Anghinarea, în topul celor mai sănătoase produse din lume: cum te ajută la slăbit
De-a lungul timpului, nutriționiștii și cercetătorii în acest domeniu s-au întrecut să descopere care sunt alimentele-minune pe care ni le-a dat natura, cu proprietăți hrănitoare și curative în același timp. Le-au încadrat pe categorii, au făcut topuri, iar marea surpriză este că, printre ele, chiar pe primele poziții, se află un aliment care, cel puțin în România, nu se bucură încă de faima binemeritată. Este vorba de anghinare, o plantă de origine mediteraneeană care se cultivă și în zonele de sud ale țării nostre.
27.07.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 0 secundeÎn antichitate, anghinarea era numită „hrană bogaților”, pentru că era folosită pentru detoxifiere după consumul exagerat de grăsimi și alcool. Utilizarea ei este recomandată în afecțiuni ale ficatului (având efect hepatoprotector), în boli ale sistemului digestiv, în unele afecțiuni ale inimii și chiar în cazul anumitor forme de diabet, pentru că ceaiul de anghinare reduce zahărul din sânge. În bucătărie, anghinarea poate fi folosită cu succes la prepararea ciorbelor, a salatelor, a tocanitelor și chiar în diverse rețete de paste.
Dincolo de proprietățile ei curative, anghinarea ajută și la slăbit, având efect diuretic, dublat de proprietatea de a accelera arderea grăsimilor din organism și de conținutul scăzut de calorii (100 de grame de anghinare au 22 de calorii).
Dieta de o luna cu ceai de anghinare
Poți slabi cu ajutorul acestei plante în două feluri: consumând ceai de anghinare în completarea oricărei alte cure de slăbire sau adăugând anghinare în alimentația zilnică și având grijă să elimini din meniu pastele, pâinea, dulciurile și alimentele procesate. Desigur, există și varianta regimurilor drastice având anghinarea ca aliment de bază, însă acestea pun organismul în pericol și nu asigură o slăbire de lungă durată.
Ceaiul de anghinare este considerat unul dintre cele mai eficiente în curele de slăbire. Se prepară simplu și rapid: torni 500 de ml de apă clocotită peste o lingură de frunze uscate de anghinare și lași la infuzat cinci minute. Strecori ceaiul și îl consumi călduț: prima cană dimineața, după micul dejun, iar restul pe parcursul zilei, timp de o lună. Dacă reușești să te abții de la mâncărurile care îngrașă și să consumi ceaiul conform recomandărilor, poți slabi 6-8 kilograme într-o lună.
Înainte de a pune mâna pe anghinare pentru a o curăța, spală-ți mâinile cu sucul de la o jumătate de lămâie. Acest lucru previne patarea pielii și a unghiilor.
Cea mai simplă rețetă: anghinare cu sare și ulei de măsline
O altă variantă pentru a slabi eficient este consumul de „apă de anghinare”, obținută în felul următor: Se îndepărtează primul strat de frunze, se taie anghinarea la mijloc pentru a-i îndepărta miezul, iar ceea ce rămâne se pune într-un vas cu apă și lămâie, ca să nu se oxideze. Ulterior, se pune la fiert într-un litru și jumătate de apă clocotită, timp de maximum 20 de minute, cât să se înmoaie bine. Se consumă apa în care a fiert leguma, împreună cu puțină lămâie și/sau mentă, pe parcursul unei zile. Anghinarea în sine se poate mânca punând peste ea sare, aceto balsamico, ulei de măsline.
Apa de anghinare se consumă de trei ori pe zi, zece zile pe lună, timp de trei luni. În acest timp, este recomandat să renunți la grăsimi și alimente procesate și să consumi multe fructe și legume. Pentru modelarea frumoasă a corpului, fă sport o jumătate de oră pe zi sau pur și simplu mergi pe jos timp de o ora.
Cine trebuie să evite consumul de anghinare
Fiind o plantă puternică, anghinarea trebuie folosită cu măsură. Curele durează maximum 30 de zile consecutiv, pentru că altfel duc la apariția colicilor hepatice. Medicii recomandă femeilor care alăptează să evite consumul de anghinare, pentru că efectele asupra copilului mic nu au fost suficient de studiate încă și se crede că ceaiul de anghinare ar putea opri lactația. Consumul este interzis și în caz de obstrucție de duct biliar, de calculi biliari și alergii legate de plante. Atenție, anghinarea face parte din aceeași familie de plante ca ambrozia, plantă care provoacă alergii foarte multor persoane. De asemenea, dacă știi că ai alergie la arnică, crizantemă, margaretă, gălbenele, evită contactul cu anghinarea, pentru că riști o reacție alergică și la aceasta.
Anghinarea este în topul legumelor cu efect antioxidant. Antioxidanții apară sistemul imunitar împotriva efectelor radicalilor liberi, contribuind astfel la prevenirea unor boli grave, inclusiv cancer.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024