Andrei Stefan, monitor de schi: „Schiul este un sport extraordinar, intr-un cadru de vis”
Personal, nu schiez. Dar imi doresc foarte mult sa invat, iar cand voi decide sa fac asta, prima si singura mea optiune ca instructor personal de schi va fi Andrei Stefan. Are doar 24 de ani, insa a realizat foarte multe pana acum. Medaliile, distinctiile, concursurile castigate, dar mai ales pasiunea pentru sport il recomanda drept monitorul perfect. Iar Andrei e expert in domeniu. Am stat de vorbă cu el si am aflat o multime de informatii interesante. Lectura placuta si... coborare lina!
14.12.2010
Timp estimat de citire:
5 minute, 41 secundeSlab sau Gras: Spune-ne cate ceva despre sportul pe care il practici. De cand pasiunea pentru schi alpin si sport in general?
Andrei Stefan: Sunt nascut si crescut in Busteni, oras situat la poalele muntilor Bucegi si inconjurat de cele mai cunoscute statiuni de schi din Romania. Avand o educatie orientata catre sport, ambii mei parinti fiind sportivi in tinerete, am fost „ghidat” catre schi la insistentele tatălui meu. Trecerea de la hobby la sport de performantă s-a materializat prin antrenamente aproape zilnice, prin antrenori deosebiti, prin eforturi financiare si nu in ultimul rand prin dependenta de competitivitate sportiva pe care am capatat-o. Sport complex, care combina in timp real concentrarea cu echilibrul, forta fizica si viteza de reactie, schiul alpin este un sport extraordinar, practicat intr-un cadru extraordinar.
Slab sau Gras: Inainte de concursuri ai vreun ritual care crezi ca iti poarta noroc?
Andrei Stefan: Nu stiu daca e vorba de un ritual anume care sa-mi poarte noroc. Mai degraba sunt anumiti pasi pe care ii respect. Acestia sunt memorarea traseului, intrarea in starea de concentrare, trecerea la starea de automotivare iar apoi explozia startului. Fiecare sportiv ajunge la acesti pasi in mod diferit.
Slab sau Gras: La ce eveniment din viata ta ai fost cel mai emotionat?
Andrei Stefan: Atunci cand am luat startul in primul meu concurs european (acum international), La Scara, in Franta, la Val d’Isère. Aveam cred ca 12 ani, iar lungimea si complexitatea traseului, cat si nivelul foarte ridicat al competitorilor m-au facut sa realizez pentru prima data diferenta mare de pregatire dintre noi si echipele Frantei sau Austriei. Am avut emotii mai mult sa nu ma clasez pe ultimul loc, eu fiind cel mai mic ca varsta din lot. Pana la urma a fost bine, am iesit pe 56 din 300.
Slab sau Gras: Care a fost cea mai periculoasa situatie prin care ai trecut practicand acest sport?
Andrei Stefan: Acum 3 ani, la un concurs de schi extrem am avut un accident destul de urat. Am avut o fractura de calcaneu la cotul drept si o operatie la piciorul drept. Din fericire, dupa un an am avut mobilitatea si musculatura recuperate complet. A fost o experienta pe care nu as vrea sa o repet vreodata. Am mai avut accidentari mai mici, cum ar fi nasul si capul „usor” avariate din cauza portilor de schi.
Slab sau Gras: Cu ce premii si distinctii te poti lauda?
Andrei Stefan: Am facut parte din lotul national de schi alpin al Romaniei timp de doi ani la rand, iar la nivel competitional am ocupat locul 4 in clasamentul national de schi alpin la 2 din cele 4 probe existente. Am fost in primii 10 schiori ai Romaniei timp de mai multi ani in probele de Slalom Special, Slalom Urias si Super G.
Slab sau Gras: Ce mananca un om cu o viata sportiva atat de intensa?
