Aronia – beneficii, modalități de consum
Fructele de pădure sunt renumite datorită gustului și aromei specifice, dar și proprietăților benefice date de conținutul ridicat de vitamine și minerale. Din această categorie face parte și aronia – o plantă mai puțin cunoscută, din cauză că nu este originară de pe continentul european și a ajuns aici pe la sfârșitul secolului XVIII.
11.04.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 36 secundeDeși nu egalează în popularitate murele, zmeura sau afinele, aronia este recunoscută pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, despre care ne-am propus să vorbim în articolul de față.
De asemenea, din rândurile următoare poți afla care sunt proprietățile nutriționale ale fructelor de aronia și cum pot fi acestea consumate.
Informații generale despre aronia
Așa cum spuneam, aronia este o plantă importată pe continentul european, avându-și originile în America de Nord, unde era folosită de multă vreme de populația nativă, ca remediu natural. În Europa a ajuns datorită exploratorilor americani, fiind cultivată mai întâi în zona Peninsulei Scandinave și în Rusia.
Din Rusia, aronia s-a răspândit în celelalte țări ale Europei de Est, printre care și România, unde și-a primit denumirea mai neaoșă de „scoruș negru”. În prezent, aronia poate fi întâlnită pe întreg continentul, dar și în alte părți ale lumii.
Există trei tipuri de aronia, care se diferențiază în funcție de aspectul și aroma fructelor pe care le produc. Cel mai cunoscut tip este cel cu fructe mici negre, care au un gust amărui și astringent. Mai există o specie care produce fructe roșii un gust mai dulce, precum și o specie cu fructe albăstrui, care îmbină aromele celorlalte două.
Indiferent de specie, fructele se coc vara și pot fi culese spre sfârșitul unii august.
Proprietățile nutriționale ale fructelor de aronia
Principala calitate a fructelor de aronia constă în faptul că au un conținut foarte mare de antioxidanți, la care se adaugă doze importante de vitamine și minerale.
Ca unitate de referință pentru stabilirea proprietăților nutriționale s-a folosit uncia specifică sistemului de măsurare american, echivalentă cu 28,5 grame.
Conținutul nutrițional calculat pentru o astfel de cantitate de fructe de aronia include 13 calorii, 4 grame de proteine, 0,1 grame de grăsimi, 1,5 grame de fibre și 2,7 grame de carbohidrați.
De asemenea, 28,5 grame de fructe de aronia asigură 10% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 5% din doza zilnică recomandată de vitamina K, precum și 9% din necesarul zilnic de mangan.
Alte minerale conținute de fructele de aronia sunt fierul și calciul, iar dintre vitamine se mai regăsesc în proporții mai mici vitamina A, vitamine din complexul B și vitamina E.
Cele mai importante beneficii ale fructelor de aronia
Nu degeaba, această plantă a fost folosită la început ca remediu natural, și abia mai târziu a fost inclusă în alimentația obișnuită, pe măsură ce a început să fie cultivată în întreaga lume.
Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, anihilează acțiunea radicalilor liberi din organism, având totodată și proprietăți antiinflamatoare. Beneficiile fructelor sunt date și de vitaminele și mineralele pe care le conțin, precum și de cantitatea scăzută de calorii și de grăsimi, care ajută mult în curele de slăbire.
În cele ce urmează, am întocmit o listă cu principalele beneficii ale fructelor de aronia, pe care te invităm să o parcurgi pentru a afla informații relevante.
Previn apariția stresului oxidativ
Prevenirea stresului oxidativ este cel mai important beneficiu, care se datorează antioxidanților despre care vorbeam puțin mai devreme. Aceștia acționează împotriva radicalilor liberi, care sunt molecule reactive și instabile ce apar în organism ca urmare a unor procese metabolice sau a expunerii la diverși factori externi.
Radicalii liberi pot afecta celulele, dând naștere stresului oxidativ, care stă la baza apariției unor afecțiuni cronice grave.
Aici intervin antioxidanți, care au calitatea de a neutraliza radicalii liberi, prevenind astfel afectarea celulelor, implicit apariția stresului oxidativ și a problemelor de sănătate asociate acestuia.
Întăresc sistemul imunitar
Vitamina C are un rol esențial în îmbunătățirea sistemului imunitar, iar fructele de aronia conțin o bună parte din doza care ar trebuie consumată zilnic. De asemenea, vitamina C stimulează producția de colagen, ajutând astfel la refacerea organelor, țesuturilor sau vaselor de sânge.
