Apa minerala carbogazoasa, indicatii si contraindicatii
Stii bine ca este important sa te hidratezi corespunzator, sa fii atent la ce tip de apa consumi pentru a favoriza transportul si absorbtia substantelor nutritive, pentru a ajuta digestia, mentine functia rinichilor si pentru a controla echilibrul acido-bazic al corpului.
30.08.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 33 secundeAfla din acest articol ce tip de apa minerala sa alegi pentru a-ti pastra si imbunatati sanatatea.
In Romania peste 70% dintre consumatori prefera apa cu dioxid de carbon, conform datelor oferite Wall-Street.ro de catre Asociatia Producatorilor de Ape Minerale din Romania (APEMIN). Fiind o apa controversata, este important sa se stie in ce conditii poate fi consumata fara restrictii si in ce conditii este contraindicata.
Apa minerala carbogazoasa este rar naturala
Apa minerala carbogazoasa are un continut de saruri minerale mai crescut decat cea plata, din aceasta cauza poate fi consumata cu atentie numai de catre persoanele sanatoase, care nu prezinta afectiuni ce au contraindicatie. Apa minerala carbogazoasa este de doua tipuri, naturala sau imbogatita cu dioxid de carbon artificial. Cea din urma este responsabila pentru cresterea aciditatii sau tensiunii arteriale, pe cand cea naturala nu este acida. Din pacate exista putine ape minerale carbogazoase pe piata care se pot numi naturale.
Apa plata este o alegere buna, ea fiind o apa minerala (contine substante minerale) necarbogazoasa. Contine calciu si magneziu, precum si alte substante in functie de tipul de apa (sulfurata, iodurata, alcalina). Se recomanda tuturor persoanelor, indiferent de afectiunile cu care se confrunta, nu are contraindicatii, fiind considerata un stimulent al digestiei.
Apa minerala din Romania, de calitate superioara
Dr. Lygia Alexandrescu, presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala din Romania (SREN), sustine ca izvoarele apelor minerale din Romania sunt mai sanatoase decat majoritatea celor din Europa din cauza ca apa de la noi este naturala, fara sa mai fie nevoie de interventia oamenilor pentru forarea acesteia. „Calitatea apelor din Romania este foarte buna. Exista criterii comune europene care se aplica si la noi pentru stabilirea calitatii apei imbuteliate. Izvoarele din Romania sunt naturale si nu este nevoie de instalarea unor foraje suplimentare, asa cum se practica in Franta, spre exemplu”, a precizat dr. Alexandrescu.
Indicatii si contraindicatii
Apa minerala carbogazoasa se indica persoanelor care prezinta carente de calciu si magneziu, aceasta avand o contributie importanta asupra ingestiei totale de substante minerale. Persoanele care nu tolereaza lactatele isi pot reface depozitele de calciu din aceasta apa, mineralele fiind mult mai bine si mai repede absorbabile din apa decat din alimente.
Apele cu o concentratie a calciului mai mare de 100mg/l nu se recomanda persoanelor care prezinta afectiuni ale rinichilor sau ale bilei, iar cele cu un continut crescut de sodiu (mai mult de 20mg/l) nu se recomanda hipertensivilor, cardiacilor sau bebelusilor. De asemenea, apa carbogazoasa nu este indicata celor care sufera de hiperaciditate gastrica, ulcer gastric sau reflux gastroesofagian.
Un aspect important care trebuie avut in vedere este continutul apei in reziduu sec (cantitatea de pulbere minerala care ramane dupa fierberea apei la 180°C). Pentru a evita riscul de litiaza biliara sau renala, acesta trebuie sa fie sub 500mg/l, pentru ca o concentratie mai mare din aceasta valoare creste riscul ca acest compus sa se depuna in anumite zone ale corpului.
Nitritii si nitratii au nivel scazut in apele minerale romanesti
O alta problema pusa in cazul apei minerale carbogazoase sunt nitritii si nitratii, un motiv de ingrijorare in randul consumatorilor. Acesti compusi au un caracter patogen (cancerigeni), dar numai cand sunt consumati in cantitati foarte ridicate din cauza ca organismul nu ii poate elimina si raman stocati. Apele carbogazoase romanesti contin maximùm 6.32 mg/l de nitrați, limita maxima admisa fiind de 50 mg/l pentru adulti, iar pentru bebelusi si copii – maximum 10 mg/l (Conform HG/1020/2005 si a normelor tehnice de comercializare a apelor minerale naturale din Romania), iar in cazul nitritilor este de 0,50 mg/l, pe cand in Statele Unite ale Americii lucrurile stau putin diferit: nitrati 10 mg/l si nitriti 1 mg/l.
Asadar, fie ca optam pentru apa minerala plata, fie carbogazoasa, este important sa tinem minte ca avem nevoie de 2-3 litri de apa pe zi. Corpul se hidrateaza si din consumul ciorbelor sau supelor, precum si din fructe sau legume, acestea continand cea mai pura apa.
Iulia Hadarean, dietetician
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024