Alimentele si toxinele pe care le contin
Tot mai des auzim in zilele noastre termenul de aliment toxic. Desigur, sub influenta filmelor cu teme apocaliptice, mai nou si alimentul a devenit o arma sau un dusman redutabil, iar nu o componenta esentiala a traiului de zi cu zi, fara de care fiinta umana (ca si oricare alta fiinta) nu ar putea sa traiasca.
14.10.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 15 secundeMilenii intregi oamenii au sperat ca va veni si momentul in care vor avea de mancare pe saturate iar acum, cand aceasta aspiratie s-a implinit, li se spune ca in farfurie sau frigider sta de fapt ascuns dusmanul. Ironic, nu-i asa?!
Stra-stra-bunica noastra, care jumulea la ocazii o gaina sau o gasca din batatura cu care trebuia sa sature o familie extinsa, nu ar fi visat nici in cele mai fericite reverii ca stra-stra-nepoata ei va putea sa vada in galantarul unui magazin sute de pasari gata taiate, ambalate, portionate si adesa prajite, sarate si piperate, numai bune de asezat in farfurie. Dar, stra-stra-nepoata e privita, de fapt, din rafturi, de otrava preambalata, la care, vezi-doamne, codul nostru genetic se uita cu stupoare si are probleme in a o descifra.
Cand vezi sau auzi astfel de afirmatii, nu poti face altceva decat sa te intrebi cu se face de astazi oamenii au o speranta de viata mai mare ca niciodata in istorie. Daca nici macar ADN-ul nostru nu pricepe ce mancam, cum se face de nu cadem secerati de cum pasim pe lume, sau cum se face de se mai nasc inca oameni ?! Care mai si traiesc de cele mai multe ori destul de sanatosi pana pe la 70-80 de ani! Da, este “vina” cumulata a progreselor medicale, de igiena, economice, sociale. Dar dincolo de asta, si alimentatia noastra, asa “otravita” si “indescifrabila” cum este ea, a pus umarul. Si nu e vina alimentelor ca oamenii pofticiosi nu au stiut sa le reziste si ca, indemnati de aspiratia noastra originara, aceea de a lupta cu foamea, au mancat mai mult decat era necesar, s-au ingrasat uneori peste masura si din cauza aceasta s-au imbolnavit. Lipsa de masura e de vina! Stiu, o sa spun un cuvant banal: moderatie. El ar fi atat de simplu de aplicat si in ceea ce priveste consumul de alimente, dar si referitor la afirmatiile catastrofiste vehiculate despre mancare.
Dar cine sa mai aiba urechea deschisa catre cuvinte simple, cand doar Sfarsitul Lumii (fie el si in forma comestibila) mai poate sa ajute la vanzari! Vanzari de carti (si ele tot despre sfarsitul lumii alimentar), vanzari de paine, gemuri si cate altele, vanzari care pana la urma au ca scop final castigul. Doar banii fac lumea sa se invarteasca, este un adevar vechi si astazi mai mult ca niciodata valabil. Vitelul de aur arata cu degetul catre tovarasul sau de specie, vitelul comestibil si-l numeste “modificat genetic sau clonat sau dopat cu hormoni”, zicandu-ne ca el e de vina pt ca ne este rau! El, cu gainile crescute in baterii sau cu graul selectionat si colorantii din bomboane sunt de vina pentru tot raul din lume… Chiar daca jumatate din aceasta lume moare de foame si suntem avertizati ca alimentele vor deveni o mare problema in deceniile ce urmeaza.
Le recomand tuturor ca atunci cand se simt asaltati de articole, filme, emisiuni despre catastrofa adusa de alimentatia moderna sa stea un pic locului si sa se intrebe “Qui prodest?!” Cui ii foloseste teama indusa in mod eronat si atat de pagubitor?! Sa fiti siguri, dragi cititori, ca la capatul celealalt al “firulului” cineva isi freaca mainile bucuros, cu privirile la fisicurile de bani care se strang de pe urma naivilor si credulilor. Creduli ce platesc bani grei parca intr-o placere mazochista de a fi bagati in sperieti de smecherii care stiu sa invarteasca, precum scamatorii, notiuni ca aliment, nutrient, genetica, aditiv, organic, conservant…
Nu vreau sa inchei inainte de a raspunde la intrebarea “in alimente sunt sau nu toxine?!”. Da, alimentele contin toxine si astfel, evident, si alimentul poate fi toxic. Este vorba de toxine naturale, cum sunt cele din ciupercile otravitoare, de solanina din cartofii incoltiti, de amigdalina din samburii de caise si migdale, de toxinele din unii pesti, de micotoxinele produse de mucegaiuri, etc. Pot fi si toxine care au rezultat din actiunea unor enzime proprii alimentului, ce se activeaza in procesul de alterare, astfel rezultand cadaverina, putresceina, histamina(in procesele de putrefactie). Si in fine pot fi toxine datorate contaminarii microbiene a alimentelor, toxine produse de microbi(toxina holerica,botulinica, stafilococica, etc). Respectarea unor reguli elementare de igiena, selectia atenta a alimentelor si respectarea de catre producator a regulilor in vigoare in domeniu sunt principalele mijloace prin care ne putem feri de alimentele toxice. Cat despre restul…sa-i multumim lui Dumnezeu pentru painea cea de toate zilele, si daca o fi si o bucatica de branza si o rosie langa ea, cu atat mai bine…Dramele alimentare , regizate in studiouri si difuzate pe ecrane, au tot atata in comun cu adevarul, pe cat are un balaur, cu o micuta salamandra…
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024