Alimentele bogate în antioxidanți și impactul lor asupra sănătății
Alimentele bogate în antioxidanți constituie o componentă importantă a unei alimentații sănătoase, întrucât contribuie la prevenirea unor boli cronice și totodată susțin sistemul imunitar. În același timp, o dietă bazată pe alimente bogate în antioxidanți păstrează aspectul tânăr al pielii și previne îmbătrânirea prematură datorată acțiunii unor compuși nocivi numiți radicali liberi.
26.02.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 37 secundeDespre modul în care acționează acești compuși și despre cum pot alimentele bogate în antioxidanți să contracareze efectele lor negative, poți afla mai multe informații din rândurile ce urmează.
De ce sunt importante alimentele bogate în antioxidanți
Procesele metabolice care țin organismul în viață și îi asigură funcționarea normală produc și o serie de compuși reziduali, numiți radicali liberi. De asemenea, o anumită cantitate de radicali liberi poate ajunge în organism din mediul extern, din cauza poluării, a expunerii la radiații ultraviolete, a fumatului și excesului de alcool.
Radicalii liberi sunt molecule instabile care conțin un număr impar de electroni, ceea ce îi face foarte reactivi. Mai precis, aceștia reacționează ușor cu alte molecule din organism, fie cedându-le un electron, fie adăugându-se lor și formând o moleculă mai mare.
Reducerea stresului oxidativ
Acțiunea radicalilor liberi asupra celulelor din corp se numește stres oxidativ și are ca rezultat modificarea structurii acestora, implicit afectarea funcțiilor pe care le îndeplinesc. Alimentele bogate în antioxidanți conțin substanțe care au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, reducând astfel stresul oxidativ și prevenind riscul deprecierii celulelor.
Susținerea sistemului imunitar
Organismul are capacitatea naturală de a lupta împotriva radicalilor liberi prin propriul sistem imunitar, însă odată cu înaintarea în vârstă sau în condițiile în care numărul acestor compuși depășește limitele normale, capacitatea sa poate fi depășită. În aceste situații apare stresul oxidativ și totodată scade imunitatea, pentru că sistemul de apărare al organismului se concentrează cu precădere pe neutralizarea radicalilor liberi și mai puțin pe anihilarea agenților patogeni ce provoacă infecții.
Alimentele bogate în antioxidanți pot suplini în oarecare măsură sarcinile sistemului imunitar în ceea ce privește radicalii liberi, neutralizându-i la fel de eficient precum celulele imunitare. Astfel, alimentele bogate în antioxidanți contribuie și la întărirea imunității, dând posibilitatea sistemului imunitar să se concentreze și asupra altor funcții.
Prevenirea bolilor cronice
Stresul oxidativ este la originea multor boli cronice datorate faptului că celulele își modifică structura și funcționalitatea. Multe dintre tumorile canceroase apar ca o consecință a stresului oxidativ, aceeași cauză având-o și alte boli precum diabetul, afecțiunile renale, pulmonare, hepatice, unele boli digestive, bolile cardiovasculare și cele neurodegenerative.
Un consum optim de alimente bogate în antioxidanți reduce riscul apariției acestor boli, pentru că permite organismului să țină sub control nivelul radicalilor liberi și să prevină stresul oxidativ.
Prevenirea îmbătrânirii premature
Alimentele bogate in oxidanți contribuie și la menținerea netezimii, strălucirii și elasticității pielii, prevenind astfel apariția unor semne asociate îmbătrânirii. Explicația stă în faptul că stresul oxidativ afectează și celulele pielii, ducând la apariția ridurilor, a deshidratării, a petelor și a cutelor datorate pierderii elasticității țesutului cutanat.
Alimentele bogate în antioxidanți constituie astfel un veritabil tratament natural pentru sănătatea pielii, păstrându-i aspectul tânăr chiar și la vârste mai înaintate.
