Anorexia tratata cu plante
In anorexie (lipsa poftei de mancare), pentru stimularea secretiei salivare si gastrice se folosesc plantele numite “tonic-amare” si speciile aromatice. Pentru cei care suporta mai greu gustul amar al ceaiurilor medicinale se pot folosi tincturile, pulberile, iar pentru copii, siropurile amare (substante amare din plante se corecteaza prin adaos de zahar, glucoza).
08.02.2009
Timp estimat de citire:
5 minute, 16 secundePentru adulti sunt recomandate si vinurile medicinale, dar numai pentru persoanele care nu prezinta intoleranta la alcool sau nu sufera de afectiuni la care alcoolul este contraindicat. Administrarea lor se face cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Nici unul din produsele continand plante excitante ale secretiei gastrice nu se vor administra celor care sufera de hiperaciditate, de ulcer gastric sau duodenal. Preparatele pe baza de plante medicinale din aceasta grupa sunt recomandate celor care sufera de hipoaciditate si anaciditate gastrica, factori care contribuie la lipsa poftei de mancare. Ele mai au un rol important si anume acela de a stimula prin act reflex si sucurile digestive secretate de organele anexe digestiei, transformand alimentele din bolul alimentar in substante asimilabile.
Infuzie, decoct, tinctura
Pentru copiii slabi (hipotrofici), fara pofta de mancare, se recomanda un sirop preparat in felul urmator: peste o lingura de radacina de Ghintura (fragmentata marunt) se pun 150 ml apa in clocot. Se lasa la macerat timp de 6 ore, apoi se strecoara. Peste lichidul rezultat se pun 200 g zahar si se fierbe totul la foc domol, pana la consistenta siropoasa. Din acest sirop amarui, copiii vor lua 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese.
Pentru adulti se recomanda urmatoarele formule:
– infuzie sau decoct, cu jumatate de lingurita planta la o cana; se bea cate un sfert de cana cu ½ ora inainte de mesele principale;
– tinctura, preparata din 20 g radacini la 100 ml alcool de 70 de grade, prin macerare, timp de 8 zile; se iau cate 10-15 picaturi in putina apa, tot inaintea meselor principale. Chiar si copiii, dar numai cei trecuti de varsta de 7-8 ani, pot benefiacia de tinctura de Gentiana, in doze usor inferioare celor de la adulti;
– vinul tonic este indicat numai pentru adulti; se prepara din 3 linguri radacina, care se lasa la macerat timp de 10 zile. Dupa filtrare, se adauga 100 g zahar si 10 ml glicerina uz intern. Se pastreaza la rece. Se iau cate 2 linguri, cu o jumatate de ora inainte de mese.
Ghintura se utilizeaza ca eupeptic amar in anorexii de natura diferita, actionand la fel ca si radacina de ghintura; produce stimularea activitatii cardiace si cresterea excitabilitatii simpaticului (parte a sistemului nervos vegetativ); stimuleaza activitatea uterina si leucopoeza (inmultirea leucocitelor), de unde si posibila sa utilizare in leucopenii. Siropul de ghintura se prepara prin infuzia a doua linguri de planta la 300 ml apa, la care, dupa filtrare se adauga ½ kg zahar. Se fierbe pana capata o consistenta siropoasa. Pentru adulti, doza zilnica este de trei linguri, iar pentru copii, trei lingurite, luate inaintea meselor principale. Infuzia se prepara dintr-o lingurita planta la o cana cu apa, din care se va bea cate un sfert de cana cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Tinctura se prepara din 20 g planta macerata in 100 ml alcool de 70 de grade, timp de 7 zile; se iau cate 30-40 picaturi in putina apa sau vin, numai de catre adulti, inaintea meselor principale.
Stimularea apetitului
In zona alpina a Carpatilor creste Lichenul de piatra. Din el se extrag preparate fitoterapeutice indicate nu numai in anorexii, dar si in stimularea secretiilor biliare si pancreatice. Decoct, preparat din doua lingurite planta la o cana cu apa; pentru neutralizarea aciditatii se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se bea cate un sfert de cana, inaintea meselor principale. Tinctura, preparata din 20 g lichen macerat timp de 8 zile, in 100 ml alcool de 70 de grade; se iau 15-20 picaturi in putina apa, inaintea meselor principale. Macerat la rece, preparat din 3 lingurite lichen la o cana cu apa. Macerarea se face pe timp de 24 ore, pentru a se extrage o buna parte din substantele amare. Se bea o cana pe zi, cate 1/3 cana inaintea meselor principale. Dupa extractia la rece, lichenul poate fi utilizat si la alte preparate fitoterapeutice cu aplicatie in bronsite si in cataruri ale cailor respiratorii, ca emolient si expectorant.
Frunzele de anghinare se recomanda tot pentru stimularea apetitului, in special pentru cei care sufera si de insuficienta biliara, de colecistite subacute sau cronice si de hipercolesterolemie. Infuzia biliara se prepara dintr-o lingurita planta la o cana cu apa. Se bea cate o jumatate de cana inaintea meselor principale.
Stimulente gastrice
Tot in lista plantelor medicinale recomandate ca stimulente gastrice, datorita substantelor amare pe care le contin, sunt incluse urmatoarele: ungurasul, papadia, florile de albastrele. Din toate acestea se pot prepara infuzii, 1-3 lingurite planta la o cana cu apa. Se bea cate ½ cana infuzie, inaintea meselor principale. Atat pentru proprietatile aperitiv-amare cat si ca sedative se recomanda “conurile” de hamei sub forma de infuzie, dintr-o lingura de planta la o cana de apa. Se bea cate o cana inaintea meselor principale. O alta serie de plante care stimuleaza secretiile gastro-intestinale le cuprinde pe cele ale caror fructe contin uleiuri volatile: anasonul, feniculul, coriandrul.Toate acestea se folosesc sub forma de infuzie, preparata ½ -1 lingurita la o cana cu apa. Infuzia se bea calduta, cate o cana inainte de masa.
O specie medicinala valoroasa care contine in rizomi uleiuri volatile si substante amare este obligeana, planta care intra in compozitia multor produse fitofarmaceutice. Se prepara decoct sau macerat la rece (8 ore) folosind o lingurita planta la o cana cu apa, cantitate care se bea in cursul unei zile, inainte de mese.
Tinctura este preparata din 20 g rizomi la 100 ml alcool de 70 de grade, prin macerarea timp de 8 zile; se iau cate 20 picaturi in putina apa, inaintea meselor principale. Indicat este si vinul tonic, preparat din 100 g rizomi macerati timp de 8 zile in vin vechi, alb sau negru. Se strecoara totul si se indulceste cu 100 g zahar. Se pastreaza la rece. Se bea cate un paharel inaintea meselor principale. Este interzis copiilor mici. O tinctura compusa care stimuleaza secretiile gastrice sau intestinale are urmatoarea formula: tinctura de ghintura – 10 g, tinctura de tintaura -10 g, tinctura de oblijeana -20 g, tinctura de coji de portocale -20 g, ulei de anason sau fenicul -1 ml. Se iau cate 10-15 picaturi, diluate in putina apa, inainte de masa.
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024