Andrei Stefan: Important este, dupa ce iti schimbi numarul si intensitatea antrenamentelor, sa iti adaptezi mesele la aceasta schimbare. Unii se ingrasa dupa terminarea sportului de performanta, altii slabesc. Eu am reusit sa-mi mentin greutatea pe care o aveam ca sportiv de performanta. In principiu mananc produse care imi aduc multe fibre si proteine.
Slab sau Gras: Acest sport se adreseaza oamenilor cu bani? E scump sa te apuci de schi?
Andrei Stefan: Raspunsul e relativ. Schiul ca hobby este la un pret just dupa parerea mea, multa lumea permitandu-si sa-l practice. Schiul ca sport de performanta este foarte scump datorita conditiilor foarte slabe din Romania de a performa in acest sport.
Slab sau Gras: E tarziu sa inveti sa schiezi la maturitate sau acest sport nu tine cont de varsta?
Andrei Stefan: Nu e tarziu. E un sport fara varsta. La maturitate in schimb se mai pierde din rabdarea de a face toti pasii necesari pentru a invata sa schiem. Greutatea, flexibilitatea, conditia fizica, inaltimea centrului de greutate si frica sunt elemente care diferentiaza destul de mult un adult de un copil in procesul de invatare a schiului.
Slab sau Gras: Din ce se compune un echipament complet de schi?
Andrei Stefan: Schiuri cu legaturi, clapari, bete de schi, casca, ochelari si protectie de coloana. Bineinteles costumul de schi si manusile. Toate acestea sunt necesare si obligatorii.
Slab sau Gras: Ce parere ai despre partiile din Romania, in comparatie cu cele din strainatate? Care sunt diferentele evidente?
Andrei Stefan: Partiile din Romania sunt putine si dispersate, de multe ori precar intretinute, situate la altitudine mica, foarte aglomerate, foarte scumpe la tariful de urcare. Toate aceste lucruri sunt asa din cauza infrastructurii nedezvoltate a tarii, lucru care se traduce implicit intr-o slaba dezvoltare a infrastructurii partiilor de schi si a statiunilor de schi in general. In afara de inaltimea mica a muntilor din Romania comparativ cu cei din Austria, toate celelalte se pot imbunatati!
Slab sau Gras: Schiuri sau placa? Ce alegi si de ce?
Andrei Stefan: Schiurile si placa au doua unghiuri diferite de echilibru. La schi picioarele sunt independente si orientate cu varful spre vale, la placa picioarele sunt legate de snowboard si orientate oblic. Amandoua disciplinele ofera senzatii diferite, la fel de intense, in functie de viteza, consistenta zapezii si gradualitatea apasarii. Din pacate pe placa nu am avut suficienta rabdare sa ma perfectionez si sa invat progresiv tehnicile de snowboarding, asa ca voi alege schiul. Un alt motiv ar fi ca schiul imi ofera o mai mare mobilitate si adaptibilitate la teren.
Slab sau Gras: Stiu ca organizezi tabere de schi pentru copii, in Romania si Austria. Povesteste-ne putin despre acest proiect.
Andrei Stefan: Am infiintat o companie care organizeaza tabere de schi si tabere de vara pentru copii in Romania si Austria. Numele ei este Progressive Sports si filozofia din spatele ei este sa inveţe copiii diferite sporturi, prin exercitii specifice, abordate progresiv si adaptate diferit la fiecare copil in parte. In afara de scopul sportiv al taberelor, am reusit sa cream un mediu propice dezvoltarii armonioase. Din punct de vedere al schiului, garantam coborarea unei partii usoare sau chiar medii la sfarsitul primei tabere. Taberele in Austria sunt deosebite datorita conditiile partiilor si a gradului de avansare la schi al copiilor.
Slab sau Gras: Despre tine, in trei cuvinte:
Andrei Stefan: Strategic, entuziast, sportiv.
Interviu: Vanessa Stefan
Foto: Arhiva personala
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019