Bacteriile „prietenoase” si sanatatea noastra
Traiesti intr-o lume plina de microbi. Fapturile microsocopice sunt prezente in aer, pe toate suprafetele, pe mâinile noastre. Se stie de mult ca microbii sunt prezenti si in organismul uman. Nu toti microbii dau boli. Microbii saprofiti nu numai ca nu ne imbolnavesc, ci din contra, contribuie la buna functionare a organismului. Exista o vasta populatie de microbi „prietenosi” care se afla pe piele si care nu permit dezvoltrarea „confratilor” ce provoaca imbolnaviri.
01.11.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeAfla care este rolul benefic al bacteriilor din intestin si cum iti protejeaza ele sanatatea!
Cavitatea bucala este un alt loc unde abunda germenii, fara ca acest lucru sa fie un risc pentru sanatate. Ea este insa numai partea initiala a tubului digestiv, care e in mod natural populat cu o multime de bacterii. Oamenii de stiinta au calculat ca numarul bacteriilor este enorm, ca formeaza un sistem perfect adaptat mediului in care traiesc si au numit acest ansamblu „microbiota intestinala”.
Rol important in pastrarea imunitatii
Actiunile microbiotei intestinale sunt multiple si anumite roluri sunt cunoscute demult (cum ar fi productia de vitamine din complexul B si de vitamina K). Cercetari din ultimii ani, insa, au adus contributii semnificative la intelegerea rolului acestor bacterii intr-o multime de procese din corpul nostru. Intre altele, bacteriile intestinale au rol si in pastrarea imunitatii organismului si in reglarea proceselor inflamatorii. Modificarile de imunitate stau, direct sau indirect, la originea unor boli sau situatii care ne preocupa astazi pe toti, de la bolile autoimune, la obezitate si depresie. Astfel, trilioanele de fiinte microscopice, care traiesc simbiotic cu corpul nostru, protejeaza intestinul fata de colonizarea cu bacterii venite din mediul exterior cu actiune patogena. Tot ele blocheaza proliferarea unor bacterii cu actiune nociva provenite chiar din mediul intestinal, blocându-le dezvoltarea si mentinându-le numarul in limite care nu ridica niciun risc pentru om.
Intestinul tau nu este numai locul in care alimentele se digera si se absorb, ci si cel mai mare depozitar de celule imune din organism!
Pastrati echilibrul florei intestinale!
Cheia rolului pozitiv in imunitate al microbiotei este pastrarea echilibrului florei microbiene. Niciun microb nu trebuie sa se inmulteasca mai mult ca ceilalti. O a doua cale importanta este pastrarea cailor de comunicare dintre celulele microbiotei si componentele imune intestinale care, la rândul lor, influenteaza metabolismul in general. Daca aceasta „conversatie” este impiedicata, consecintele pot fi grave. Omul modern, din pacate, reuseste frecvent sa deranjeze fragilul echilibru din microbiota si sa intrerupa „conversatiile”microbiotei cu tesutul limfatic, prin stilul de viata nesanatos, alimentatia necorespunzatoare, administrarea nejudicioasa de antibiotice etc. O alimentatie saraca in fibre sau antibiotice luate chiar si pentru o infectie virala usoara pot avea un ecou negativ in microbiota. Se pot forma chiar cercuri vicioase, in care un copil, de exemplu, raceste usor, ia antibiotice care nu sunt necesare, isi dezechilibreaza flora intestinala, ceea ce duce la o deprimare a mecansimelor imune si la potentarea infectiei initiale si/sau la infectii repetate si cu evolutie negativa.
Administrarea de produse pre- si probiotice asigura substratul dezvoltarii bacteriilor prietenoase (prebioticele) si reimprospatarea microbiomului cu bacteriile potrivite (probioticele). Adesea este necesar sa se recomande cure cu astfel de produse, care sa refaca microbiota si sa revigoreze imunitatea organismului aflata in suferinta.
Ai grija de „microbii prietenosi”!
Actiunile microbiotei nu se opresc aici. Ea pare a avea rol si in micsorarea depresiei imunitatii care apare pe masura ce imbatrânim. Implicit, daca reusim sa mentinem microbiota echilibrata, si sensescenta va fi amânata. Epiteliul intestinal uman are aproape 300 de metri patrati (cam cât un teren de tenis). Intestinul este gazda atât a bacteriilor din microbiota, cât si a unui complex sistem imun, in care se formeaza majoritatea limfocitelor si anticorpilor tai. Microbiota sistemului imun conlucreaza in mentinerea functionalitatii metabolismului si te ajuta sa iti mentii sanatatea, de aceea este responsabilitatea ta sa ai grija de „microbii prietenosi” printr-o alimentatie adecvata si un stil de viata sanatos!
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024