Atenție la alimentație și hidratare în concediu
Aștepți cu nerăbdare concediul, uitând de toate restricțiile impuse de-a lungul unui an întreg. Adio salatelor fade consumate din abundență înaintea vacanței pentru a-ți etala silueta impecabilă pe plajă! Dar… dacă efectele acestei revărsări de meniuri s-ar vedea doar în 2-3 kg adăugate, ai reveni fără probleme la austeritatea curei de slăbire cu care deja te-ai obișnui. Însă, căldura excesivă, microorganismele invadând tot ce înghiți, alcoolul, sosurile grase, prăjelile îți pot răpune organismul și îți pot compromite vacanța!
17.07.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 34 secundeElimină pe cât posibil posibilitatea apariției unei enterocolite sau toxiiinfectii alimentare consumând alimente care au fost preparate și refrigerate corespunzător! Nu te năpusti la tarabele de pe plajă care comercializează sosuri, maioneze (riscul ca acestea să fie contaminate cu Salmonella, de exemplu, este foarte mare la 40 de grade Celsius), mititei și cârnați. Nu vei ști niciodată cât de proaspătă a fost carnea tocată din care au fost făcuți, iar dacă sunt mai suculenți, procesarea termică nu își poate face efectul și nu va reuși să omoare bacteriile. Dacă sunt alterați, este posibil să nu îți dai seama, deoarece usturoiul și alte condimente maschează gustul.
Sfaturi alimentare importante în concediu
Dacă îți petreci concediul în destinații exotice, evită consumul alimentelor tradiționale preparate pe tarabe. Alege să iei masa la hotelul unde ești cazat sau la restaurante serioase (consultă un ghid turistic sau întreabă recepționerul) pentru a nu fi, mai apoi, pacient al clinicilor de boli infecțioase. Consumă fructe după ce le-ai spălat bine înainte, pentru a evita contaminarea cu diverse bacterii. Nu uita să te speli pe mâini ininte de a mânca, indiferent de locul unde te afli. Dacă ai scaune diareice, mucoase, sangvinolente, dacă ai grețuri, vărsături, dureri abdominale, dacă ai febră, transpirații abundente, consulta de urgență un medic!
Respectă-ți organismul
Nu renunta pe perioada concediului la dieta stabilită de medic pentru o anumită afecțiune. Evită gustările sărate și nu te jena să comanzi la restaurant fără sare dacă ai hipertensiune arterială. Afecțiunile cardiovasculare și hipercolesterolemia necesită un regim sărac în grăsimi animale în mod constant. Nu consuma dulciuri sau fructe cu conținut mare de zaharuri dacă ai diabet zaharat nici pe perioada vacanței. Verifică cu atenție lista de alergeni de pe anumite produse, dacă este necesar întreabă la restaurant dacă felul pe care dorești să îl comanzi conține alimente la care ai alergie.
Evită alimentele cu conținut mare de grăsimi sau prăjite, afumate sau condimentate în exces, mai ales dacă ai diskinezie biliară sau afecțiuni gastrice.
Cazurile speciale necesită atenție sporită
Pacienții cu afecțiuni esofagiene (cele mai frecvente fiind refluxul gastro-esofagian și esofagită de reflux), cu afecțiuni gastrice (gastrită, ulcer gastric), cu afecțiuni inflamatorii intestinale, hemoroizi sau cu afecțiuni biliare (litiază biliară, disinezie biliară) trebuie să încerce, pe cât posibil, să evite abuzul de condimente iuți (piper, boia, ardei iute, hrean, muștar), să limiteze consumul de usturoi și ceapă și să le înlocuiască cu condimente de tipul tarhon, cimbru, pătrunjel, mărar, busuioc, oregano etc.
Hidrateza-te corespunzător în vacanța de vară
Citește compoziția apelor minerale pe care le consumi, în cazul în care medicul ți-a recomandat reducerea unui anumit oligoelement din dietă. Cafeaua și alcoolul nu hidratează, deși sunt lichide, ba chiar au efectul contrar. Limitează consumul de cafea la una pe zi,dimineața, mai ales că în concediu ar trebui să ne odihnim. Consumă alcool moderat, un pahar de vin ar trebui să fie suficient, la cină. Evită berea în timp ce faci plajă și coktailurile hipercalorice seara!
Bucură-te totuși de varietatea de mâncăruri, de fructele și legumele specifice țărilor pe care le vizitezi, de pește și fructe de mare, de salatele inedite! Vei reveni acasă mai plină de viață, mai sănătoasă, cu bateriile încărcate pentru un an întreg și cu amintirile gastronomice de neuitat ale vacanței care a trecut!
Dr. Lacramioara Brinduse
Medic specialist sanatate publica
Erorile din alimentație
07.01.2024