Antrenamentele cu intervale, bune pentru toată lumea
Extrem de solicitante, exercițiile de tip HIIT (High Intensity Interval Training), sunt, în general, rezervate sportivilor cu state vechi. Ei bine, un nou studiu arată că acestea pot fi folosite în siguranță pe scară largă, fiind adecvate chiar și pentru persoanele sedentare.
02.10.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 38 secundeFoarte lăudate pentru eficiența lor, antrenamentele HIIT sunt incluse adesea în pregătirea fizică a sportivilor de anduranță, pentru o mai bună adaptare aerobă. Au existat până acum multe controverse legate de abordarea lor în cazul persoanelor non-sportive, pe motiv că acestea ar fi mult prea dificile și riscante. Iată că o echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică, campusul Okanagan, Canada, rezolvă această dilemă.
Oamenii de știință au recrutat 30 de adulți, 18 bărbați și 12 femei, cu un stil de viață sedentar. Aceștia au fost invitați să facă exerciții HIIT, dar și antrenamente mai lungi, mai întâi într-un mediu controlat, iar apoi și în timpul lor liber. Monitorizarea ulterioară a relevat că voluntarii n-au evitat antrenamentele pe intervale atunci când ar fi avut libertatea s-o facă.
Conform cercetătorilor, ei au ales să practice HIIT în timpul liber, însă alternându-le cu alte forme tradiționale de activitate fizică. Acest lucru demontează ideea potrivit căreia nu toată lumea este capabilă sau ar trebui să facă HIIT.
Motive să te apuci de HIIT
În următoarea etapă a acestei cercetări, autorii ei își propun să găsească instrumente și resurse care să ajute oamenii să practice HIIT în mod individual, fără un antrenor.
„Dacă vom putea oferi mai multe îndrumări cu privire la modul în care oamenii pot adapta exercițiile pe intervale la propriile nevoi și niveluri de fitness, cu atât va fi mai probabil ca ei să se bucure de această activitate sportivă și să rămână motivați. Sunt un mare susținător al beneficiilor activității fizice regulate, cu cât vom putea elimina mai multe bariere, cu atât e mai bine”, a comentat Matthew Stork, autorul principal al studiului.
Cel mai mare avantaj al antrenamentelor HIIT ar fi durata scurtă. O sesiune ține maximum 30 de minute, dar poate fi și de 15-20 de minute. După cum bine știm cu toții, recomandarea privind cantitatea minimă de exerciții fizice de 150 de minute pe săptămână nu este întotdeauna realizabilă. În plus, sunt dovezi care arată că HIIT contribuie la îmbunătățirea indicatorilor de sănătate: crește condiția cardiovasculară, accelerează rata metabolică și normalizează profilul lipidic. De asemenea, față de alte exerciții obișnuite, aceste antrenamente ar ajuta mai mult la slăbit și definire.
Exemple de HIIT, potrivite începătorilor:
- 20 de secunde de efort intens (sprint sau pedelare rapidă), urmate de 2 minute de repaus activ (mers ușor de pe loc sau pedalare lentă) – trei sau multe sesiuni
- 20-30 de secunde de efort intens (genuflexiuni rapide, sărituri cu coarda, lovituri de box, Jumping Jacks, Burpee), urmate de 20-30 de secunde de pauză – mai multe repetări
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Psychology of Sport.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024