Andreas Hniatiuc, psiholog sportiv: „Pregatirea mentala face diferenta dintre doi sportivi”
In discutii si in intimitatea propriilor ganduri, multi oameni se arata dornici sa se apuce de sport, unii pentru a slabi, altii pentru a-si imbunatati conditia fizica, insa putini ajung sa si faca ceva in acest sens. Cum putem scurta drumul de la intentie la actiune? Aflam de la Andreas Hniatiuc, presedintele Asociatiei pentru Psihologia Sportului.
18.09.2017
Timp estimat de citire:
5 minute, 45 secundeA contribuit la conturarea succesului si ascensiunea multor sportivi si echipe de profesionisti, oferind consiliere si asistenta psihologica individuala si de grup. In portofoliul sau regasim CSM Bucuresti, handbal feminin si masculin, precum si volei feminin, CSM Ploiesti, handbal feminin, Dinamo Bucuresti, FC Viitorul Constanta si multe alte nume cu rezonanta in lumea sportului. Ce mai trebuie sa stii despre Andreas Hniatiuc? Ca este lector la Scoala Nationala de Antrenori a Federatiei Romane de Fotbal si membru al Colegiului Psihologilor din Romania si al Asociatiei Romane de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana.
Slab sau Gras: Ce ne opreste cel mai des sa facem sport? Dincolo de comoditate, ce alti factori mai intervin?
Andreas Hniatiuc: In ceea ce priveste comoditatea, un adversar redutabil in calea reusitei, aceasta reprezinta proiectia fricii de schimbare asociate cu lipsa de incredere in fortele proprii. Actiunea este echivalenta cu asumarea propriilor decizii ceea ce este un act de responsabilitate major. A fi comod este echivalent cu a fugi de responsabilitatea unor decizii, care pot declansa schimbarea, asa ca lupta nu trebuie data cu „comoditatea”, ci cu asumarea responsabilitatii. Daca o persoana s-a confruntat in mod repetat cu esecul, ea va amana demararea proiectului de teama de a nu esua. Astfel, distanta de la intentie la actiune este invers proportionala cu increderea in fortele proprii.
Care este cea mai eficienta metoda de a introduce o activitate sportiva in stilul de viata?
Pentru a introduce ceva in viata noastra, trebuie sa eliminam altceva. Daca o sa va uitati la persoanele care adopta brusc un stil de viata sanatos, bazat pe diete si antrenamente fizice, veti observa ca acestea, de obicei, opteaza pentru schimbare din dorinta de a elimina un comportament pe care isi doresc sa-l schimbe. Multe persoane folosesc aceasta metoda pentru a pastra un echilibru in viata lor. Trebuie sa identificam care este acea componenta a vietii pe care ne dorim sa o inlocuim, iar sportul reprezinta cea mai buna solutie: este sanatos, dezvolta increderea in sine, capacitatea de relationare cu ceilalti si ne ocupa in mod placut timpul liber.
Gandurile si emotiile negative trebuie abordate din perspectiva cauzei, nu a finalitatii lor. Ele pot fi transformate prin schimbarea modului de a aborda o situatie de viata, ca urmare a modului in care fiecare dintre noi se defineste, la nivelul identitatii personale.
Este mai bine sa ne antrenam in grup sau individual? De ce?
Se spune ca antrenamentul in grup este mai eficient pentru ca, aflandu-ne in mijlocul altor persoane, motivate, increzatoare si organizate, ne putem adapta mult mai usor ritmul si intensitatea antrenamentului, in functie de tonusul celorlalti. Intr-un grup puternic, motivatia colectiva modeleaza motivatia fiecarui individ, membrii grupului respectiv se simt mai puternici si se subordoneaza nevoilor grupului din care fac parte. Cei care se mobilizeaza singuri si urmeaza un plan bine stabilit, in care activitatea fizica are un rol determinant au o motivatie puternica, sunt determinati, increzatori in propriile resurse si orientati spre atingerea obiectivelor, independent de prezenta altor persoane.
Cum sa ne construim un sistem motivational care sa reziste pe termen lung? Daca motivatia dispare, cum o putem reaprinde?
