Atractivitatea fizica in cuplu
Suntem cu totii mai preocupati de aspectul nostru decat ne place sa recunoastem. Dar aceasta nu este neaparat un semn de „orgoliu”… Ingrijorarea cu privire la aspectul nostru fizic este destul de normala si de inteles, dat fiind faptul ca persoanele atractive au avantaje distincte in societatea noastra.
01.07.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 40 secundeAstfel, studiile arata ca:
- Persoanele atractive au o sansa mai buna de a obtine locuri de munca si de a primi salarii mai mari;
- In instanta, oamenii atractivi sunt gasiti vinovati mai rar;
- De asemenea, credem ca „ceea ce este frumos este bun” – o credinta irationala, dar profunda, conform careia oamenii atractivi din punct de vedere fizic poseda si alte caracteristici de dorit, cum ar fi inteligenta, competenta, aptitudini sociale si chiar virtute morala.
De aceea, nu este surprinzator faptul ca atractivitatea fizica este de o importanta covarsitoare pentru noi.
Femeile apreciaza mai degraba umorul
Frumusetea feminina si cea masculina au fost percepute si valorizate in mod diferit de-a lungul vremii in functie de epocile istorice. Preocuparea accentuata a femeilor de-a lungul timpului pentru aspectele estetice se datoreaza faptului ca frumusetea fizica nu are aceeasi valoare pentru ambele sexe: in cazul femeii frumusetea este strategica, la barbat doar facultativa. O serie de studii contemporane au evidentiat faptul ca femeile apreciaza mai degraba umorul decat fizicul barbatului, in timp ce acesta apreciaza mai curand calitatile fizice ale femeii decat pe cele intelectuale. Insa indiferent de aceste aspecte sociologice, atractivitatea fizica a ramas o conditie esentiala in alegerea partenerului. Ne dorim ca partenerul ales sa fie inteligent, sociabil, doar daca sau abia dupa ce este si atragator.
Totusi, se pare ca majoritatea oamenilor tin cont de propria sansa atunci cand isi pun problema alegerii unui partener. In cadrul unui experiment au fost prezentate mai multor barbati 6 fotografii cu femei. Doua dintre ele reprezentau femei cu un grad de atractivitate inalt, doua mediu si doua scazut. La inceput, barbatii au fost asigurati ca se pot intalni cu femeia aleasa de fiecare. In aceste conditii toti barbatii au ales cele mai atractive femei. In a doua faza, subiectilor li s-a spus ca femeile pe care le selecteaza vor privi fotografiile celor care le-au ales si vor decide daca accepta intalnirea sau nu. Tinand cont de aceasta conditie, procentul celor care au selectat femei cu un nivel inalt de atractivitate a fost mult mai mic si strict corelat cu nivelul de atractivitate al barbatilor insisi.
Studiile evidentiaza faptul ca importanta atractivitatii fizice in alegerea partenerului depinde in mare masura si de alti factori, printre care se numara accesibilitatea virtualului partener, increderea in sine a celui care alege, contextul social si existenta unor indicii ca cei doi parteneri sunt compatibili.
Frumusetea nu este suficienta pentru a mentine o relatie
Daca privim lucrurile dintr-o alta perspectiva, disconfortul psihic produs de lipsa de atractivitate a partenerului poate fi la fel de mare ca acela provocat de atractivitatea sporita a acestuia. Daca persoana de langa noi este foarte atragatoare, mandria de a o avea alaturi este umbrita constant de teama de a nu o pierde.
Cu alte cuvinte, frumusetea este o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru a mentine o relatie, iar identificarea celorlalte conditii devine foarte greu de realizat atunci cand ne temem constant ca vom pierde persoana pe care nu am crezut vreodata ca o putem avea.
Femeile foarte atractive, dezavantajate?
De cealalta parte, femeile inalt atractive renunta adesea sa caute barbati atragatori deoarece sunt afectate sever de perceptia sociala legata de atractivitatea feminina. Se considera ca femeile frumoase sunt superficiale, instabile, cheltuitoare, pretentioase, adulterine, fapt ce le dezavantajeaza pe piata relatiilor de cuplu. Astfel, desi numeroase studii evidentiaza faptul ca alegerea partenerului se face respectandu-se gradul de atractivitate dintre cele doua sexe, exceptia de la regula o constituie cuplurile in care intra femeile foarte atractive.
Frumusetea sta in ochii privitorului
Asadar, se pare ca atat atractivitatea crescuta, cat si neatractivitatea pot fi in egala masura poveri sau chiar obstacole in calea unei relatii de cuplu armonioase. Totusi, este posibil ca dincolo de aspectele estetice sa gasim persoanele pe care le cautam, acei oameni care reflecta aspecte ale personalitatii noastre care ne plac si pe care le acceptam sau indivizi cu personalitati opuse personalitatii noastre, care si-au dezvoltat calitati opuse celor cu care ne identificam noi. In aceste relatii cautam, in mod inconstient, sa devenim intregi si suntem atrasi de oamenii care exprima acele energii nedezvoltate in personalitatea noastra.
Carmen Maria Finat
Psiholog
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024