Alimente sanatoase pentru un bronz frumos intreaga vara
Cui nu-i place sa afiseze o piele ciocolatie inca din primele zile fierbinti de vara? Cum insa expunerea in exces la soare nu este deloc recomandata, iar produsele autobronzante nu sunt tocmai cele mai eficiente alegeri, Mama Natura a aranjat lucrurile astfel incat o bogatie de alimente, consumate constant, sa contribuie la creionarea si mentinerea unui bronz frumos si, mai ales, sanatos mult si bine!
07.07.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeNu e nicio vrajitorie la mijloc: alimentele pe care le consumam ne pot influenta in bine sau dimpotriva sanatatea si frumusetea. Asa se face ca, in special legumele galbene, rosii si portocalii, dar nu doar ele, ne ajuta nu numai sa avem o piele catifelata si sanatoasa, datorita infuziei strasnice de nutrienti valorosi pe care ne-o asigura, ci si bronzata in mod natural. Carotenul si alti antioxidanti fac toata aceasta „magie” posibila! Dar sa aflam care sunt alimentele de inclus musai in dieta pe timp de vara…
Fructe si legume galbene, portocalii, rosii
Despre morcovi probabil stiai deja ca, gratie continutului generos de beta-caroten, accentueaza pigmentul pielii, adica exact ceea ce ai nevoie in sezonul estival. Beta-carotenul este cel mai important dintre cele peste 500 de tipuri de carotenoide si precursor al vitaminei A care iti asigura o piele sanatoasa si frumoasa prin stoparea efectului oxidativ al radicalilor liberi.
Daca nu te dai in vant dupa morcovi sau, pur si simplu, vrei un strop de varietate in meniu, ar trebui sa stii ca beta-carotenul abunda in fructele si legumele galbene, portocalii, rosii si mov/roz. Asadar, include in meniul zilnic si: caise, nectarine, piersici, mango, dovleac, ardei gras, rosii, cartofi dulci, struguri, grepfrut, prune s.a.
Un studiu realizat de cercetatori ai Universitatii din Nottingham confirma: un consum regulat de fructe si legume bogate in beta-caroten (5 portii pe zi), de-a lungul mai multor luni, determina intr-adevar colorarea pielii!
Legume cu frunze verde inchis
Partea si mai grozava este ca beta-carotenul se regaseste in cantitati generoase si in legumele cu frunze verde inchis pe care le includem in salate delicioase in timpul verii si nu numai. Astfel, si spanacul, dar si varza kale, salata romana, broccoli, andivele, sparanghelul s.a. sunt alegeri inspirate pentru un bronz sanatos si de lunga durata. In plus, alaturi de fructele si legumele de mai sus, si acestea lupta impotriva radicalilor liberi care iti lezeaza pielea dupa o zi petrecuta in soarele arzator al verii.
Carne slaba si lactate
Daca legumele si fructele mentionate pana acum te ajuta sa iti colorezi pielea frumos si natural, ar mai trebui sa stii ca o serie de alimente favorizeaza „fixarea” nuantei calde capatate. Tirozina si riboflavina (vitamina B2) sunt „vinovatele” in acest caz: ambele sunt implicate in secretia melaninei, substanta pigmentara care da culoare pielii. Ti le asiguri prin consumul generos de carne (pui, curcan, dar si vita), peste (somon, in mod special), lactate (branzeturi, iaurt, lapte), cat si de fructe in coaja lemnoasa si oua.
Consumul excesiv de alimente bogate in beta-caroten are efecte secundare; este vorba despre carotenemie, o conditie benigna, care determina colorarea intensa in galben/portocaliu a pielii, in special la nivelul palmelor si talpilor.
Dana Saporan
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024