Apreciaza corect dimensiunile corpului tau
Dupa ce ai incercat sa slabesti si ai tinut tot felul de diete, cred ca te-ai saturat sa vezi ca nici cantarul nu mai raspunde la eforturile tale. Intrebarea pe care as vrea sa ti-o pun este urmatoarea: te-ai gandit ca poate greutatea pe care o ai in acest moment este cea potrivita?!
10.04.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 14 secundeAfla care este greutatea ideala pe care trebuie sa o ai in functie de varsta si inaltime!
Exista indicatori obiectivi ai statusului nostru ponderal. Ei nu numai ca fac o caracterizare clara a normoponderalitatii, subponderalitatii sau supraponderalitatii, evidentiaza clar riscurile pentru sanatate ale kilogramelor in plus (sau in minus), dar iti si arata de ce, de multe ori, cantarul nu iti mai raspunde adecvat si se incapataneaza sa iti arate aceeasi greutate iar si iar.
Slabesti sanatos daca scapi de grasime!
Daca greutatea reprezinta doar un indicator general, este cu mult mai important de urmarit, intr-o dieta, in ce masura reusesti sa scazi din tesuturile grase. Acesta este obiectivul tau principal si dietele bune, sanatoase, eficiente si care dau rezultate durabile tocmai asta fac: te ajuta sa scapi de grasime. Pentru ca exista si diete (de regula, cele drastice, in care slabesti mult si pe termen scurt) care te saracesc exact in tesuturile de care ai mai multa nevoie: muschi si viscere.
Putina matematica pentru corpul tau
Astazi calculele pentru evaluarile de mai sus sunt facile. De cele mai multe ori, le poate face si un cantar perfectionat, dar cel mai adesea destul de imprecis. Cu exactitate le poti obtine doar tu, efectuand niste masuratori simple. Valorile obtinute iti vor permite sa iti monitorizezi statusul ponderal si sa vezi in ce masura ai atins parametrii optimi sau mai ai de… lucrat.
Calculul greutatii optime
Pentru calcularea greutatii optime, exista diverse formule. Personal, o recomand cu caldura pe cea care tine seama de tipul somatic al individului (mic, mediu si mare), dar care este mai complicat de aplicat, deoarece foloseste unitati de masura putin familiare noua, specifice Americii de Nord. Noi suntem invatati cu masuri decimale. De aceea este bine sa folosesti formula de mai jos:
Greutatea ideala = 50 + 0.75 (H-150) + (V-20)/5, unde V este varsta in ani si H, inaltimea in cm.
Atentie: femeile trebuie sa inmulteasca rezultatul final cu 0.9. De retinut ca esti normoponderala daca ai o greutate cu minimum 10% mai mica decat cea obtinuta prin formula sau cu maximum 10% mai mare. Greutatea ideala o vei compara cu greutatea ta reala si, tinand seama de abateri, te vei clasa singura intr-o anume categorie ponderala. Problema este insa ca asta nu iti spune nimic despre procentul de grasime din corp.
Calculul procentului de grasime din corp
Pentru calcularea acestuia, exista numeroase formule, cele mai multe fiind complicate si bazandu-se pe masurarea pliului cutanat. O sa iti scriu in continuare o formula ceva mai simpla, dar cat se poate de utila. Ea merge putin pe ocolite si iti arata care este nivelul total de tesuturi slabe. Formula a fost pusa la punct de Hume:
- Barbat: (0.32810 X G) + (0.33929 X H) – 29.5336
- Femeie: (0.29569 X G) + (0.41813 X H) – 43.2933
Greutate in Kg si H in cm
Deci atat cantareste in corpul tau tot ce NU este grasime. Scazand cifra obtinuta din greutatea ta reala, ai sa obtii exact cata grasime ai in corp.
Nivelul optim de grasime
|
Femeie (procent grasime) |
Barbat (procent grasime) |
Grasimi esentiale |
10-12% |
2-4% |
Atleti |
14-20% |
6-13% |
Fitness |
21-24% |
14-17% |
Acceptabil |
25-31% |
18-25% |
Obez |
32% + |
25% + |
Vei observa ca in primul rand se afla grasimile esentiale, adica cele strict necesare pentru buna functionarea a organismului. Ele se gasesc in peretii celulelor, in componenta creierului, ficatului, a glandelor endocrine, a hormonilor. In functie de categoria in care te incluzi, vei sti acum daca ai un nivel optim de tesuturi grase si, deci, este inutil sa mai incerci sa slabesti sau daca este obligatoriu sa incepi sau sa continui o dieta. Succes!
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024