01.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 37 secundeDulci, parfumate și zemoase, căpșunile sunt un deliciu irezistibil pentru toate vârstele. Pe lângă savoarea deosebită, căpșunile ne pun la dispoziție și o multitudine de substanțe nutritive cu proprietăți benefice. Ceea ce e cu adevărat formidabil în cazul acestor fructe este că au puține calorii și te poți bucura de ele după pofta inimii, fără niciun fel de restricții.
Suntem în plin sezon al căpșunilor, spre marea bucurie a papilelor gustative, dar nu numai. Consumul acestor fructe apetisante nu este doar o sursă de plăcere, ci și de sănătate.
Căpșunile sunt bune furnizoare de vitamine liposolubile (A, E, K), dar mai ales de vitamine hidrosolubile: C (60 mg / 100 g) și B9 (24 mg / 100 g). De asemenea, au un conținut apreciabil de iod, magneziu, cupru, fier și fosfor. Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că ele fac parte din categoria celor mai bogate fructe în substanțe fitochimice, în special flavonoide. Vorbim de un tip de compuși fenolici responsabili de culoarea vibrantă a căpșunilor, care contribuie cel mai mult la capacitatea antioxidantă și antiinflamatoare a acestora. Datorită acestei colecții selecte de substanțe cu virtuți extraordinare, căpșunile se plasează pe locuri fruntașe în topul celor mai bune opțiuni alimentare.
Căpșunile, ideale în dietele de slăbit
Bogate în apă (aproximativ 90%) și având doar 32 de calorii/100 de grame, căpșunile sunt o alegere excelentă chiar și atunci când ești cu ochii pe cântar. Conțin zaharuri naturale, care nu depășesc 4 g per porție. Drept urmare, îți poți tripla fără emoție porția și vei avea parte de o super gustare cu mai puțin de 100 de calorii. Sună bine, nu-i așa?
Căpșunile scad riscul de boli cardiovasculare
Prezența flavonoidelor oferă protecție sănătății cardiovasculare. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard a dovedit că, datorită acestor substanțe antioxidante, consumul căpșunilor – cel puțin 3 porții pe săptămână – poate reduce riscul de infarct cu până la 32%. Totodată, scade nivelul trigliceridelor din sânge și markerii stresului oxidativ, ajută la prevenirea aterosclerozei și mărește fluiditatea sângelui. Un alt mare beneficiu este impactul avut asupra tensiunii arteriale. Prin conținutul ridicat de potasiu, căpșunile estompează efectele negative ale dietelor bogate în sare, contribuind la reglarea presiunii exercitate de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii.
Căpșunile îmbunătățesc tranzitul intestinal
Micile semințe din căpșuni pot fi uneori puțin enervante, însă ele sunt extrem de prețioase pentru buna funcționare a tubului digestiv. Ele sunt o bună sursă de fibre insolubile care contribuie la prevenirea constipației. În căpșuni se mai regăsesc pectine și alte fibre solubile, care ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Căpșunile țin la distanță ridurile
Vitamina C pe care căpșunele ne-o pun la dispoziție din abundență este foarte importantă pentru frumusețea și tinerețea pielii. Ea participă la sinteza colagenului, acea substanță proteică cu rol structural care menține rezistența și flexibilitatea pielii. Un alt avantaj îl constituie aportul substanțial de acid elagic. Cercetătorii Universității Hallym din Coreea de Sud au stabilit că acesta previne distrugerea fibrelor de colagen și inflamarea pielii, țintind astfel cele două cauze ale apariției ridurilor.
Căpșunile lupta împotriva cancerului
Cercetările care s-au concentrat pe efectele anti-cancer ale căpșunilor au relevat că aceste fructe delicioase se dovedesc a fi eficiente în reducerea riscului de dezvoltare a celor mai frecvente forme de cancer: de sân, de colon și de esofag.
Căpșunile intârzie îmbătrânirea și apariția bolilor degenerative
Datorită potențialului antioxidant al anumitor tipuri de flavonoide pe care le conțin, căpșunile protejează neuronii și alte celule împotriva oxidării, prevenind astfel degenerarea lor. Cercetătorii au concluzionat că un consum regulat de căpșuni poate ajuta la prevenirea anumitor boli degenerative, cum ar fi maladia Alzheimer, cataracta, degenerescența maculară sau retinopatiile.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024