22.06.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundeAfecțiune degenerativă, artroza genunchiului, zisă și gonartroză, se caracterizează prin uzura progresivă a cartilajului articular, determinând apariția durerii și intensificarea ei pe măsura trecerii timpului. Oamenii de știință vin cu o veste formidabilă pentru noi toți, dar mai ales pentru cei aflați în categoria de risc de a suferi de această boală invalidantă.
O echipă de cercetători de la Universitatea Northwestern, SUA, infirmă temerea răspândită că sportul ar grăbi degradarea articulației genunchiului, arătând că activitatea fizică viguroasă pe termen lung (înot, ciclism, alergare etc.) nu influențează riscul de a dezvolta gonartroza. Mai mult, ei au stabilit că activitatea fizică oferă protecție împotriva acestei afecțiuni supărătoare. Condiția este să fie de intensitate moderată și practicată cu regularitate.
Pentru genunchi, lipsa mișcării e mai periculoasă decât excesului ei
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii încurajatoare după ce au ținut sub observație timp de aproximativ zece ani un grup de peste o mie de persoane, bărbați și femei, cu vârsta medie de 55 de ani. Niciunul dintre participanții la studiu nu prezenta semne radiologice de osteoartrită la genunchi la începutul monitorizării. La final, investigațiile realizate nu au pus în evidență nicio asociere între o activitate fizică intensă și incidența osteoartritei genunchiului. Dimpotrivă, s-a constatat că persoanele care obișnuiau să facă mișcare au beneficiat un efect protector considerabil. Mai exact, în cazul acestora s-a înregistrat o reducere de până la 30% a riscului de instalare a gonartrozei.
Pe de lată parte, studiul a subliniat faptul că obiceiurile sedentare crește riscul de dezvoltare a bolii, independent de nivelurile de activitate fizică. „Mecanismele biologice care stau la baza avantajelor activității fizice pot fi distincte de cele asociate consecințelor dăunătoare ale comportamentului sedentar. Promovarea activității fizice și reducerea comportamentului sedentar sunt strategii ușor de implementat cu costuri reduse, care să îmbunătățească sănătatea și calitatea vieții”, comentează autorii studiului.
Cine riscă să facă gonartroză
Deși cauzele gonartrozei nu se cunosc deocamdată cu exactitate, persoanele care dezvoltă boala au cel puţin unul din următorii factori de risc:
- Vârsta înaintată – riscul creşte proporţional cu vârsta;
- Excesul ponderal/obezitatea – cu cât greutatea corpului este mai mare, cu atât articulația genunchiului este supusă unei presiuni mai mari, ceea ce grăbește degradarea acesteia. Există studii care au raportat o creștere cu circa 30% a riscului de apariție a acestei patologii în cazul persoanelor obeze;
- Leziunile articulare (traumatismele de la nivelul genunchiului sau intervențiile chirurgicale);
- Predispoziția genetică – riscul de apariţie al bolii este mai mare la persoanele care au în familie rude afectate de gonartroză;
- Afecţiuni preexistente (gută, poliartrita reumatoidă);
- Sexul – gonartroza afectează mai des femeile decât bărbaţii.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024