Apa minerala carbogazoasa sau apa plata?
Organismul are nevoie cel mai mult de apa, aceasta joaca un rol urias in mentinerea sanatatii acestuia. Pe parcursul vietii, un om bea o cantitate de apa de 600 de ori mai mare decat greutatea sa corporala. Femeile trebuie sa consume mai multe lichide, pentru ca ele transpira mai mult decat barbatii, pierd mai mult lichid dar si substante minerale esentiale, de exemplu calciu.
09.12.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 47 secunde Apa minerala carbogazoasa
Este preferata din ce in ce mai mult apa plata. Motivul? Se crede ca apa carbogazoasa produce aciditate gastrica si anumite perturbari digestive si nervoase. Insa, in functie de modul de obtinere, apele carbogazoase, prin proprietatile lor, pot fi benefice sau dimpotriva, pot face rau organismului. Apa carbogazoasa obtinuta din apa de izvor imbogatita cu bioxid de carbon alimentar este adevarat ca revigoreaza sistemul nervos si digestia, dar, pe de alta parte, produce perturbari in organism. Apa minerala naturala, proaspata (cea imbogatita in mod natural cu bioxid de carbon) este cea mai buna si mai sanatoasa, avand in compozitie substante minerale si microelemente esentiale pentru organism.
Efectele terapeutice ale apei carbogazoase naturale:
In cazul digestiei lente si indigestiei – creste aciditatea sucului gastric si a bilei;
- Stimuleaza diureza;
- Are rol benefic in colite si afectiunile biliare;
- Diminueaza pofta de mancare
Apa plata este tot o apa minerala, dar nu atat de bogata in dioxid de carbon precum cea carbogazoasa. In schimb, contine magneziu si calciu, precum si alte substante, in functie de tipul de apa plata: sulfurata, iodurata, alcalina etc. Apa de masa este cea mai cunoscuta, fiind considerata un stimulent bland al digestiei. Desi gustul poate fi uneori mai greu de suportat, toate aceste tipuri de apa plata au proprietati terapeutice extraordinare facandu-le eficiente in afectiuni precum:
- Boli ale tractului digestiv
- Indigestie
- Probleme de asimilatie a calciului
- Boli respiratorii (astm, bronsita)
- Pietre la rinichi
Beti cel putin 2 litri de lichid pe zi!
Este recomandat sa consumam minim 2 litri de apa pe zi, chiar 2,5 l pe timpul verii, cand tendinta de deshidratare se manifesta mai accentuat. Cea mai buna sursa de a acoperi acest necesar este consumul de apa plata sau slab carbogazoasa. Este foarte important ca aceasta cantitate necesara sa fie impartita pe tot parcursul zilei. Persoanele supraponderale trebuie sa consume mai multa apa. Pentru fiecare 10 kilograme in plus, trebuie adaugat un pahar mare cu apa. Incercati sa impartiti cantitatea de apa pe durata unei zile. Daca nu ati baut apa toata ziua, nu ar trebui sa va imbuibati cu doi litri seara, cu atat mai putin inainte de culcare.
Atentie, pentru cei care vor sa slabeasca!
Daca incercati sa slabiti si nu beti suficienta apa, corpul nu poate metaboliza grasimea si va retine lichide. Asta inseamna o slabire lenta sau chiar o stagnare.
Alcoolul nu “stinge”setea!
Bauturile alcoolice si cele cu continut de cofeina, desi contin apa, mai au in componenta si diuretice, care determina o pierdere mai mare de apa si deci nevoia de lichide creste.
Consumul insuficient de apa ameninta sanatatea
Atunci cand cantitatea de apa din organism scade prea mult pot aparea probleme:
- Scaderea tensiunii arteriale;
- Oboseala;
- Probleme cardiace si de circulatie a sangelui;
- Uscarea pielii;
- Scaderea puterii de concentrare, in conditiile in care creierul nu este irigat suficient;
- Constipatie;
- Crampe abdominale;
- Balonari;
- Daca nu beti apa, riscati sa va treziti cu kilograme in plus si cu o masa musculara redusa.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024