Beneficiile cireselor
Ciresele sunt considerate printre cele mai sanatoase fructe pentru organism, aducand multiple beneficii sanatatii si contribuind semnificativ la sporirea longevitatii.
02.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 20 secundeIata ce proprietati au ciresele, ce beneficii aduc organismului, ce vitamine si minerale contin.
Ciresele sunt diuretice, depurative si laxative. Au potential antiinfectios, regenereaza tesuturile si lupta eficient impotriva imbatranirii prin actiunea lor de regenerare si de eliminare a toxinelor. Desi sunt sarace in principii nutritive, contin peste 75% apa, astfel putand fi mancate fara probleme de persoanele care se confrunta cu probleme de greutate sau de diabetici. In plus, lupta impotriva fermentatiei intestinale.
In cura de slabire cu cirese, cu cat mananci mai multe cirese cu atat slabesti mai mult. Incepe cu o jumatate de kilogram pe zi, dimineata, pe stomacul gol, pentru ca, spre sfarsitul dietei, sa ajungi la mai multe kilograme consumate pe zi. Dupa terminarea dietei, continua sa mananci un kilogram de cirese pe saptamana.
Ciresele sunt recomandate persoanelor care sufera de reumatism, de guta si de artrita. Ele elimina acidul uric si au o actiune energica asupra organismului. Acestea ajuta la reglarea sistemului hepatic si gastric si au proprietati sedative. Datorita continutului de vitamine, sunt recomandate copiilor care se confrunta cu tulburari de crestere. Ajuta la eliminarea calculilor biliari si renali. In plus, ciresele combat constipatia.
Consumul de cirese este recomandat si impotriva migrenelor. Pulpa cireselor poate intra in componenta mastilor, acestea avand proprietatea de a tonifia pielea.
Infuzia din cozi de cirese este diuretica, laxativa si sedativa, luptand si contra gripei. Compresele cu infuzie din cozi de cirese au proprietati astringente si calmeaza iritatiile pielii.
Ce vitamine si minerale contin ciresele
100 g cirese contin 500 mg minerale si sunt printre cele mai bogate fructe in potasiu (250 mg/100 g), element cu rol extrem de important in mentinerea sanatatii inimii. In compozitia cireselor intra cantitati semnificative de calciu (17 mg/100 g – esential pentru fortifierea oaselor, pentru buna functionare a sistemului nervos, a muschilor si a inimii), fier (0,4 mg – intareste sistemul imunitar, elimina starile de slabiciune, iritabilitate sau ameteala) si cupru (0,1 mg – contribuie la mentinerea integritatii peretilor vasculari si la osificare).
Ciresele contin niveluri moderate de magneziu (contribuie la functionarea optima a aparatului cardiovascular, a rinichilor si a muschilor), sulf (previne oboseala si este benefic si pentru sanatatea parului, pielii, unghiilor si creierului) si clor (ajuta la scaderea glicemiei si colesterolului, trateaza oboseala fizica si anorexia) si un numar mare de oligoelemente (zinc, mangan, nichel, fluor, iod, cobalt, seleniu).
Nivelurile de vitamina C pot varia intre 4 si 21 mg la 100 g, chiar 30 mg sau mai mult la anumite varietati de cirese. Provitamina A (carotenul) se gaseste in proportie de 0,4 mg la suta de grame de cirese. In proportii moderate, este prezent tot complexul de vitamine B, care au efecte tonice asupra sistemului nervos.
Surse: bienfaits-des-fruits.blogspot.ro; lanutrition.fr
Oana Anghel
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024