Articulații sănătoase – dieta anti-osteoartrită
Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită. Se dezvoltă atunci când cartilajul protector dintre oase se uzează în timp, provocând dureri articulare moderate până la severe. Și deși o dietă echilibrată nu va vindeca afecțiunea, există unele alimente care pot ajuta organismul să mențină articulații sănătoase. Să aruncăm o privire la cele cinci alimente care sunt recomandate și cele cinci produse care ar trebui evitate pentru a ajuta la controlul simptomelor în caz de osteoartrită.
06.12.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 0 secundeOsteoartrita și caracteristicile ei
Osteoartrita afectează milioane de oameni din întreaga lume. Unii o numesc boală articulară degenerativă sau artrită “de uzură”. Apare cel mai frecvent la mâini, șolduri și genunchi, dar și la gât sau partea inferioară a spatelui. Afectează fiecare persoană în mod diferit. Pentru unii, se poate resimți relativ ușor și nu dă peste cap activitățile de zi cu zi. Pentru alții, provoacă dureri și dizabilități semnificative. Se manifestă prin dureri articulare și, după repaus sau inactivitate, rigiditate pentru o perioadă scurtă de timp.
Cercetătorii nu știu ce declanșează sau începe degradarea țesuturilor din articulații. Cu toate acestea, pe măsură ce începe să se dezvolte, poate afecta toate zonele articulației, inclusiv:
- cartilajul,
- tendoanele și ligamentele,
- sinoviul, căptușeala sau stratul care acoperă articulația,
- osul,
- meniscul, cartilajul al genunchiului, care este situat între femur și tibie.
Cine suferă de osteoartrită? Oricine! Cu toate acestea, este mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații, în special după vârsta de 50 de ani. Pentru multe femei, afecțiunea se dezvoltă după menopauză. Așadar, trebuie o atenție specială pentru articulații sănătoase.
Persoanele mai tinere pot dezvolta, de asemenea, osteoartrită, ca urmare a:
- leziuni articulare,
- structură anormală a articulației,
- defect genetic al cartilajului.
Dieta anti-osteoartrită – alimente recomandate
Adoptarea unei diete bogate în plante, fibre și grăsimi sănătoase, cum ar fi, spre exemplu, dieta mediteraneană, poate contribui în mare măsură la gestionarea simptomelor date de osteoartrită. Iată cinci exemple pentru articulații sănătoase!
Peștele gras: spre exemplu, somonul și macroul sunt bogați în acizi grași Omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii naturale ce pot reduce disconfortul.
Fasolea: cantitatea mare de fibre din fasole ar ajuta la scăderea proteinei C reactivă din sânge, un cunoscut marker inflamator.
Usturoiul și ceapa: atât usturoiul, cât și ceapa conțin disulfură de dialil, despre care se știe că încetinește deteriorarea cartilajului, deci poate ajuta la articulații sănătoase.
Nucile: reprezintă o sursă excelentă de calciu, magneziu, zinc și Vitamina E. Totodată, fisticul, nucile și migdalele ajută prin conținutul lor de grăsimi sănătoase mononesaturate care pot lupta cu inflamația.
Fructele și legumele: conțin antioxidanți care reduc inflamația. De asemenea, fiind bogate în fibre, pot fi benefice pentru sănătatea digestivă, ajutând chiar și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, așadar și a unor articulații sănătoase.
Alimente pe care să le evitați dacă suferiți de osteoartrită
Pe de altă parte, există anumite alimente care contribuie la inflamația din organism, fapt ce poate accentua osteoartrita. Așadar, este mai bine să fie evitate sau consumate doar ocazional.
Carnea roșie și alimentele prăjite: au un conținut ridicat de produși finali de glicare avansată, care sunt “vinovați” pentru inflamație; bogată în grăsimi saturate, carnea roșie contribuie și la un nivel mare de colesterol, lucru ce poate agrava inflamația articulară.
Zaharurile: zaharurile procesate din alimente precum bomboanele, produsele de patiserie și sucurile pot declanșa eliberarea de citokine, proteine din organism ce pot crește inflamația articulațiilor.
Lactatele: persoanele cu osteoartrită este bine să se ferească de brânză, unt, maioneză și lapte, deoarece proteinele din produse lactate pot irita țesutul articular.
Carbohidrații rafinați: se regăsesc în pâinea albă, paste, biscuiți, orez și alte alimente similare, ce pot provoaca creșteri bruște de glicemie, ceea ce poate exacerba inflamația în organism.
Alcoolul și tutunul: ambele cresc inflamația în organism, așadar trebuie evitate pentru a ajuta la menținerea unor articulații sănătoase.
Alte sfaturi pentru articulații sănătoase
Dieta poate fi un instrument util în lupta cu osteoartrita, dar există multe modificări ale stilului de viață care pot contribui la reducerea inflamației și durerilor provocate de această afecțiune.
Iată modalități simple prin care puteți ușura simptomele osteoartritei pe cont propriu, la domiciliu.
Exercițiile fizice: într-adevăr, sportul poate fi ultimul lucru pe care persoanele cu osteoartrită își doresc să îl facă atunci când experimentează dureri articulare. Însă există studii care arată că activitatea fizică este una dintre cele mai bune modalități de a vă îmbunătăți calitatea vieții. Mișcarea regulată poate întări mușchii și oasele, deci poate ajuta la menținerea unor articulații sănătoase și flexibile.
Jos cu excesul de greutate: kilogramele în plus pun presiune nejustificată asupra articulațiilor și genunchilor, coloanei vertebrale, șoldurilor, gleznelor și picioarelor. Așadar, scăderea în greutate ar mai atenua din simptomele date de osteoartrită. Primul pas este alegerea unor porții mai mici și arderea mai multor calorii prin sport regulat.
Comprese calde sau reci: prin creșterea fluxului sangvin, compresele calde pot ajuta în diminuarea durerilor și a rigidității specifice osteoartritei. La rândul lor, compresele reci reduc umflarea.
Respectarea orelor de somn: pentru un somn mai bun, care ajută persoanele cu osteoartrită să facă față durerilor și stresului provocat de afecțiune, este recomandată aceeași oră de culcare în fiecare seară pentru articulații sănătoase.
Surse:
https://www.healthline.com/health/osteoarthritis
https://health.umms.org/2020/12/21/control-osteoarthritis-symptoms/
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024