Ce substanțe conțin alimentele bogate în atioxidanți
În categoria antioxidanților intră mai multe categorii de substanțe, care se găsesc preponderent în produsele naturale. Din rândul acestora provin alimentele bogate în antioxidanți, iar substanțele care acționează împotriva radicalilor liberi sunt următoarele:
- Anumite vitamine – Este vorba de vitaminele A, C și E, cel mai puternic efect antioxidant avându-l vitamina C.
- Carotenoidele – sunt pigmenți naturali care dau culoarea roșie, portocalie și galbenă unor fructe și legume, existând aproximativ 600 de astfel de substanțe. Cele mai cunoscute sunt însă beta-carotenul, licopenul și luteina.
- Flavonoidele – sunt prezente în compoziția multor alimente bogate în antioxidanți, fiind vorba tot de pigmenți care dau culoarea specifică fructelor și legumelor. Există peste 6.000 de flavonoide, împărțite în patru categorii, în funcție de tipul alimentelor bogate în antioxidanți care le conțin. Este vorba de flavone, flavonoli, flavonone și antocianine.
- Acidul alfa-lipoic – se găsește în mod natural în corpul uman, însă este și o substanță specifică alimentelor bogate în antioxidanți, de origine animală.
- Coenzima Q10 – este o substanță produsă în mod natural de organism, însă capacitatea de producția a acestuia scade odată cu înaintarea în vârstă, astfel că este nevoie de un aport suplimentar care poate venit tot din partea unor alimente bogate în antioxidanți.
Exemple de alimente bogate în antioxidanți
Bineînțeles că nu putem încheia acest material fără a-ți oferi și câteva exemple elocvente de alimente bogate în antioxidanți pe care ar trebui să le incluzi în dieta zilnică. Spunem „câteva” pentru că lista detaliată este foarte lungă și în mod sigur nu ai avea răbdare să o parcurgi până la final. Alimentele bogate în antioxidanți pot fi în egală măsură de origine vegetală și de origine animală, însă cea mai mare pondere o au cele din prima categorie.
Alimente de origine vegetală
Cu o gamă atât de bogată de pigmenți naturali, orice fruct sau legumă poate fi încadrat în categoria alimentelor bogate în antioxidanți. Putem evidenția la acest capitol citricele, cătina și pătrunjelul, datorită conținutului ridicat de vitamina C, dar și avocado, verdețurile, nucile și semințele, care conțin cantități mari de vitamina E.
Pe de altă parte, toate fructele și legumele de culoare portocalie, galbenă sau roșie sunt o sursă bună de cartoenoide, iar morcovul dovleacul, ardeiul gras, portocalele roșiile, mango sau papaya sunt doar câteva exemple.
În privința conținutului de flavonoide, lucrurile stau foarte simplu: cu cât un fruct sau o legumă are o culoare mai strălucitoare și mai pronunțată, cu atât poți considera că ai mână un aliment bogat în antioxidanți. Exemple elocvente în acest sens sunt strugurii roșii, cireșele, fructele de pădure, căpșunele, verdețurile, broccoli.
Deși nu e nici fruct și nici legumă, facem o mică excepție la finalul acestui paragraf adăugând și ciocolata neagră ca aliment bogat în antioxidanți, întrucât conține o concentrație mare de cacao, care e plină de flavonoide și e de origine vegetală.
Alimente de origine animală
Carnea roșie este cunoscută ca sursă importantă de coenzima Q10 și acid alfa-lipoic, iar în acest context nu trebuie ignorate nici organele, mai ales ficatul și rinichii. Astfel, carnea și organele de porc, oaie, vită, capră pot fi considerate alimente bogate în antioxidanți, prin prisma conținutului ridicat din aceste două substanțe. Din același considerent mai putem adăuga pe listă peștele, în special cel gras, așa cum e somonul, macroul sau sardinele. Mai trebuie precizat că gălbenușul de ou este la rândul său o sursă bogată de coenzima Q10.
Așadar, alimente bogate în antioxidanți poți găsi la tot pasul, iar oferta foarte variată îți permite să îți alcătuiești oricând un meniu după propriile preferințe.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024