Prin urmare, consumul de fructe de aronia poate crește rezistența organismului în fața diverșilor agenți patogeni și totodată poate grăbi recuperarea după boală sau vindecarea leziunilor.
Mențin sănătatea inimii
Marea majoritate a bolilor cardiace au drept cauză hipertensiunea, care se manifestă prin creșterea presiunii sângelui. Există mai mulți factori care duc la apariția hipertensiunii, însă aceasta poate fi prevenită prin consumul de fructe de aronia, care au și efect vasodilatator.
Totodată, acestea previn apariția plăcilor de aterom, care sunt depuneri de grăsimi ce se formează în interiorul vaselor de sânge, ducând la îngustarea acestora și la creșterea presiunii sângelui.
Îmbunătățesc digestia
Fructele de aronia conțin, printre altele, și o cantitate importantă de fibre, care joacă un rol important în asigurarea unei bune digestii. Mai exact, fibrele previn apariția constipației și a balonării, fiind totodată și un remediu pentru aceste probleme digestive.
De asemenea, mențin flora bacteriană, care contribuie atât la asigurarea unei bune digestii, cât și la stimularea sistemului imunitar.
Ajută în curele de slăbire
Datorită conținutului scăzut de calorii și de zaharuri, dar și fibrelor despre care tocmai am vorbit, fructele de aronia sunt un aliment recomandat în curele de slăbire.
Aportul caloric scăzut te ajută să dai jos mai ușor kilogramele în plus, în timp ce fibrele ajunse în stomac oferă senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă și astfel dispare nevoia de lua mici gustări între mese și totodată tentația de a consuma porții mari de mâncare.
Mențin glicemia în limite normale
Fructele de aronia pot fi un bun aliat pentru pacienții care suferă de diabet și în același timp contribuie la prevenirea apariției acestei boli.
Conținutul scăzut de zaharuri nu influențează în mod negativ glicemia în cazul diabeticilor, ba chiar îi ajută pe aceștia să mențină la un nivel optim concentrația de glucoză din sânge.
De asemenea, datorită fibrelor care conferă senzația de sațietate, fructele de aronia previn acumularea de kilograme în plus, care constituie una din cauzele generatoare ale diabetului de tip 2.
Modalitățile de consum ale fructelor de aronia
Dacă aceste beneficii au reușit să te convingă, trebuie să mai afli că aronia poate fi consumată sub diferite forme, pe care le vom descrie în cele ce urmează.
Fructe proaspete
Aceasta este cea mai bună modalitate e a consuma fructe de aronia, pentru a beneficia de toate calitățile lor. Le poți culege chiar tu sau le poți cumpăra în caserole, de la magazin.
Fructele proaspete pot fi ținute în frigider circa o săptămână fără a-și pierde proprietățile, iar dacă vrei să le păstrezi o perioadă mai îndelungată, le poți pune în congelator.
În formă proaspătă, fructele de aronia pot fi consumate ca atare sau ca ingredient pentru diferite deserturi.
Sucuri și siropuri
Aceste băuturi se prepară prin presarea la rece a fructelor proaspete, iar produsele astfel obținute păstrează în bună parte calitățile despre care am amintit. Sucurile și siropurile de aronia se consumă ca atare sau combinate cu apă plată ori minerală, dar pot fi folosite și ca ingredient pentru diverse cocktailuri.
Ceaiuri
Fructele proaspete pot fi deshidratate pentru a se păstra mai mult timp, fiind consumate ca desert, adăugate în cereale sau infuzate, pentru a obține ceai. Băutura astfel obținută are o aromă puternică, însă gustul ușor amărui se poate să nu fie pe placul tuturor. În acest caz, fructele deshidratate de aronia pot fi combinate cu alte ceaiuri cu un gust mai plăcut.
Gemuri și dulcețuri
Ca orice fruct, aronia este un ingredient foarte potrivit pentru gemuri și dulcețuri, care pot fi servite ca desert. De această dată, anumite proprietăți ale fructelor se pierd în urma procesului de preparare termică, însă aroma și gustul compensează acest mic neajuns.
Pulbere de aronia
Acest produs intră în categoria suplimentelor alimentare, concentrând într-o cantitate mică toate proprietățile benefice ale fructelor proaspete.
Pulberea se obține prin uscarea fructelor, care sunt apoi măcinate foarte mărunt și ambalate în cutii sau recipiente însoțite de prospecte ce conțin și recomandări privind consumul.
Așadar, dacă nu ai făcut-o încă, ai toate motivele să introduci fructele de aronia în alimentația ta zilnică, și te asigurăm că nu vei regreta această decizie.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024