Apa alcalină: beneficii, recomandări, contraindicații
Pe măsură ce calitatea apei de la robinet a început să devină tot mai îndoielnică, este firesc să crească preocuparea consumatorilor pentru niște alternative mai sănătoase. De câțiva ani buni, se vorbește tot mai mult despre apa alcalină și despre calitățile sale benefice pentru sănătate, iar în acest context am decis să acordăm și noi atenția cuvenită acestui subiect.
06.04.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 13 secundePrin urmare, am cules toate informațiile relevante, le-am sintetizat și am „croșetat” din tastatură acest material complet despre caracteristicile, beneficiile și contraindicațiile consumului de apă alcalină.
Informații generale despre alcalinitatea apei
Mai întâi, trebuie să explicăm în ce constă alcalinitatea apei, pentru a te ajuta să faci ușor diferența între o apă plată sau apa de la robinet și o apă alcalină. Principalul indicator al alcalinității apei este dat de pH, care este un indicator al concentrației de hidrogen dintr-o soluție. Cu cât concentrația este mai mare, cu cât nivelul de aciditate este mai ridicat, în timp ce concentrație mai scăzută este specifică soluțiilor bazice, numite și alcaline.
Așadar alcalinitatea apei este dată de concentrația de hidrogen, măsurată ținând cont de pH. Acest indicator este o scară valorică de la 0 la 14, pe care apa potabilă obișnuită se situează la jumătate, având un pH neutru, de 7. Soluțiile cu valori ale pH-ului cât mai apropiate de 0 sunt considerate acide, având o concentrație mai mare de hidrogen. Nivelul de aciditate scade pe măsură ce valoarea pH-ului se apropie de pragul neutru, iar soluțiile cu un pH peste acest prag sunt considerate alcaline.
Așadar, o caracteristică de bază a apei alcaline este pH-ul, care trebuie să fie peste nivelul considerat neutru, specific apei obișnuite.
Ce înseamnă apa alcalină?
Apa alcalină despre care vorbim – cea bună pentru consum – trebuie să aibă valoarea pH-ului undeva între 7,5 și 9, pentru că o alcalinitate prea ridicată poate genera o serie de probleme de sănătate.
O altă caracteristică importantă a acestei ape este potențialul antioxidant, care se măsoară, de asemenea, tot pe o scară valorică, la fel ca pH-ul. Acest indice este denumit potențial de oxido-reucere – ORP, mai pe scurt – iar pragul neutru este 0. Se consideră că soluțiile cu ORP pozitiv au proprietăți oxidante , în timp ce soluțiile cu acest indice negativ sunt antioxidante.
Așadar, apa alcalină are ORP negativ, ceea ce înseamnă că are potențial antioxidant, despre a cărui importanță vom vorbi puțin mai târziu.
De asemenea apa alcalină trebuie să aibă și un conținut de minerale naturale cât mai ridicat, care sunt nutrienți necesari organismului.
Principala caracteristică ce o deosebește de apa obișnuită este gustul, care are o notă amăruie, dar totuși plăcută. Totuși, este de preferat să nu folosești apa alcalină în bucătărie, pentru că aceasta poate influența gustul mâncărurilor sau al băuturilor precum ceaiul sau cafeaua.
Ce înseamnă apă alcalină ionizată
În funcție de proveniență, apa alcalină poate fi naturală sau artificială, iar în acest din urmă caz se obține printr-un procedeu numit ionizare. Așadar, apa alcalină ionizată este o apă alcalinizată în mod artificial, care se obține cu ajutorul unor sisteme speciale de filtrare sau al unui dispozitiv numit ionizator.
Astfel de dispozitive pot fi folosite în unități de procesare pentru a produce cantități mari de apă alcalină destinată consumului, însă la fel de bine pot fi montate și la chiuveta de acasă pentru a obține astfel de apă direct de la robinet.
Apa alcalină ionizată are aceleași caracteristici cu cea naturală, diferența fiind dată de conținutul de minerale, care poate fi mai bogat în cazul celei provenite din izvoare naturale.
Beneficiile consumului de apă alcalină
Apare firesc întrebarea „de ce să consum apă alcalină, în loc de apă plată sau apă de la robinet?”, iar în cele ce urmează îți vom oferi câteva răspunsuri care sperăm că vor fi convingătoare.
Trebuie precizat în primul rând că apa alcalină este o apă pură, care nu conține clor sau alte substanțe dezinfectante, precum cea de la robinet.
Datorită proprietăților antioxidante de care am amintit anterior, apa alcalină protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi, anulând procesul oxidativ generat de aceștia, implicit o serie de probleme de sănătate datorate oxidării la nivel celular.
De asemenea, prin anularea acțiunii radicalilor liberi se încetinește și procesul de îmbătrânire celulară, realizându-se totodată și o detoxifiere a întregului organism.
Consumul de apă alcalină este recomandat și persoanelor care suferă de reflux gastric, datorită pH-ului ridicat ce reduce aciditatea din stomac și calmează astfel durerile supărătoare.
Nu în ultimul rând, conținutul bogat de minerale oferă organismului resursele necesare pentru realizarea proceselor metabolice. Tot datorită mineralelor, apa alcalină ajută organismul să se refacă mai rapid după un efort susținut.
Contraindicațiile și efectele adverse ale consumului de apă alcalină
Și în cazul de față este valabilă zicala „ce-i prea mult strică”, pentru că un consum însemnat de apă alcalină poate genera unele neplăceri. Spuneam că pH-ul scade aciditatea din stomac, însă e important de reținut că această aciditate trebuie să fie menținută la un anumit nivel pentru a evita tulburările digestive. Consumul zilnic de apă alcalină în cantități mari va determina apariția hipoacidității gastrice. Astfel, va fi afectată digestia, iar de aici pot rezulta și alte probleme de sănătate.
Un nivel prea mare de alcalinitate, tradus într-un pH cât mai ridicat al apei, poate fi nociv pentru organism. În cel mai fericit caz, efectele negative se vor manifesta doar la nivelul pielii, care va deveni uscată, iar uneori pot apărea și mâncărimi sâcâitoare.
În situațiile mai grave, un pH prea mare al apei consumate va duce la apariția alcalozei metabolice, care se manifestă prin grețuri, vărsături, tulburări de ritm cardiac și scăderea tensiunii, asociate și cu hipocalcemie.
În ceea ce privește contraindicațiile, acestea se adresează în mod special pacienților cu afecțiuni renale, întrucât mineralele conținute de această apă pot să se acumuleze la nivelul rinichilor, îngreunând și mai mult funcționarea acestora.
Concluzii privind consumul de apă alcalină
Nu te aștepta de la apa alcalină să facă minuni, vindecându-te sau protejându-te în proporție 100% de anumite boli, pentru că nu vorbim totuși de “apa vie”, pe care nimeni nu a descoperit-o până acum.
Ce-i drept, prezintă câteva beneficii pentru sănătate în comparație cu apa potabilă cu pH neutru, însă aceasta nu înseamnă că trebuie să de axezi exclusiv pe consumul de apă alcalină. Pentru a te bucura de aceste beneficii, poți face o cură pe o perioadă limitată sau poți consuma zilnic o anumită cantitate, în paralel cu consumul de apă potabilă normală.
Dacă suferi de o afecțiune cronică este recomandat să ceri și sfatul medicului tău curant, care este cel mai in măsură să îți spună dacă este sau nu oportun să începi să consumi apă cu alcalinitate ridicată.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024