Bananele – hrana ideala usor accesibila
Bananele, fructe care se gasesc pe tot timpul anului si sunt la indemana noastra, constituie o adevarata sursa de energie si sanatate de care ar trebui sa profitam din plin.
31.08.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 28 secundeVarietatea cea mai raspandita pe piata din Romania este banana Cavendish, populara banana galbena fiind cea mai des intalnita in intreaga lume. Exista insa si multe alte varietati de banane mai putin cunoscute. Printre acestea cea mai apropiata de comuna banana Cavendish este varietatea Cavendish pitic care nu depaseste 10 cm in lungime. Este o banana foarte dulce, des folosita in prepararea salatelor de fructe.
Varietatea Burro este mai plata, mai mica si cu o forma mai rectangulara decat banana Cavendish. Coapta, are o aroma asemanatoare cu lamaia.
Banana Java albastra este o varietate mai mica si mai rotunda, cu o nuanta verde-albastruie, avand continut cremos si dulce, fiind des folosita la prepararea deserturilor.
Banana Plantain are un continut mai tare si mai sarac in zahar, fiind necesara gatirea ei inainte de consumare.
Banana Rosie are o culoare purpuriu-rosiatica. Ultimul stadiu de coacere este anuntat de aparitia unor pete negre pe suprafata bananei.
Valoare nutritiva:
Banana este un fruct cu o valoare nutritiva ridicata. Este o buna sursa de calorii, fiind bogata in elemente solide, iar continutul de apa este scazut. O banana mare poate oferi mai mult de 100 calorii. Contine o cantitate mare de zahar asimilabil, ceea ce o face o sursa buna de energie.
Beneficiile consumului de banane:
- O sursa buna de vitamine (A, C, E, B1, B2) si saruri minerale (fier, sodiu, potasiu, magneziu, zinc, calciu, fosfor), bananele au efect de reechilibrare nervoasa si fac bine in starile de stres, in depresii, in cazul suprasolicitarii nervoase si asteniei.
- Un studiu privind efectul consumului de banane in cazul suprasolicitarii intelectuale, a demonstrat ca datorita continutului ridicat de potasiu, bananele ii ajuta pe elevi si studenti sa se concentreze si sa asimileze mai usor informatiile.
- De asemenea, bananele mancate intre mese cresc nivelul de zahar in sange si inlatura oboseala.
Bananele au rol protector impotriva cancerului la san!
Explicatia cercetatorilor: Acestea contin compusi fenolici. Cine mananca cel putin cinci fructe si legume pe zi prezinta un risc de imbolnavire cu 40% mai scazut decat cei care consuma mai putin sau deloc.
Bananele previn infarctul!
Potrivit unui studiu, cine mananca banane in mod regulat isi reduce riscul de infarct cu pana la 40%.
Bananele mai contin si fier, ele fiind ideale in anemie atat la copii, cat si la varstnici. Datorita cantitatii mari de potasiu, bananele au un rol deosebit in buna functionare a sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale.
De asemenea, potasiul ne ajuta sa eliminam excesul de apa din tesuturi, prin urmare bananele pot fi un mijloc de profilaxie a celulitei.
Bananele va pot ajuta sa renuntati la fumat !
Vitaminele A, C, B6 si B12 continute in banane ii ajuta pe cei care vor sa renunte la fumat. Doua-trei banane pe zi fac mai usor de suportat lipsa nicotinei.
Proprietati curative:
Dereglari intestinale
Banana este folosita ca hrana dietetica impotriva dereglarilor intestinale, ea neutralizeaza supra aciditatea sucurilor gastrice fiind usor de digerat si un laxativ usor.
Boli ale rinichilor
Bananele sunt bune pentru bolile de rinichi datorita continutului scazut de proteine si sare si a continutului ridicat de carbohidrati. Consumati 8-9 banane pe zi, timp de trei, patru zile. Curata regiunea abdominala de toxine si ajuta la eliminarea lor prin urina, fiind eficient si in indepartarea pietrelor si in cazul prostatei.
Supraponderalitate
O dieta formata din banane si lapte este considerata a fi eficienta in cazul reducerii greutatii. Bananele sunt indicate in acest caz deoarece nu contin sodiu.
Atentie: Din cauza continutului ridicat de carbohidrati si zaharuri, bananele sunt contraindicate diabeticilor!
Reteta cu banane:
Prajitura dietetica cu banane
Ingrediente:
2 oua
½ cana de faina
½ cana de zahar
½ unt
¼ lingurita de praf de copt
2 banane- piure
Mod de preparare:
Bateti untul cu zaharul pana rezulta o crema si adaugati ouale, piureul de banane si 3 linguri de apa. Adaugati faina, praful de copt si un varf de sare. Se amesteca pana obtineti o compozitie omogena pe care o varsati intr-o tava. Se pune la cuptorul incins, pentru 50 de minute. Se portioneaza si se serveste rece.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024