Motivatia este un atribut al nostru si nu dispare decat atunci cand este inlocuita cu altceva: fie nevoile ne sunt satisfacute, acest aspect ducand la stingerea comportamentului orientat spre satisfacerea acelor nevoi. In acelasi timp, temerile, fricile si anticiparea esecului franeaza comportamentele orientate spre actiune, ceea ce aparent duce la disparitia motivatiei pentru acel obiectiv. Increderea in fortele proprii si planificarea actiunilor reprezinta garantul succesului. In acelasi timp, motivatia imbraca mai multe forme. Daca o forma a motivatiei dispare, aceasta trebuie inlocuita cu o alta, care sa asigure functionarea individului.
Oamenii isi stabilesc obiective in raport cu propriile nevoi si prin urmare ar trebui sa fie motivati sa duca demersul schimbarii la bun sfarsit. Schimbarea, insa, vine la pachet cu o doza mare de necunoscut, ceea ce blocheaza de cele mai multe ori demararea unei actiuni.
Cum putem invinge gandurile si sentimentele negative in ceea ce ne priveste?
In general, fricile si credintele noastre sunt cel mai mare obstacol in calea reusitei. Pentru a invinge gandurile negative trebuie sa „umblam” la nivelul imaginii de sine. Imaginea de sine este un construct mental personal care inmagazineaza intreaga experienta de viata a individului si in functie de care fiecare dintre noi actioneaza intr-o directie sau alta.
Cand e cazul sa apelam la suportul unui psiholog?
Atunci cand nu gasim calea spre reusita sau nu putem sa ne mobilizam resursele pentru a ne atinge obiectivele sau cand pur si simplu dorim sa optimizam nivelul la care ne aflam. Se spune ca, atunci cand te afli prea aproape de o imagine, nu mai poti distinge detaliile care ar putea furniza informatiile semnificative. Astfel, psihologul este specialistul care vede lucrurile obiectiv si-ti poate oferi sugestiile necesare declansarii unor actiuni aducatoare de succes. Este gresit inteles rolul psihologului prin asocierea acestuia cu problemele cu care se confrunta un subiect. Psihologul este un facilitator al succesului, in orice domeniu al existentei noastre: de la viata intima, personala, pana la aspecte ale vietii profesionale sau sociale.
Cat conteaza prezenta unui psiholog pentru rezultatele echipei de sportivi profesionisti?
In 2017, toate cluburile sportive de elita apeleaza la specialisti din domeniul psihologiei. La noi este gresit inteles rolul unui psiholog sportiv, in cadrul unei organizatii sportive. Ideile preconcepute, conform carora „a apela la un psiholog inseamna ca ai o problema foarte grava” sau „cu ce ma poate ajuta pe mine un strain, daca eu nu ma pot ajuta singur…”, nu fac altceva decat sa adanceasca si mai mult aceasta prapastie dintre reusitele cluburilor „de afara” si ale celor de la noi. Astazi, cand sportul a ajuns o industrie, cel mai mic detaliu devine semnificativ, iar pregatirea mentala poate face diferenta.
Care au fost cele mai bune rezultate obtinute pana acum?
Colaborez cu sportivi din peste 13 discipline si ar trebui particularizat raspunsul in functie de specificul fiecarei discipline sportive in care am fost sau sunt implicat. In linii mari, multi dintre sportivii cu care am lucrat sau colaborez in continuare au inregistrat rezultate de exceptie, devenind campioni nationali sau municipali in domeniul practicat. La nivelul sporturilor de echipa, ramane satisfactia implicarii in stafurile echipelor care au castigat recent doua trofee europene: Champions League, la handbal feminin, cu CSM Bucuresti si Challenge Cup, la volei feminin, cu echipa aceluiasi club.
O imagine de sine pozitiva duce la activarea persoanei in directia obtinerii succesului, in timp ce o persoana care sufera la nivelul imaginii de sine va fi ezitanta, tematoare si va demara mai greu sau va abandona proiectele.
Natalia Talmacec
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024