Banana, cocktail de vitamine pentru sanatatea ta
Blamate din cauza continutului ridicat de calorii, bananele au fost ocolite mult timp de persoanele care tineau o dieta, insa nutrientii esentiali pentru creier prezenti in aceste fructe delicioase le aduc din nou in centrul atentiei. Bananele iti hranesc creierul, iti aduc energie, alunga stresul si iti regleaza digestia – afla mai multe in acest articol!
31.10.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeO singura banana medie, de aproximativ 110 g, contine 30% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina B6, responsabila pentru buna functionare a sistemului nervos, 10 mg de vitamina C, 460 mg de potasiu si o cantitate buna de fibre. Consumand o singura banana pe zi, iti cresti sansele de a avea un sistem cardiovascular sanatos, datorita potasiului. Diferite studii realizate de-a lungul timpului au aratat faptul ca persoanele care consma banane in mod constant sufera intr-o mai mica proportie de hipertensiune sau alte afectiuni cardiovasculare.
Banana combate stresul si stimuleaza digestia
Tot potasiul continut de banane este responsabil si de mentinerea stresului in limite normale, astfel incat banana devine un aliment ideal de consumat la birou sau la scoala, in perioadele solicitante din punct de vedere intelectual.
Chiar si atunci cand vrem sa slabim, este bine sa consumam o banana, ca gustare, in loc sa apelam la alte mancaruri care ne creeaza o senzatie de confort, cum ar fi chips-urile sau dulciurile hipercalorice si, de asemenea, bogate in conservanti, coloranti si alte substante nocive pentru organism.
Banana are si un efect de stimulare usoara a digestiei, intrucat contine pectina, un tip de fibra alimentara ce echilibreaza flora intestinala si ajuta la restabilirea unei digestii bune. Probioticele pe care banana le contine in mod natural sunt esentiale pentru functionarea optima a digestiei, acestea fiind responsabile de existenta bacteriilor bune din colon, bacterii care sustin flora intestinala.
Consumul de banane te ajuta sa inveti si calmeaza arsurile la stomac
In perioada examenelor, o cura de cateva zile, in care sa consumi 2-3 banane pe zi este bine-venita. Bananele iti mentin creierul in forma maxima, iar continutul ridicat de potasiu te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa retii mai multe date. In perioadele de stres, metabolismul se accelereaza, iar nivelul de potasiu din organism scade, de aceea este nevoie de o sursa suplimentara de potasiu – banana este o sursa delicioasa si naturala!
Pe langa aceste beneficii, bananele au un efect antiacid extrem de benefic pentru persoanele care sufera de ulcer sau arsuri la stomac. Daca nu ai la indemana un medicament antiacid, mananca o banana sau bea un shake natural dintr-o banana si o cana de lapte si durerea ti se va calma!
Ce banane sa mancam?
Bananele foarte coapte contin nivelul maxim de vitamine si sunt cele mai dulci, insa trebuie consumate imediat, pentru a nu se innegri. Chiar daca au coaja putin mai inchisa la culoare, spre maroniu, cata vreme fructul in sine este bine copt si nealterat, il poti consuma sub orice forma – ca atare, in shake-uri naturale sau in alte preparate.
Daca nu gasesti banane foarte coapte in magazine, le poti cumpara pe cele mai verzi, lasandu-le la temperatura camerei 2-3 zile, pana vor deveni aurii si coapte. In ciuda credintei populare, cum ca bananele nu trebuie pastrate in frigider, este chiar recomandat sa tii bananele bine coapte la rece, in frigider, pentru ca altfel se vor altera mult mai repede. Mai mult de atat, poti taia bananele in felii sau le poti pasa si pune in pungute de plastic, in congelator, pentru a le consuma mai tarziu, in shake-uri.
Raluca Mateescu
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024