„Am slăbit 16 kilograme și viața mea s-a schimbat”
Bună, mă numesc Manuela Gîscă și am 28 de ani. Povestea kilogramelor în plus a început în urma unui tratament făcut în copilărie (vitaminizant), tratament care, în preadolescență, s-a transformat în cel mai mare coșmar al meu: la 10 ani am acumulat kilograme într-o singură vară, cât să ajung la greutatea unui adolescent de 16-17 ani.
01.03.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 36 secundeNu pot spune decât că eram un copil obez. Până și vocea mi se ingroșase. La vremea aceea, copiii grăsuți erau în număr foarte mic și discrepanța era și mai mare. Am ajuns la 22-23 de ani cu 71 de kilograme. Și cred că pur și simplu mi-am dorit într-un anume moment să fac ceva în această privință.
Așa am descoperit prima mea ,,dietă’’. Proastă alegere! Regim disociat. Trei zile lactate, trei zile legume, trei zile carne. Am reușit în trei luni să dau 16 kilograme jos. Cu o dietă fantasmagorică și rezultatele sunt asemenea. În alte trei luni am reușit să pun kilogramele la loc, ba chiar în număr mai mare. Dar văzusem deja cum este să ai o greutate mai mică, să te simți bine în pielea ta și să nu porți mărimea 46. Așadar, încercarea merită făcută din nou. Am încercat o dietă cu puține calorii, care nu mi-a reușit deloc. Două salate pe zi, și niciun rezultat.
Am ajuns la endocrinolog, să înțeleg de ce nu funcționează. Și așa a început lupta reală cu kilogramele, kilograme care nu s-au mai întors decât în timpul sarcinii, dar au dispărut după aceea cu același efort mic, dar susținut.
Am descoperit că obezitatea poate duce la infertilitate, la diabet și alte complicații. Frica este uneori cel mai bun consilier. Nu îmi doream și nu îmi doresc o viață la dietă pentru că sufăr de o boală. Îmi doresc să mănânc sănătos, pentru că așa este firesc. Atunci am înțeles de fapt că ,,mâncăm pentru a trăi, nu trăim pentru a mânca.’’ Consider că sunt o norocoasă în acest sens, pentru că am înțeles la timp aceste aspect.
La endocrinolog am descoperit că kilogramele veniseră și cu alte complicații decât cele de ordin estetic. Era stict necesar să ajung la o greutate normală. Așa am început dieta. O dietă recomandată de nutriționist.
Am început cu un regim de 800 de calorii pe zi. A trebui să exclud: dulciurile, pastele făinoase, grăsimile precum cașcavalul, carnea grasă, brânzeturile grase. Nu trebuie să renunți la pâine, însă două-trei felii pe zi, nu mai mult. După câteva luni (3 sau 4) am trecut la 900 de calorii pe zi. Treptat, trebuie să ajungi la 1200-1400 de calorii, în funcție de efortul zilnic depus. În momentul în care ajungi la 1200 de calorii pe zi poți să incluzi în dieta ta și o bucățică de ciocolată sau cașcavalul.
După un anumit timp, înveți să numeri caloriile și știi cu aproximație cât au alimentele pe care le mănânci azi la prânz sau diseară la cină. Nu trebuie să faci un stres din asta și acest lucru se învață de la sine.
Exemplu de regim 800 kcal/zi:
- Dimineața: 50 g brânză de vaci, un ou fiert, 2 roșii;
- Gustare: un măr sau 150 g de vișine sau cireșe sau orice fruct de sezon (excepție: banană și strugurii);
- Prânz: 100 g carne vită la grătar (se cântărește crudă), o salată asortată (salată verde, roșii, castraveți, ardei gras);
- Gustare: 200-250 g căpșuni (o cană) sau o portocală;
- Cină: ardei gras umplut cu brânzică de vaci (1-2 bucăți ardei gras, 100-150 g brânză de vaci, mărar tocat).
În prezent am 58 de kilograme și stilul meu de viață este incomparabil mai bun decât cel de când aveam 73-74 de kilograme. Însă, va trebui să am mereu grijă la ce mănânc și cât mănânc, pentru că oricând mă pot întoarce la ce am fost.
Vă urez răbdare și spor în lupta cu kilogramele!
Cu drag, Manuela
Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!
15.02.2021