nutritie-sanatoasa
Avantajele gatitului cu aburi
Metoda gatitului la aburi a inceput sa fie folosita inca inainte ca omul sa descopere focul. Mancarea era gatita deasupra izvoarelor termale sau pietrelor incinse la soare. Acum nu mai este nicio surpriza ca acest tip de gatit a devenit unul dintre cele mai populare, metoda fiind perfecta atunci cand vrem sa gatim usor, fara grasimi.
13.12.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 2 secundeNu va trebuie neaparat un aparat special pentru a putea gati la aburi. Folositi o oala inalta in care sa puneti o patrime apa sau supa, un gratar mic cu picioare mai inalte decat nivelul lichidului si acoperiti etans cu capac.
Aceeasi culoare, gust mai bun
Cel mai des gatita la aburi este carnea de porc. In bucataria romaneasca traditionala carnea de porc era pregatita la aburi si apoi afumata. Diferenta intre gatitul la aburi si celelalte tipuri de gatit este ca alimentele isi pastreaza culoarea de baza si chiar consistenta. Daca si fierte alimentele raman “colorate”, ele se inmoaie. Atunci cand sunt preparate la aburi, legumele isi pastreaza culoarea si consistenta originale.
Cel mai des gatita la aburi este carnea de porc. In bucataria romaneasca traditionala carnea de porc era pregatita la aburi si apoi afumata. Diferenta intre gatitul la aburi si celelalte tipuri de gatit este ca alimentele isi pastreaza culoarea de baza si chiar consistenta. Daca si fierte alimentele raman “colorate”, ele se inmoaie. Atunci cand sunt preparate la aburi, legumele isi pastreaza culoarea si consistenta originale.
Fara ulei, fara pierdere mare de vitamine
Nu numai culoarea si consistenta se mentin, ci si vitaminele. Vitamina C din legume se pierde doar in proportie de 40% in timpul gatitului la aburi, fata de pierderea de 70% atunci cand legumele sunt fierte. Un alt beneficiu pe care il aduce acest tip de preparare a mancarii este acela ca nu trebuie folosita grasime deloc. Chiar si atunci cand utilizam gratarul (o alta alternativa sanatoasa), de multe ori alimentele se lipesc, asadar este necesara folosirea cel putin a uleiului.
Nu numai culoarea si consistenta se mentin, ci si vitaminele. Vitamina C din legume se pierde doar in proportie de 40% in timpul gatitului la aburi, fata de pierderea de 70% atunci cand legumele sunt fierte. Un alt beneficiu pe care il aduce acest tip de preparare a mancarii este acela ca nu trebuie folosita grasime deloc. Chiar si atunci cand utilizam gratarul (o alta alternativa sanatoasa), de multe ori alimentele se lipesc, asadar este necesara folosirea cel putin a uleiului.
Mancarea nu se arde
Pregatind alimentele cu ajutorul aburilor acestea nu sunt expuse la temperaturi prea mari, astfel mancarea nu se arde si nu se usuca, datorita umezelii optime produse de aburi. Una dintre diferentele intre fierbere si gatitul la aburi este ca mancarea nu intra in contact direct cu apa, ci doar cu aburii.
Pregatind alimentele cu ajutorul aburilor acestea nu sunt expuse la temperaturi prea mari, astfel mancarea nu se arde si nu se usuca, datorita umezelii optime produse de aburi. Una dintre diferentele intre fierbere si gatitul la aburi este ca mancarea nu intra in contact direct cu apa, ci doar cu aburii.
Carne si suc de portocale
Multi cred ca alimentele gatite la aburi nu au gust. Aceasta parere este usor de combatut: apa ce urmeaza a se evapora se poate aroma cu ajutorul cuburilor de supa, a ierburilor si a altor mirodenii. O alta modalitate de aducere a gustului si intensificare a aromelor este marinarea. Condimentele ce dau un gust foarte puternic mancarii sunt: ardeiul iute, coriandrul, ghimbirul, scortisoara sau menta. Tot pentru a obtine o savoare originala si puternica atunci cand alimentele se marineaza se pot folosi sucuri de citrice, vin alb sau rosu.
Multi cred ca alimentele gatite la aburi nu au gust. Aceasta parere este usor de combatut: apa ce urmeaza a se evapora se poate aroma cu ajutorul cuburilor de supa, a ierburilor si a altor mirodenii. O alta modalitate de aducere a gustului si intensificare a aromelor este marinarea. Condimentele ce dau un gust foarte puternic mancarii sunt: ardeiul iute, coriandrul, ghimbirul, scortisoara sau menta. Tot pentru a obtine o savoare originala si puternica atunci cand alimentele se marineaza se pot folosi sucuri de citrice, vin alb sau rosu.
Trucuri pentru aburi buni:
- Capacul recipientului trebuie sa fie etans, astfel incat aburul sa nu iasa si timpul de gatit sa fie optim. Daca aburul scapa, timpul necesar gatirii se prelungeste.
- Nu lasati alimentele sa atinga lichidul ce produce aburii pentru ca astfel mancarea se va fierbe si efectul aburilor va fi nul.
- Inainte de a incepe gatitul la aburi, aranjati alimentele, astfel incat sa nu se atinga intre ele si sa permita aburului sa circule. Bucatile de carne ar trebui sa fie egale ca marime pentru ca timpul de gatire sa fie acelasi.
- Decongelati carnea chiar daca aceasta se poate gati si inghetata pentru ca procesul de gatire sa fie corect, la fel si timpul necesar.
- Gatitul la aburi face ca fructele si legumele alterate sa-si schimbe culoarea, astfel orice imperfectiune a cojii se accentueaza. Produsele trebuie sa fie cat mai proaspete si cu stratul exterior intact.
- Daca pregatiti mai multe feluri de mancare la aburi in acelasi timp si in acelasi recipient, puneti alimentele zemoase mai jos. Aromele se pot intrepatrunde. Alimentele care sunt in partea de jos se gatesc mai repede, asadar mai lasati mancarea din partea de sus inca cel putin cinci minute.
Olivia Dutu
Erorile din alimentație
Citești toate cărțile, cumperi cele mai potrivite vitamine, știi toate cuvintele cheie după car..
07.01.2024