Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea
Titlul acestui articol mă face să mă înfiorez, la fel ca salturile în apa înghețată a mării pe care le vedem în luna ianuarie, de Bobotează. Popoarele care trăiesc în zone nordice ale Europei par a fi în mod particular rezistente la frig și par chiar a agrea băile reci. Ba mai mult, înotul în apele deloc calde din jurul Scoției sunt un fel de modă locală pe care recent o practică mulți. Deși pe mine nu m-ar putea convinge nimeni și nimic să fac așa ceva, studii recente indică efecte favorabile asupra sănătății.
14.12.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 58 secundeImunoSuport Ultra de la Naturalis contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, datorită combinației de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) și zinc (10 mg), care acționează sinergic. Pentru a garanta eliberarea și absorbția treptată a ingredientelor active conținute, ImunoSuport Ultra utilizează o tehnologie specială de eliberare prelungită, astfel încât organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienți.
Țin să subliniez încă de la început că nu e vorba de a sări în apă rece ca gheața fără o pregătire prealabilă, întrucât riști un șoc termic cu eventual stop cardiac. Totul are nevoie de pregătire, dar în caz că ideea îți surâde, să vedem ce spun oamenii de știință norvegieni: baia în apă foarte rece sau cu gheață ar putea reduce zonele cu “grăsime rea” (da, există așa ceva, este vorba de grăsimea periviscerală) ceea ce duce la scăderea riscului în ceea ce privește unele boli cronice, cum este diabetul.
Băile reci stimulează “grăsimea brună”
Este clar că imersia în apă rece are un impact enorm pe organism. Strămoșii noștri îndepărtați nu erau cu certitudine feriți de astfel de accidente mai mult sau mai puțin ocazionale. Apa rece produce iuțirea bătăilor inimii și stimulează “grăsimea brună”, un tip de grăsime considerată bună ca impact pe metabolism.
Grăsimea brună se găsește în cantități cu mult mai mici decât celelalte tipuri de grăsime și e formată din adipocite mititele. Aceasta e activată de frig și pare a proteja față de obezitate și de boli cardiovasculare, fapt dovedit deja cu mult timp în urmă. Grăsimea brună ne ține de cald, depozitează energie și te ajută să arzi calorii. Ea se pune pe treabă chiar înainte ca tu să începi să tremuri în frig. Modul în care produce căldură este prin arderea glucozei din sânge și a moleculelor de grăsime. Are loc un proces intens de termogeneză care îți menține temperatura constantă.
De remarcat că grăsimea brună se găsește în cantități de numai 2-5% din greutatea corporală la nou-născuți și la sugarii mici. Pe măsură ce ființa umană crește, grăsimea brună scade substanțial. Atleții au ceva mai multă grăsime brună decât oamenii obișnuiți.
Un mecanism suplimentar prin care expunerea la apă/aer rece ar ajuta este creșterea producției de adiponectină în țesutul adipos. Adiponectina este o proteină care joacă un rol important în prevenirea diabetului, scăzând rezistența la insulină.
Băile reci cresc sensibilitatea la insulină
Dacă imersiunea în apă rece este repetată, are loc creșterea sensibilității la insulină și scăderea concentrației acesteia. Acest lucru menajează pancreasul. Nu e nevoie să fii un înotător experimentat, aceste efecte apar la oricine are contact cu apa rece. Și nu mă refer doar la spălatul pe mâini.
Exista multe alte afirmații referitoare la efectele apei reci sau ale expunerii repetate la frig intens. Printre acestea ar fi: scăderea în greutate, ameliorarea capacității de gândire și a bunăstării mentale, creșterea libido-ului etc. În fond, toate acestea ar putea fi explicate prin faptul că persoanele în cauză au un stil de viață activ și un mod de gândire pozitiv. Iar efectul pe scăderea în greutate pare logic. Imersiunea în apă rece ca și expunerea la orice tip de frig intens duce la un consum energetic foarte mare. Corpul nostru luptă din greu să își mențină constantă temperatura interioară. În tradițiile multor popoare există astfel de băi reci, să ne amintim doar de saună scandinavă urmată de sărituri în apa înghețată de iarnă.
Ce ar fi de învățat de aici?! Să nu te ferești de frig. Iar dacă îți faci curaj și sănătatea îți permite și faci și o baie înghețată, cu atât mai bine!
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024