Aluminiul: Ok în deodorante, dar mai periculos în bucătărie
Deodorantele care conțin săruri de aluminiu sunt adesea prezentate ca fiind un pericol la adresa sănătății. Potrivit noilor cercetări însă, riscul pe care îl implică acestea este marginal, iar amenințarea reală ar veni, de fapt, din alte surse.
30.10.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 7 secundeExistă mai multe discuții controversate legate de prezența aluminiului în diverse produse și riscurile pe care le-ar avea asupra sănătății. O echipă de cercetători de la Institutul Național pentru Evaluarea Riscurilor pentru Sănătate, din Germania, și-a propus să facă lumină în acest caz. Oamenii de știință au examinat și coroborat datele colectate de cele mai mari studii efectuate pe acest subiect până la ora actuală.
Astfel, o bună parte a cercetării s-a concentrat pe deodorante, ținând seama de valorile concentrației de aluminiu în sânge sau urină. Analiza ratei de absorbție și a biodisponibilității aluminiului a condus la concluzia că este „puțin probabil” ca deodorantele să contribuie semnificativ la expunerea totală la această substanță. Autorii studiului subliniază că alte surse par mai problematice și că este util, dacă nu chiar necesar, să acordăm mai multă atenție folosirii următoarelor produse:
- Ustensile pentru gătit. Aluminiul este utilizat pe scară largă la fabricarea echipamentelor de gătit, în special a oalelor și a tigăilor. În cazul în care intră în contact cu un aliment acid și multe legume sunt așa, aluminiul poate migra, contaminând mâncarea. Recomandarea specialiștilor este să cumpărăm vase de gătit și ustensile din oțel inoxidabil sau cel puțin să schimbăm oalele și tigăile din aluminiu la fiecare doi ani sau atunci când învelișul acestora este zgâriat sau deteriorat.
- Ambalaje și caserole. Cutii de conserve, caserole de unică folosință pentru mâncare, cutii de carton de tip tetrapak … Aluminiul este prezent în multe recipiente, datorită rezistenței sale ridicate la diferite temperaturi și puterii sale de protecție. Și aici există riscul migrării în alimente. Sfatul experților este să optăm mai degrabă pentru borcanele de sticlă sau plastic pentru depozitarea alimentelor acide sau sărate.
Cercetătorii precizează că utilizarea moderată și precaută a produselor care conțin aluminiu nu ar trebui să provoace daune. Ei atenționează însă că expunerea excesivă la aluminiu se asociază cu mai multe probleme de sănătate: afectări ale funcționalității intestinale, tulburări nervoase, disfuncții renale și osoase.
Sursa: www.passionsante.be
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024