Arsuri la stomac – factori de risc, cauze și tratament
Arsurile la stomac fac parte din categoria tulburărilor digestive care apar în mod frecvent și dispar de la sine, iar din acest motiv nu constituie de fiecare dată un motiv serios de îngrijorare. Totuși, arsurile la stomac pot fi semnul unei probleme mai serioase de sănătate, mai ales dacă se manifestă în mod repetat și pe o perioadă mai îndelungată.
09.01.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 48 secundeCert este că, indiferent care ar fi cauza, arsurile la stomac dau o senzație destul de neplăcută, astfel că multe persoane care se confruntă cu o astfel de problemă apelează la un remediu înainte ca lucrurile să se rezolve de la sine.
Din acest articol vei putea afla care sunt factorii de risc ce pot duce la arsuri la stomac, care sunt cauzele exacte și metodele de tratament.
Cum se explică arsurile la stomac
Trebuie să precizăm de la bun început că denumirea de „arsuri la stomac” este oarecum improprie, întrucât cauza generatoare este la baza esofagului. Alimentele ajunse în stomac prin esofag declanșează secreția de acid gastric, necesar în procesul de digestie la acest nivel. Conținutul stomacului are așadar o aciditate ridicată, care ar putea leza alte organe ce nu sunt protejate cu o membrană rezistentă, așa cum este mucoasa gastrică. Cel mai expus acestui risc este esofagul, iar din acest motiv orificiul prin care se face joncțiunea cu stomacul este închis ermetic de un sfincter.
În anumite condiții, acest sfincter rămâne relaxat sau nu se mai închide complet, ceea ce permite pătrunderea conținutului acid din stomac în partea inferioară a esofagului.
În contact cu mucoasa esofagiană, acest conținut acid generează arsuri la stomac, care se manifestă în partea superioară a abdomenului și uneori urcă până la nivelul gâtului. Așadar, arsurile la stomac sunt cauzate de iritarea mucoasei esofagiene provocate de acidul gastric din stomac, refulat prin orificiul gastroesofagian al cărui sfincter a rămas deschis sau nu s-a închis complet.
Care sunt factorii de risc pentru arsuri la stomac
Factorii de risc ce pot genera arsuri la stomac țin în special de alimentație și de stilul de viață, însă există și alte condiții ce pot cauza acest simptom.
- Cel mai des, arsurile la stomac apar în urma consumului excesiv de alimente grase sau foarte picante, precum și a consumului de alimente greu digerabile, care rămân mai mult timp în stomac. De asemenea, consumul de ciocolată sau de alimente mentolate poate fi urmat uneori de arsuri la stomac, întrucât acestea relaxează sfincterul gastroesofagian, permițând pătrunderea conținutului gastric în esofag.
- Fumătorii și persoanele care consumă alcool în mod frecvent sunt categorii expuse unui risc mai ridicat de a suferi arsuri la stomac, le fel și cei care beau multă cafea sau consumă în mod frecvent băuturi carbogazoase.
- Femeile însărcinate se confruntă adesea cu arsuri la stomac, ce apar ca urmare a presiunii tot mai mari pe care uterul o exercită asupra stomacului pe măsură ce sarcina avansează. Conținutul gastric este astfel împins în sus, pătrunzând în esofag și generând arsuri la stomac prin mecanismul explicat anterior. Totodată, un alt factor de risc îl constituie modificările hormonale ce au loc în perioada sarcinii și care pot afecta funcționalitatea sfincterului gastroesofagian.
- Stresul cronic poate determina la rândul său arsuri la stomac, pe fondul conexiunilor puternice existente între sistemul nervos și cel digestiv. Mai precis, hormonii de stres eliberați în organism pot determina creșterea nivelului de aciditate gastrică, ceea ce creează premisele apariției arsurilor la stomac.
- Excesul ponderal și obezitatea sunt alți factori de risc ce favorizează arsuri la stomac atât prin prisma alimentelor consumate, cât și a presiunii constante exercitate de kilogramele în plus.
