Balonare excesivă? Cauze și opțiuni de tratament
Se întâmplă adesea ca după o masă la care ai mâncat repede sau cu poftă ori după ce ai consumat anumite alimente sa apară o senzație supărătoare de „prea plin” la nivelul abdomenului. Acea senzație este dată de balonarea excesivă, mai exact de acumularea de gaze în exces în interiorul stomacului sau al intestinului subțire.
08.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 36 secundeBalonarea excesivă are mai multe cauze care pot fi mai mult sau mai puțin grave și pe care ți le vom explica pe parcursul acestui material. Indiferent de cauze, balonarea excesivă generează o senzație de disconfort de care oricine își dorește să scape cât mai repede, așa că tot din articolul de față vei putea afla și care sunt opțiunile de tratament dar și modurile în care poți preveni o astfel de problemă.
Ce este balonarea excesivă
Balonarea excesivă se mai numește distensie abdominală sau metorism și apare întotdeauna după masă, ca o consecință a unei acumulări de gaze în stomac sau în intestinul subțire. Principala caracteristică ce definește balonarea excesivă este disconfortul abdominal manifestat prin senzația de plenitudine. Abdomenul este umflat, ușor întărit, iar uneori balonarea excesivă poate fi însoțită și de dureri abdominale. Disconfortul este accentuat și de faptul că de multe ori hainele devin neîncăpătoare și presează abdomenul umflat, contribuind astfel la starea de indispoziție generală.
Balonarea excesivă este însoțită deseori de eructații și flatulență, ceea ce este neplăcut dar totodată benefic, pentru că în acest mod se elimină gazele acumulate iar problema se rezolvă în mod natural.
În funcție de cauze, alte simptome mai severe ce pot însoți balonarea excesivă sunt greața însoțită uneori de vărsături, arsurile gastrice, constipația sau diareea.
Cere sunt cauzele ce generează balonarea excesivă
Am stabilit așadar că balonarea excesivă se datorează acumulării de gaze în stomac sau în intestinul subțire, iar cauzele care duc la apariția acestui fenomen sunt variate, după cum reiese din cele ce urmează.
Consumul anumitor alimente
Aceasta se numără printre principale cauze care duc la balonare excesivă la scurt timp după masă, iar alimentele la care ne referim au în comun faptul că se digeră mai greu, deci rămân mai mult timp în stomac, unde produc gaze. Este vorba de alimentele bogate în fibre insolubile și în carbohidrați complecși, iar printre cele mai cunoscute exemple se numără fasolea, mazărea și alte leguminoase, varza și alte crucifere, fructele cu un conținut bogat de fructoză.
De asemenea, trebuie menționat că și consumul de băuturi acidulate poate duce la balonare excesivă.
Aerofagia
Și aerofagia se numără printre cauzele generatoare de balonare excesivă, fiind vorba de o problemă cauzată de înghițirea unei cantități mari de aer, care ajunge în stomac și în intestin. În mod normal, înghițim aer când mâncăm, bem lichide, când vorbim și când respirăm, însă cantitatea este prea mică pentru a duce la balonare excesivă.
Aerofagia apare însă în cazul persoanelor care mănâncă prea repede, obișnuiesc să vorbească în timpul mesei, mestecă gumă frecvent, fiind totodată și o problemă specifică fumătorilor. Toate aceste obiceiuri pot fi considerate cauze pentru balonarea excesivă prin faptul că favorizează pătrunderea unei cantități mai mari de aer – care este tot un gaz – în stomac și intestin.
Intoleranțele alimentare
Persoanele cu intoleranță la lactoză sau intoleranță la gluten dezvoltă frecvent balonare excesivă în cazul în care consumă alimente ce conțin aceste substanțe pe care organismul lor nu are capacitatea de a le digera. Balonarea excesivă este doar unul din simptomele neplăcute pe care consumul de alimente cu lactoză sau gluten le poate provoca persoanelor cu astfel de intoleranțe alimentare.
Anumite afecțiuni
Există o serie de boli asociate cu balonarea excesivă care pot fi considerate cauze mai serioase ce necesită o atenție sporită. Ne referim în special la afecțiunile digestive precum boala Crohn, diverticulita, ocluzia intestinală, cancerele la nivelul ficatului, stomacului, colonului sau pancreasului. De asemenea, cancerul ovarian și cel uterin pot genera balonare excesivă, la fel și afecțiuni de ordin psihic așa cum sunt anxietatea și depresia.
Cum se tratează balonarea excesivă, în funcție de cauze
Nu toate cazurile de balonare excesivă necesită neapărat tratament, pentru că de multe ori problema dispare de la sine pe măsură ce gazele din tubul digestiv sunt eliminate în mod natural. Cu toate că poate fi destul de tentant să te întinzi în pat pentru a ameliora disconfortul, în astfel de situații este recomandat să rămâi cât mai mult în poziție verticală pentru că aceasta favorizează eliminarea gazelor. De asemenea, ți-ar prinde foarte bine o plimbare sau orice formă de activitate fizică pentru că mișcarea stimulează digestia și totodată favorizează la rândul său eliminarea gazelor.
Cât timp de simți balonat/ă evită să mai mănânci și să bei multe lichide, în special sucuri din fructe sau băuturi acidulate.
Dacă disconfortul este greu de suportat, poți să apelezi la ceaiuri de mentă, mușețel, coriandru sau chimion, care stimulează digestia, sau poți bea un pahar de iaurt ori chefir – alimente ce conțin probiotice care îmbogățesc flora intestinală și îmbunătățesc digestia. De asemenea, poți să apelezi la suplimentele cu probiotice pentru a obține același efect sau poți lua medicamente pe bază de dimetoconă – un polimer care are capacitatea de a atenua procesul de formare a gazelor în stomac și intestin. Un alt remediu împotriva balonării excesive este și cărbunele medicinal, iar dacă balonarea este însoțită de arsuri gastrice poți să apelezi la medicamentele antiacide.
De mare ajutor poate fi și aplicarea de comprese calde pe abdomen sau de uleiuri esențiale de ghimbir ori mentă.
Dacă balonarea excesivă are drept cauză o problemă mai gravă de sănătate precum afecțiunile pe care le-am menționat anterior, tratamentul adecvat trebuie să fie cel recomandat de medic.
Cum să previi balonarea excesivă
Să nu uităm în final că este mai eficient să previi decât să combați astfel că încheiem cu câteva sfaturi care să te ajute să eviți balonarea excesivă. Obișnuiește-te să mănânci încet și să mesteci bine fiecare dumicat în timp ce îți menții trunchiul perfect vertical. Poți bea un pahar cu apă în timpul mesei, însă este de evitat apa minerală sau alte băuturi carbogazoase. De asemenea și sucurile de fructe, fie ele și naturale, pot produce balonare dacă sunt consumate în timpul mesei.
Dacă ai în meniu alimente care produc balonare excesivă, consumă-le în cantități mici, combinate cu alimente ușoare, care facilitează digestia. De asemenea, nu consuma porții mari la o singură masă, fiind mai bine să mănânci de mai multe ori pe zi câte puțin decât să îți „faci plinul” la o singură masă.
Renunță la siesta de după masă în favoare unei plimbări scurte care să stimuleze digestia, mai ales că poziția culcat este cea mai puțin recomandată imediat după ce te-ai ridicat de la masă.
Nu în ultimul rând, renunțarea la fumat și la obiceiul de a mesteca gumă sunt două decizii care te vor ajuta să previi disconfortul generat de balonarea excesivă.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024