Ana Branza, spadasina nr. 1 in lume: „Adevarata provocare consta in a-ti depasi limitele!”
Isi incheie anul pe culmea succesului, cu titulatura de cea mai buna spadasina din lume in 2013, motiv pentru care ne-am dorit si mai tare sa v-o prezentam pe Ana Maria Branza sau Branzica, asa cum o alinta apropiatii! Radiaza de optimism, ambitie si pare sa aiba o rezerva imensa de energie, ce a propulsat-o in varful topului!
17.12.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 58 secundeAfla si tu din secretele spadasinei nr. 1 in lume: Ana Branza.
Slab sau Gras: Cum ai reusit sa aduci Romania pe primul loc?
Ana Branza: Acest titlu reprezinta o recunoastere a muncii mele de un an de zile. Desi este a treia oara cand reusesc sa termin sezonul competitonal pe primul loc (2008, 2009, 2013), de aceasta data consider ca este si o recompensa, un premiu de consolare, pentru pregatirea facuta anul trecut inainte de JO de la Londra! Chiar daca nu am reusit sa urc pe podiumul olimpic in 2012, tot efortul de atunci s-a „razbunat” si 2013 s-a dovedit a fi un an roditor!
S.G.: In ce context ai inceput sa faci scrima?
A.B.: Fiind un copil activ, parintii mei au considerat ca este mai bine sa fac miscare intr-un cadru organizat, decat sa vin in fiecare zi acasa cu genunchii juliti. Asa am ajuns pentru prima data pe un teren de tenis, la varsta de 9 ani. Mi-a luat un an sa ma conving ca locul meu nu este acolo! A urmat un alt an de pauza in care imi luasem gandul de la sport, pana intr-o zi cand fratele meu, pe atunci junior la echipa de fotbal Steaua Bucuresti a venit cu ideea de a ma duce la scrima. A fost „dragoste la prima vedere”!
S.G.: Cum arata o zi din viata ta?
A.B.: Fiecare zi trebuie sa inceapa cu un mic dejun copios! Pentru mine este un adevarat ritual si probabil cel mai linistit moment al zilei. Apoi ma indrept spre sala de antrenament, unde petrec intre 2 si 3 ore, apoi merg la masaj sau sauna. Masa de pranz este un alt moment placut. Da, sunt prietena buna cu mancarea! Dupa care urmeaza, obligatoriu, o ora de odihna. Antrenamentul de dupa-amiaza dureaza aproximativ 2 ore. Daca simt ca mai am rezerve de energie merg la bazin sau ies la alergare. Serile sunt dedicate celorlalte pasiuni, familiei si prietenilor. O zi normala, de om obisnuit, dar care nu petrece 8-10 ore intr-un birou si ma consider norocoasa pentru acest lucru!
S.G.: Practici si alte sporturi?
A.B.: O alta pasiune este alergarea. Am inceput prin a alerga 10-15 minute dimineata, au urmat cateva crosuri si, pana acum, cea mai mare performanta pe aceasta tema a fost terminarea probei de semimaraton in cadrul MIB 2013. A fost o experienta fantastica si care m-a convins ca anul viitor trebuie sa alerg un maraton intreg!
S.G.: Care sunt cele mai mari provocari cu care te-ai confruntat de-a lungul carierei tale sportive?
A.B.: Gasesc o provocare in fiecare asalt! In copilarie, era o adevarata placere sa concurez impotriva colegelor mai mari. Chiar daca constientizam diferenta de valoare, incercam macar sa-mi enervez adversarele, sa le pun probleme si asta m-a ajutat foarte mult in dezvoltarea mea ca sportiv. Mi-as dori ca si junioarele din ziua de astazi sa aiba aceasta atitudine! Pe de alta parte, fiecare medalie cucerita ma obliga sa cuceresc altele si mai mari, mai importante, mai frumoase. Adevarata provocare consta in a-ti depasi limitele!
S.G.:Care sunt cele importante 3 calitati si 3 defecte ale tale?
A.B.: Este o intrebare care-mi pune multe probleme! Sunt o persoana sociabila, un bun ascultator, iar cunoscutii ma considera un om de incredere. Si ce a fost greu a trecut, la autocritica stau ceva mai bine. Faptul ca sunt perfectionista, cer mult de la mine si de la cei din jur, nu e chiar pe placul tuturor. Sunt exigenta, vorbesc prea mult (dar asta e mostenire de familie) si uneori dau dovada de egoism. Desi inca lucrez la mine, sper sa gasesc o versiune mai buna.
S.G.: Cum iti petreci Sarbatorile?
A.B.: Fiind mereu plecata in cantonamente sau concursuri, Sarbatorile sunt un bun prilej de a sta acasa! Unora le e greu sa inteleaga „bucuria de a fi acasa”, dar pentru mine fiecare zi petrecuta langa cei dragi este un cadou pretios! Asadar, ma voi bucura de familie si de caldura caminului meu.
S.G.: Daca maine te-ai trezi izolata pe o insula pustie, care sunt cele 3 lucruri pe care ti-ar placea sa le ai cu tine?
A.B.: Adidasii de alergare, o carte si o ciocolata.
S.G.: Pe cine admiri cel mai mult?
A.B.: Orice om care aduce zambete celor din jur si face lucruri frumoase e de admirat! Si, pe langa asta, Dan Podeanu, antrenorul care m-a „suportat” 15 ani, merita toata admiratia!
S.G.: Din ce loc din lume ai cea mai frumoasa amintire?
A.B.: Primul lucru care imi vine in minte cand ma gandesc la un loc frumos este plaja din Varadero (Cuba) – un loc superb unde m-as intoarce mereu cu drag! Primul gand cand am ajuns acolo a fost : „cand ma voi pensiona, imi doresc un beach bar pe plaja din Varadero!” Inca nu am renuntat la idee.
S.G.: Ce iti place sa faci atunci cand vrei sa te simti rasfatata?
A.B.: Sa lenevesc! Probabil nu pare, dar sunt o persoana lenesa. Iar cel mai mare rasfat e sa stau o zi intreaga in pat. Si cum asta se intampla foarte rar, ma multumesc cu o vizita la centrul de infrumusetare al unui bun prieten.
S.G.: Ce vrei sa faci in 2014? Ai o lista de inceput de an?
A.B.: Vreau sa fiu sanatoasa si toti ai mei fericiti! Vreau mai mult timp! Vreau sa urc pe podium la fiecare competitie! Vreau ca oamenii sa faca mai multa miscare! Vreau ca tot ei sa zambeasca mai mult si sa se bucure de viata! Si vreau sa termin maratonul. J
Interviu: Raluca Baciu
Credit foto: Marian Burlacu / Ilfov Sport
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019