Aventura si bucatarie cu chef Adrian Trandafir
Adrian Trandafir, bucatarul-sef al restaurantului Dom din Targoviste, ne povesteste drumul pe care l-a parcurs pentru a descoperi secretele bucatariei. De la el aflam ca un bucatar bun trebuie sa se perfectioneze constant si sa iubeasca cu adevarat ce face. Cititi o poveste de viata interesanta si cateva opinii foarte bine argumentate despre mancare!
16.05.2016
Timp estimat de citire:
4 minute, 7 secundeSlab sau Gras: Cum ai inceput sa gatesti?
Chef Adrian Trandafir: In copilarie, pe la 9 ani, eram foarte pretentios la mancare. Pur si simplu nu imi placea cum gatea mama! Asa ca am inceput sa-mi gatesc singur: oua, clatite, mamaliga si tot felul de preparate simple. Gatind mereu, a devenit o pasiune. Mai tarziu m-am inscris la liceul de industrie alimentara din Targoviste, unde am studiat chimia alimentara. Ce invatam la scoala aplicam acasa impreuna cu prietenii. Gateam impreuna si faceam tot felul de experimente culinare. Dupa liceu am facut scoala de bucatari din Targoviste si m-am angajat intr-un restaurant din oras, unde am lucrat cu un bucatar-sef de la care am invatat foarte multe. 3 ani am lucrat impreuna, iar vara pentru 3 sezoane am lucrat la mare ca bucatar-sef. Dupa aceasta experienta a urmat o intreaga aventura in strainatate, pentru a invata tainele bucatariei.
Slab sau Gras: Povesteste-ne despre aventura ta?
Chef Adrain Trandafir: Primul job in afara tarii a fost in Germania. Acolo am lucrat ca bucatar-sef la o baza militara americana. Conduceam o echipa de 30 de persoane si misiunea noastra era sa gatim 3 mese pe zi pentru 3000 de militari. Dupa experienta germana, am lucrat in Spania, cu David Sanchez, bucatar cu o stea Michelin. De la el am invatat sa gatesc natural, sanatos, fiind practic experienta care m-a ajutat cel mai mult. Apoi, pentru o perioada, am lucrat in Anglia, in Londra, intr-un restaurant frantuzesc, dar nu a fost o experienta asa grozava.
Slab sau Gras: Incerci constant sa te perfectionezi?
Chef Adrian Trandafir: Citesc foarte mult si incerc sa aplic tot ce citesc. Practic, recreez retetele in stilul meu. Sunt un bucatar de fusion, imi place sa amestec tendinte asiatice, europene si americane.
Slab sau Gras: Ce parere ai despre bucataria romaneasca?
Chef Adrian Trandafir: Din pacate, consider ca noi nu avem o bucatarie romaneasca in adevaratul sens al cuvantului. Mancarea noastra e preluata de peste tot. Iar modul de preparare e in general gresit. Gatim prea mult preparatele asa incat se pierd vitaminele.
Slab sau Gras: Care e bucataria ta preferata?
Chef Adrian Trandafir: Bucataria frantuzeasca. E baza. De la ea pleaca si bucataria italiana. Prepararea alimentelor e mult mai soft, francezii tin la sanatate, la aportul de substante nutritive. Mancarea e usor digerabila si iti da o stare de bine.
Slab sau Gras: Care sunt specialitatile tale?
Chef Adrian Trandafir: Respect carnea de vita, muschiul de vita! De asemenea, in Spania, m-am specializat in gatirea pestelui si fructelor de mare.
Slab sau Gras: Da-mi un exemplu de meniu sanatos pentru o zi?
Chef Adrian Trandafir: Sa incepem cu un mic dejun cu anghinare cu oua de prepelita si icre de somon. Se prepara la cuptor aproximativ 4 minute. Ouale de prepelita sunt foarte sanatoase, contin multa Vitamina B6 (greu de gasit in alte alimente) si au putin cholesterol. Pranzul poate contine o salata cu peste si fructe, iar cina o mancare usoara, un piept de rata cu avocado la grill.
Slab sau Gras: Care sunt planurile tale de viitor?
Chef Adrian Trandafir: Imi doresc sa imi deschid un restaurant cu specific frantuzesc cu preparate bio. E un segment de piata destul de slab reprezentat in Romania, desi exista numeroase surse de unde se pot cumpara alimente bio.
Doua retete cu stil de la Adrian Trandafir
Supa de Jerez (pentru o persoana)
– supa de vita – 200 ml
– Jerez (bautura alcoolica spaniola) – 30 ml
– 2 oua de prepelita
– busuioc
– ciuperci champignion fierte – 50 g
– peperoncini – 0,5 g
– patrunjel – 1 g
– ulei de masline – 20 ml
– otet balsamic – 5 ml
Supa de vita si Jerez-ul se pun la fiert pana dau in clocot. Se aromeaza cu busuioc. Ciupercile se fierb si se marineaza cu ulei de masline, otet balsamic, peperoncini, sare si piper. Se servesc separate de supa si se adauga in aceasta in momentul in care mananci. Supa de vita se monteaza intr-un bol fierbinte si se adauga ouale crude.
Piept de rata cu struguri si prosciutto
– piept de rata – 200 g
– struguri – 40 g
– prosciutto – 20 g
– lamaie – 50 g
– ulei de masline – 20 ml
– sare, ceapa, piper, usturoi
Pieptul de rata se prajeste intr-o tigaie in putin ulei de masline, 2 minute pe fiecare parte. Se baga la cuptor. In aceeasi tigaie, se calesc ceapa cu usturoiul tocate marunt. Se adauga prosciutto pentru 30 de secunde. La final se adauga si vin alb si se mai lasa pe foc 5 minute la fiert. Se face o reductie din suc de lamaie impreuna cu strugurii si prosciutto si se orneaza cu sosul de lamaie si sosul rezultat din ceapa cu usturoi si vin.
Pofta buna!
Interviu: Vali Morarescu
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024