Alina Pascu, multipla campioana europeana si mondiala la Kempo: „Lupt in fiecare secunda ca si cum ar fi ultima”
Succesul in sport este rezultatul ambitiei, talentului si perseverentei, muncii depuse cu seriozitate inca din copilarie. La doar 20 de ani, bucuresteanca Alina Pascu are un palmares de invidiat in competitiile internationale de Kempo. De la ea am aflat multe despre aceasta arta martiala complexa si putin mediatizata.
21.05.2012
Timp estimat de citire:
5 minute, 20 secundeSlab sau Gras: Alina, de unde pasiunea pentru sport?
Alina Pascu: Mostenire de la parintii mei… Tatal meu a fost fotbalist si pasiunea pentru sport e in familie. De la 4 ani fac sport; am inceput cu gimnastica, tenis si de la 10 ani practic Kempo.
Slab sau Gras: Descrie-ne putin acest sport. Ce inseamna Kempo?
Alina Pascu: Kempo este unanim recunoscut ca fiind prima arta martiala atestata documentar in Manastirea Shaolin din China, care a introdus in pregatirea luptatorilor metode de antrenament bazate pe principii stiintific elaborate. Majoritatea artelor martiale moderne, asa cum le stim noi ca denumiri astazi (karate/kung-fu/ju-jitsu/judo/kickboxing/hapkido) reprezinta mici particele desprinse in decursul timpului din Kempo. In prezent, din punct de vedere competitional, Kempo este cel mai complex sport de lupta provenit din artele martiale, in care se foloseste intreaga gama de tehnici de atac si aparare: lovituri cu pumnii si picioarele, cu coatele si genunchii, aruncari si proiectari, fixari si imobilizari, actiuni articulare, lovituri in lupta la sol cu pumnii, coatele si genunchii. Exista 5 probe competitionale de lupta: semi-contact, full-contact, K1, knockdown si grappling si 5 probe traditionale de kata si self defence.
Slab sau Gras: Cum de ai ales Kempo?
Alina Pascu: Printr-o imprejurare fericita. Cand aveam 10 ani, in scoala unde invatam, a fost o selectie organizata de shihan Amatto Zaharia, antrenorul lotului national si presedintele Federatiei de Kempo, cel care este si in prezent antrenorul meu. La inceput, pasiunea mea pentru Kempo s-a datorat exemplului personal extraordinar pe care ni l-a oferit si metodelor de antrenament distractive.
Slab sau Gras: Care e cea mai draga amintire pe care o ai legata de sportul pe care il practici?
Alina Pascu: Nu as putea avea doar una. Fiecare din cele opt campionate mondiale si europene la care am participat reprezinta amintiri foarte frumoase. De la fiecare am pastrat cate ceva in suflet si de la fiecare am cate o medalie.
Slab sau Gras: Cum decurge un antrenament?
Alina Pascu: Avand in vedere intensitatea antrenamentelor, e nevoie de incalzirea tuturor muschilor, care dureaza 15-20 de minute. Apoi, in functie de unul dintre cele 5 sisteme de lupta. De exemplu, daca urmeaza o competitie de K1, se face antrenamentul in functie de specificul acesteia: lovituri de brate, picioare, sparing intre colegi etc. La final, orice antrenament are 30 de minute de conditie fizica. Ele presupun serii de exercitii cu greutatea corpului – flotari, abdomene, sprinturi etc. Ne axam in general pe aceste exercitii cu greutatea corpului, si nu pe exercitiile cu greutati.
Slab sau Gras: Dar un meci?
Alina Pascu: Tot in functie de specificul sistemului de lupta. in general, este vorba de o repriza de 3 minute, dar in competitiile mari pot fi doua reprize de 3 minute sau una de 5. Poate parea putin… dar cand lovesti aproape fara oprire timpul se dilata.
Slab sau Gras: Ai un anumit ritual inainte de competitii?
Alina Pascu: Inainte de concursuri ma concentrez doar asupra luptei si incerc sa elimin toate emotiile pentru a lupta in fiecare secunda ca si cum ar fi ultima.
Slab sau Gras: Ti-a fost vreodata teama? Povesteste-ne o lupta pe care n-ai s-o uiti niciodata.
Alina Pascu: Nu pot spune ca nu mi-a fost niciodata teama, dar teama respectiva s-a transformat mai mereu in ceva constructiv, in sensul ca m-a ambitionat. Un meci pe care n-o sa-l uit niciodata a fost acum cativa ani, in Ungaria, la Campionatele Europene. Am luptat cu o rusoaica. La un moment dat, m-a prins intr-o fixare la sol, o „cheie” pe brat, situatie in care decizia corecta era sa abandonez, batand cu palma pe sol. Nu am facut-o si m-am ales cu un brat rupt… din cauza incapatanarii si ambitiei. Am invatat atunci ca si ambitia trebuie sa aiba o limita, mai ales cand e in joc sanatatea.
Slab sau Gras: Este Kempo un sport popular in tara noastra?
Alina Pascu: Este un sport din ce in ce mai practicat. S-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, mai ales datorita antrenorului Shihan Amatto Zaharia. De 7-8 ani, Romania domina acest sport pe plan mondial, in fata Rusiei, Ungariei, Slovaciei, Statelor Unite.
Slab sau Gras: Ca instructor de aerobic, folosesti diverse tehnici/exercitii imprumutate din Kempo?
Alina Pascu: Sigur ca da. Fetele prefera sa vina la ora mea de tae-bo. Toate loviturile din Kempo se pot folosi la tae-bo. Este o forma de aerobic intensa care da rezultate intr-un timp foarte scurt si poate ajuta foarte mult la slabit!
Slab sau Gras: Ce dieta urmezi pentru a te mentine in forma?
Alina Pascu: Nu tin o dieta anume, ci doar evit anumite mancaruri. Evit intotdeauna fast-food-ul si sucurile carbogazoase. Beau doar apa plata, iar mancare mea preferata este cea de acasa, gatita de parintii mei intr-un mod cat se poate de sanatos.
Slab sau Gras: Care sunt reactiile barbatilor cand afla ca i-ai putea bate usor? Dar ale femeilor?
Alina Pascu: Barbatii, de cele mai multe ori, devin ingamfati si n-ar recunoaste in veci. E adevarat ca nu se compara forta unei femei cu a unui barbat, dar in situatia in care domnul respectiv este incepator in sporturile de contact, va pierde. Femeile sunt mult mai rautacioase de obicei, dar eu evit orice forma de manifestare agresiva. Asta m-a invatat Kempo. Practic un sport violent, dar sunt cat se poate de calma.
Slab sau Gras: A fost vreodata nevoie sa folosesti forta intr-o situatie din afara ringului?
Alina Pascu: Au fost situatii minore, in care mi-am salvat pielea. Mai ales vara, zi de zi, am parte de mici incidente, persoane care „se iau de mine”. Sunt pasnica… pana cand sunt atinsa.
Slab sau Gras: Ce obiective ai pentru viitor?
Alina Pascu: Imi doresc sa imi continui cariera sportiva si imi doresc sa devin antrenor de Kempo. Cea mai mare satisfactie ar fi sa ajut niste copii sa obtina performanta in acest sport.
Slab sau Gras: Ce ii sfatuiesti pe cei care vor sa fie sanatosi si in forma?
Alina Pascu: Sa faca din sport o obisnuinta, o rutina; sa nu faca miscare doar cand isi amintesc. Sportul trebuie sa fie facut controlat si combinat cu o alimentatie sanatoasa.
Interviu: Stefan Stan
Foto: Arhiva personala
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019