de fier. Fără suficient fier, organismul tău nu poate produce hemoglobina de care are nevoie pentru a “fabrica” suficiente hematii. Acestea transportă oxigenul către toate țesuturile corpului.
Deficitul de fier nu este singura cauză de anemie. Deficitul de acid folic sau de vitamina B12 pot avea și ele un impact asupra capacității corpului de a produce globule roșii. Dacă organismul tău nu poate procesa eficient vitamina B-12 sau dacă nu o primește în cantitate suficientă, poți dezvolta o formă de anemie, numită anemie megaloblastică.
O dietă bogată în fier, vitamine B și vitamina C este foarte importantă atunci când suferi de anemie. În orice caz, dacă ai fost diagnosticat cu anemie, cauza ei trebuie investigată amănunțit de specialist, aceasta putând semnala afecțiuni grave și foarte grave, de la existența unor hemoragii mici, dar permanente (ulcer gastric, metroragii etc.), până la probleme cu ficatul sau rinichii. Este foarte importantă identificarea cauzei, pentru că ea hotărăște tratamentul și poate conduce la vindecare.
Dieta poate fi de ajutor în primul rând atunci când cauza anemiei este lămurită și se urmărește reechilibrarea organismului.
Cum îți poți da seama că ai anemie
Simptomele anemiei de cauze nutriționale pot fi subtile și greu de observat la început. Cele mai multe persoane observă că au anemie în urma unor analize uzuale de sânge. Simptomele anemiei includ:
- Oboseală;
- Slăbiciune musculară;
- Paloare;
- Senzația de lipsă de aer;
- Amețeală;
- Furnicături în picioare;
- Extremități reci;
- Puls rapid sau neregulat;
- Unghii fragile;
- Dureri de cap.
Așadar, ține minte, cel mai ușor mod de a afla cu certitudine dacă ai anemie sau nu îl reprezintă analizele de sânge.
Dieta în caz de anemie feriprivă
Un plan de alimentație optim pentru anemie conține alimente bogate în fier și alte vitamine esențiale pentru hemoglobină și producerea de globule roșii. Ar trebui să includă și alimente care favorizează absorbția fierului, în cazul în care suferi de anemie feriprivă.
Alimentele conțin două tipuri de fier: hem și non-hem. Fierul hem se găsește mai ales în carne și fructe de mare. Fierul non-hem este conținut de diverse alimente de origine vegetală și alimente fortificate cu fier.
Doza zilnică recomandată de fier este de 1o miligrame pentru bărbați și 12 miligrame pentru femei. Deși tratamentele pentru anemie sunt individualizate, în cele mai multe se recomandă 150-200 mg de fier/zi. Cel mai probabil, dacă suferi de anemie, va fi nevoie să iei un medicament cu prescripție sau un supliment alimentar până când nivelul de fier se va corecta.
Lista de alimente recomandate în caz de anemie feriprivă
1. Carnea
Toate tipurile de carne conțin fier hem. Carnea roșie, de porc, vită sau miel este cea mai bună sursă. Carnea de pasăre conține mai puțin. Consumând carne, alături de surse bogate de fier non-hem și alimente bogate în vitamina C, vei crește absorbția fierului.
2. Legume-frunze
Legumele-frunze, în special cele de culoare verde închis, se numără printre cele mai bune surse de fier non-hem.
Atunci când consumi legume-frunze de culoare verde închis trebuie să ai în vedere un detaliu. Unele dintre acestea, precum spanacul, deși sunt bogate în fier conțin și oxalați. Aceste substanțe pot interfera cu absorbția fierului non-hem. De aceea este indicat să le mănânci mai ales pe cele sărace în oxalați, cum este kale și să arunci apa în care ai fiert spanacul, pentru că ea concentrează oxalații.
Deși este important să consumi vegetale verzi atunci când vrei să corectezi anemia, nu te baza exclusiv pe acestea. Vitamina C ajută la absorbția fierului. Consumând legume-frunze alături de alimente bogate în vitamina C, precum portocalele, căpșunile sau ardeii grași poți îmbunătăți absorbția fierului. Nu uita sa pui lămâie la salată, în felul acesta vei stimula absorbția fierului.
3. Ficatul
Multe persoane se feresc de astfel de produse, dar ele sunt o sursă grozavă de fier. Ficatul este cel mai consumat organ. Conține și o cantitate mare de acid folic si vitamina B12. Alte surse excelente de fier sunt inima, rinichii, dar și limba de vită. Deci reține, viscerele sunt surse mai bune decât carnea.
4. Peștele și fructele de mare
Unele fructe de mare conțin fier hem. Stridiile, scoicile, crabii și creveții sunt surse bune. Mare parte a peștilor conțin fier. Dintre ei, tonul la conservă sau proaspăt, macroul și somonul sunt cei mai bogați în acest nutrient. Sardinele la conservă sunt și ele surse foarte bune de fier, dar în același timp conțin și mult calciu. Acesta din urmă se poate lega de fier și poate reduce absorbția acestuia. Alimentele bogate în calciu nu ar trebui consumate în același timp cu alimentele bogate în fier.
5. Leguminoasele
Leguminoasele sunt surse foarte bune de fier, atât pentru vegetarieni cât și pentru non-vegetarieni. Sunt totodată destul de ieftine și versatile. Opțiunile cele mai bune sunt:
- Fasolea;
- Năutul;
- Soia;
- Fasolea neagră;
- Fasolea Pinto;
- Mazărea.
6. Nucile și semințele
Multe tipuri de nuci și semințe conțin fier. Au un gust excelent separate sau dacă sunt adăugate în salate. Din păcate, biodisponibilitatea fierului nu este foarte mare, fiind interferată de prezența fibrelor. Unele dintre cele mai bogate surse de fier de acest tip sunt:
- Semințele de dovleac;
- Cajuul;
- Fisticul;
- Semințele de cânepă;
- Semințele de floarea-soarelui.
Important de știut!
Niciun aliment nu va vindeca anemia de unul singur. Însă, având o dietă bogată în astfel de alimente, vei ajuta la ameliorare. Pentru că este dificil să obții fierul de care ai nevoie pentru a corecta anemia doar din alimente, discută cu medicul tău despre suplimentele cu fier necesare.
Consultant: Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentației și nutriție
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024