- Obișnuința de a mânca la ore târzii înainte de culcare sau siesta după masa de prânz sunt obiceiuri care pot duce la arsuri la stomac, din cauză că poziția orizontală adoptată în timpul somnului sau lenevitului în pat favorizează deplasarea conținutului gastric către esofag.
- Persoanele care desfășoară în mod frecvent activități ce exercită o presiune asupra abdomenului precum și cele care poarte haine strâmte sau foarte mulate au șanse mai mari de a se confrunta cu arsuri de stomac, dat fiind faptul că acidul gastric este împins către esofag.
Ce cauzează arsuri la stomac
Atunci când apar ocazional, arsurile la stomac sunt cauzate în general de consumul în exces al alimentelor menționate în capitolul anterior, de o situație stresantă sau de imprudența de a merge la culcare cu stomacul plin.
Cum spuneam, în astfel de situații arsurile la stomac se ameliorează de la sine sau cu ajutorul unor remedii la care ne vom referi în capitolul următor, dar atunci când se manifestă în mod constant sau cu frecvență sporită, cauza ar putea fi una mai serioasă.
În astfel de situații, arsurile la stomac constituie un simptom specific al unor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave. Cea mai frecventă cauză din această categorie este boala de reflux gastroesofagian, caracterizată de slăbirea sfincterului care ar trebui să închidă orificiul ce face joncțiunea dintre esofag și stomac.
O altă afecțiune care cauzează arsuri la stomac este hernia hiatală, în care o parte a stomacului și deplasează în sus print-o deschidere din diafragmă numită hiatus, menită să permită trecerea esofagului.
Afecțiunile gastrice precum gastrita, ulcerul sau cancerul gastric se manifestă frecvent și prin arsuri la stomac, iar acest simptom este specific și unei inflamații a mucoasei esofagiene numită esofagită.
Și tulburările digestive precum indigestia sau balonarea sunt însoțite frecvent de arsuri la stomac.
Nu în ultimul rând, tusea puternică specifică afecțiunilor respiratorii generează uneori presiune asupra zonei abdominale împingând astfel conținutul gastric spre esofag și determinând arsuri la stomac.
Cum se tratează arsurile la stomac
Arsurile la stomac apărute accidental, se tratează cel mai bine cu medicamente antiacide, menite să scadă aciditatea gastrică și să prevină astfel lezarea mucoasei esofagiene. Cel mai cunoscut medicament este bicarbonatul de sodiu, însă dacă simptomele nu dispar sau reapar la scurt timp după administrarea medicamentului, este necesară o vizită la un medic gastroenterolog. În astfel de situații tratamentul vizează cauza, astfel că trebuie stabilit un diagnostic urmat de prescrierea soluțiilor terapeutice adecvate. În acest scop pot fi necesare și anumite investigații, iar în funcție de cauza identificată tratamentul poate fi medicamentos sau poate necesita anumite proceduri sau chiar intervenții chirurgicale.
De asemenea, arsurile la stomac pot fi ameliorate și prevenite având mai multă grijă la alimentație și evitând pe cât posibil factorii de risc pe care deja i-am enumerat.
Mai exact, persoanele care se confruntă cu arsuri la stomac trebuie să evite consumul de alimente grase sau foarte condimentate, precum și băuturile acidulate, alcoolul și cafeaua. În același timp, sunt de evitat și alimentele acide precum citricele, roșiile, murăturile, laptele bătut și alte produse fermentate. Sunt recomandate alimentele cu un pH alcalin care scad aciditatea gastrică, iar dintre acestea putem menționa leguminoasele, verdețurile, conopida și alte crucifere, cerealele integrale, nucile și semințele. În același timp, este recomandată și reducerea cantității de mâncare consumată pe parcursul zilei pentru a nu suprasolicita stomacul.
Dacă te confrunți cu arsuri la stomac este o idee proastă să te întinzi în pat în speranța că astfel le vei ameliora, pentru că efectul va fi unul total opus. În schimb, mult mai eficient este să ieși să faci o plimbare la pas de 45-60 de minute, pentru că mișcarea stimulează digestia, implicit golirea stomacului.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024