Anorexia: invata s-o recunosti ca sa poti s-o tratezi
Anorexia nervoasa este o afectiune din categoria tulburarilor de alimentatie, caracterizata prin reducerea anormala a greutatii corpului si prin deformare a imaginii de sine insotita de teama persistenta de ingrasare. Persoanele ce sufera de aceasta boala se abtin voluntar de la a se hrani si incearca sa slabeasca prin metode ca abuzul de purgative si diuretice sau excesul de exercitii fizice.Fiind centrata pe teama excesiva de ingrasare, anorexia are ca rezultat auto-infometarea, urmata de o pierdere semnificativa in greutate. Daca nu este tratata, pot aparea si afectari grave ale starii de sanatate ce se soldeaza cu deces. Din aceasta cauza, anorexia este considerata una dintre tulburarile psihiatrice cu o rata inalta de mortalitate, de aprox. 10%.
Cum debuteaza?
De cele mai multe ori, anorexia debuteaza sub forma unei dorinte relativ justificate de a pierde in greutate. Inceperea unui regim alimentar va dezamorsa temporar problemele de natura psihologica, insa dupa un timp se va dezvalui comportamentul de tip compulsiv. Persoana respectiva isi va diminua treptat aportul alimentar, ajungand in final sa nu mai manance deloc. Ea va deveni obsedata de imaginea propriului corp, considerandu-se supraponderala, desi in realitate va fi foarte slaba.
29.03.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeCauzele anorexiei nervoase
Cauzele acestei tulburari alimentare sunt multiple, factorii ce o determina putand fi de natura psihologica, biologica sau sociala. Este importanta din acest punct de vedere ponderea diferitilor factori in aparitia anorexiei. Se apreciaza ca deosebit de semnificativa influenta presiunii sociale exercitata prin intermediul mass-media asupra femeilor privind pierderea in greutate pentru a ajunge la „silueta ideala”.
Factorii psihologici implica:
- tulburarea imaginii corporale despre sine deoarece comportamentul alimentar anorectic este considerat ca provenind din perceptia imaginii de sine ca fiind „neatractiva” si este mentinut de idei denaturate care modifica evaluarea de catre individ a propriului corp, a alimentelor si a nutritiei;
- trasaturi de personalitate. Persoanele anorexice evidentiaza anumite trasaturi de personalitate considerate predispozante, cum ar fi un nivel inalt de obsesivitate, de ascetism, restrictie si niveluri patologice de perfectionism;
- asocierea cu alte tulburari psihice. Frecvent, anorexia nervoasa se poate asocia cu depresia clinica, tulburarea obsesiv-compulsiva ori abuzul de substante.
- Factorii socio-culturali implica in primul rand promovarea slabirii ca forma ideala feminina in culturile vestice, dar se pot extinde si la domeniul anumitor profesii in cadrul carora se exercita o deosebita presiune sociala in directia pastrarii unei greutati corporale scazute (manechine, balerine, actrite etc.).
Directii de tratament
Anorexia nervoasa poate fi greu de tratat. Scopul tratamentului consta in restabilirea greutatii normale, corectarea tulburarilor metabolice consecutive malnutritiei, indreptarea comportamentului alimentar distorsionat si cel mai important prevenirea reaparitiei prin solutionarea problemelor psihice ale persoanei si a problemelor existente in cadrul familiei acesteia.
In vederea tratamentului este deosebit de importanta cultura si atitudinea familiei din care provine persoana respectiva. Atunci cand anorexia este determinata social, influenta pozitiva sau negativa a celor apropiati are un impact imens asupra procesului de vindecare.
Iata in continuare cateva metode sau pasi ce trebuie urmati in tratarea acestei tulburari de alimentatie:
- Cura de crestere in greutate: Prima linie de tratament pentru anorexia nervoasa se concentreaza pe imediata crestere in greutate – mai ales in cazurile care necesita spitalizare. in majoritatea cazurilor persoanele bolnave sunt tratate ambulator, de catre medici, psihiatri, psihologi clinici si alte profesii din domeniul sanatatii mentale.
- Psihoterapia individuala. Un studiu in acest domeniu a sugerat ca psihoterapia este o forma eficienta de tratament, care poate duce la restaurarea greutatii si la o ameliorare a functiei psihologice si sociale.
- Terapia de familie a fost gasita de asemenea ca un tratament efectiv pentru adolescente cu anorexie.
- Tratamente de grup. Exista de asemenea terapii de grup in cadrul unor asociatii non-profit si a unor comunitati, care ofera suport si indrumare persoanelor suferind de anorexie si apartinatorilor sau apropiatilor lor.
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024