Antrenarea mușchilor poate combate inflamația cronică
Atunci când sunt puși în mișcare, mușchii au capacitatea de a neutraliza efectele dăunătoare provocate de inflamația cronică. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii în bioinginerie medicală, în urma unui studiu pe fibre musculare dezvoltate în laborator.
10.02.2021
Timp estimat de citire:
1 minut, 27 secundeUn răspuns inflamator exagerbat poate crea efecte nedorite. De altfel, inflamația cronică este recunoscută drept un factor major de risc pentru bolile degenerative și diverse complicații. Se știa până de curând că activitatea fizică poate determina ameliorarea suferinței cauzate de inflamație, dar nu era cunoscut cum anume se întâmplă acest lucru.
Pentru a elucida fenomenul un grup de cercetători de la de la Universitatea Duke, din SUA, a pus la cale un experiment inedit. Ei au creat creat țesut muscular în condiții de laborator, pe care l-au inundat apoi cu molecule proinflamatorii, de tip interferon gamma. Au ales această moleculă deoarece a fost asociată în mod deosebit cu apariția diverselor disfuncții musculare. În felul acesta, s-a încercat mimarea efectelor inflamației cronice.
Rezultate surprinzătoare
În prezența interferonului gamma, mușchii s-au micșorat. Oamenii de știință au repetat procedura, însă de data aceasta au stimulat musculatura cu ajutorul electrozilor, pentru a simula exercițiile fizice. Datorită acestei acțiuni, efectele inflamației cronice au fost în mod surprinzător anulate aproape în totalitate. Astfel, s-a descoperit că celulele musculare sunt capabile să intervină nemijlocit în combaterea inflamației.
Cercetătorii speră acum să stabilească nivelul optim de exercițiu fizic necesar pentru declanșarea acțiunii antiinflamatorii. Asta pentru a evita epuizarea și un nivel prea mare de stres pentru celulele musculare.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Science Advances.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024