Andrei Stoica, luptatorul anului 2014: “Esti ceea ce mananci si ceea ce gandesti!”
Andrei Stoica s-a nascut pe 1 mai 1987 in Bucuresti, iar la varsta de 17 ani, dupa ce practicase judo, s-a inscris la Local Kombat, avandu-l antrenor pe Catalin Zmarandescu. In 2013 a obtinut titlul de campion mondial Superkombat, categoria super cruiser. Un an mai tarziu, in 2014 a fost desemnat Luptatorul Anului in Romania, asta pe langa premiul pentru KO-ul anului. Andrei Stoica si-a facut debutul in circuitul profesionist in 2010, in Croatia, iar numarul impresionant de victorii inainte de limita i-au adus supranumele de Mister KO. In interviul de mai jos putem afla ce crede despre titlurile obtinute si ce sfaturi le da tinerilor care sunt atrasi de acest sport.
05.02.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 36 secundeSlab sau Gras: Andrei, ai fost desemnat recent “Luptatorul anului 2014”. Cum se simte asta?
Andrei Stoica: Iti dai seama ca sunt onorat sa primesc aceasta distinctie si asta ma obliga ca anul acesta sa fie si mai bun. Responsabilitatile au devenit mult mai mari, toti ochii sunt atintiti spre mine si sa stii ca am simtit asta deja, desi anul acesta voi avea primul meci inca de pe 7 martie. Incerc sa raman acelasi Andrei Stoica, sa nu ma las dus de val, iar 2015 sa fie un an in care succesele luptatorilor romani in Superkombat sa aiba din nou ecouri la nivel mondial.
Slab sau Gras: Esti campion mondial Superkombat la categoria super cruiser. Spune-ne, te rog, ce inseamna acest sport . Cat de dificil este? Ce avantaje sau lucruri neplacute vin la pachet odata cu practicarea lui?
Andrei Stoica: Da, e un titlu pe care l-am cucerit in 2013, la Galati, in fata unui luptator care nu mai pierduse niciun meci de 5 ani. Pentru mine kickboxul inseamna totul. A dat o alta semnificatie vietii mele si ma felicit ca m-am apucat de el. Este dificil, la fel ca orice alt sport daca il practici de performanta. Sa stii ca la sala vin foarte multi oameni care au locuri de munca normale, manageri, IT-isti si asa mai departe, care vor doar sa faca miscare, asa ca e recomandat tuturor celor care vor sa aiba un stil de viata sanatos. Sincer, singurul dezavantaj este faptul ca nu imi pot petrece mai mult timp cu familia, am un program foarte incarcat cu antrenamentele, meciurile si automat intervine aceasta neplacere. Avantaje? Kickboxul mi-a oferit o a doua familie, am o cariera apreciata si un viitor in care imi pun mari sperante. E tot ce mi-as fi putut dori.
Slab sau Gras: Ce sfaturi ai avea pentru tinerii care si-ar dori o cariera in Superkombat?
Andrei Stoica: Sa nu intre cu gandul ca vor lupta in Superkombat, ci sa isi doreasca sa faca sport. In Superkombat ajung doar cativa, cei mai bine cotati si ar fi astfel dezamagiti. Dar e important sa faca sport, iar daca se iveste ocazia, atunci sa lupte pentru acest vis.
Slab sau Gras: Cum ai intrat prima oara in contact cu acest sport si cand?
Andrei Stoica: Am inceput cu judo, insa fenomenul Local Kombat luase amploare si imi doream sa calc pe urmele lui Ciprian Sora si Catalin Zmarandescu. Am inceput la sala lui Zmarandescu pe cand aveam 17 ani, iar acum cinci ani mi-am indeplini acel vis, de a lupta in Local Kombat. Ce a urmat apoi este deja cunoscut.
Slab sau Gras: Care este alimentatia ta obisnuita dintr-o zi obisnuita?
Andrei Stoica: Micul dejun difera de la zi la zi. De obicei, oua ochi, bacon prajit, rosii cherry cu niste ardei gras. De asemenea, nu lipsesc branza de vaca si cascavalul. Incerc sa il diversific, insa nu mananc foarte mult dimineata. Dupa antrenament, care este unul istovitor cam de fiecare data, prefer un peste cu o garnitura de legume la gratar sau o garnitura usoara. La cina incerc sa evit carbohidratii pentru a avea o odihna cat mai buna.
Slab sau Gras: Ce aliment nu-ti lipseste niciodata din casa?
Andrei Stoica: Laptele de tara este nelipsit.
Slab sau Gras: Ce sau cat mananci inainte de un meci important? Dar dupa?
Andrei Stoica: M-am obisnuit inca de la o varsta foarte frageda sa nu mananc mult asta pentru ca de fiecare data trebuie sa fac categoria. De obicei, mancaruri cat mai usoare, gen piept de pui cu salata verde. Dupa, normal o friptura sau un muschi de vita, ceva care sa ma sature.
Slab sau Gras: Cat de mult difera alimentatia ta la varsta asta fata de cea de acum 10 ani sa zicem? S-au schimbat multe?
Andrei Stoica: Nu difera foarte mult, dar tot timpul evit mancarurile grase cum ar fi tocatura sau pieptul de pui comert.
Slab sau Gras: Ce aliment nu ai putea manca vreodata?
Andrei Stoica: Carnea tocata.
Slab sau Gras: Cand ai mancat ultima oara la un fastfood?
Andrei Stoica: In general nu mananc la fast food, dar odata la cateva luni ma apuca o astfel de pofta, dar niciodata mai des.
Slab sau Gras: Studiezi eticheta unui produs de pe raft inainte de a-l pune in cosul de cumparaturi?
Andrei Stoica: Sigur ca il studiez. Nutritionistul meu mi-a oferit si o lista cu cele mai nocive E-uri. Le evit la maxim.
Slab sau Gras: Cat de des te antrenezi? Ce exercitii fizice? Faci si jogging?
Andrei Stoica: De doua ori pe zi, de luni pana vineri. Dimineata am sala de forta plus cardio, iar seara antrenament alaturi de colegi, in mare parte sparring, dar si tactic. Alergarile fac parte din programul meu zilnic. Sunt de baza spun eu.
Slab sau Gras: Un sfat pentru cititorii revistei noastre?
Andrei Stoica: Esti ceea ce mananci si ceea ce gandesti.
Interviu: Vali Morarescu
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024