Beneficiile consumului de alimente fermentate
În trecut, efectele benefice ale alimentelor fermentate asupra sănătății erau necunoscute, așa că oamenii foloseau în principal fermentația pentru a conserva alimentele, a îmbunătăți durata de conservare și a îmbunătăți aroma.
18.12.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 7 secundeAlimentele fermentate au devenit o parte importantă a dietei în multe culturi, iar de-a lungul timpului fermentația a fost asociată cu multe beneficii pentru sănătate. În plus, microorganismele care contribuie la procesul de fermentație au fost asociate recent cu multe beneficii pentru sănătate, astfel încât aceste microorganisme au devenit un alt punct de interes.
Ce este fermentația alimentelor?
Fermentarea este un proces natural prin care microorganisme precum drojdia și bacteriile convertesc carbohidrații – cum ar fi amidonul și zahărul – în alcool sau acizi.
Alcoolul sau acizii acționează ca un conservant natural .Fermentarea favorizează, de asemenea, creșterea bacteriilor benefice, cunoscute sub numele de probiotice.
Printre principalele beneficii pentru sănătate ale alimentelor fermentate se numără:
- Îmbunătățesc sănătatea digestivă – probioticele produse în timpul fermentației pot ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor prietenoase din intestin și pot atenua unele probleme digestive. Cercetările sugerează că probioticele pot reduce simptomele incomode ale sindromului de colon iritabil (SCI). În plus, alimentele fermentate pot reduce, de asemenea, severitatea diareei, balonării, gazelor și constipației. Din aceste motive, adăugarea alimentelor fermentate în dieta ta poate fi utilă dacă întâmpinați în mod regulat probleme intestinale.
Bacteriile lactice au fost unele dintre cele mai studiate microorganisme. În timpul fermentației, aceste bacterii sintetizează vitamine și minerale, produc peptide biologic active cu enzime precum proteinaza și peptidaza și elimină unii non-nutrienți. Compușii cunoscuți ca peptide biologic active, care sunt produși de bacteriile responsabile de fermentație, sunt de asemenea bine cunoscuți pentru beneficiile lor pentru sănătate. Printre aceste peptide, acizii linoleici conjugați pot avea un efect de scădere a tensiunii arteriale, exopolizaharidele prezintă proprietăți prebiotice, bacteriocinele prezintă efecte antimicrobiene, sfingolipidele au proprietăți anticancerigene și antimicrobiene, iar peptidele bioactive prezintă proprietăți antioxidante, antimicrobiene etc. Ca urmare, alimentele fermentate pot avea multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi activitatea antioxidantă, antimicrobiană, antifungică, antiinflamatoare, antidiabetică și antiaterosclerotică.
- Ajută la întărirea sistemul imunitar – Bacteriile care trăiesc în intestine au un impact semnificativ asupra sistemului imunitar. Datorită conținutului lor ridicat de probiotice, alimentele fermentate pot stimula sistemul imunitar și pot reduce riscul unor afecțiuni precum răceala. În plus, multe alimente fermentate sunt bogate în vitamina C, fier și zinc – toate acestea contribuind la un sistem imunitar mai puternic.
- Fac alimentele mai ușor de digerat – fermentarea ajută la descompunerea nutrienților din alimente, făcându-le mai ușor de digerat. De exemplu, lactoza – zahărul natural din lapte – este descompusă în timpul fermentației în zaharuri mai simple – glucoză și galactoză, prin urmare persoanele cu intoleranță la lactoză tolerează în general bine lactate fermentate, cum ar fi chefir și iaurt. În plus, fermentația ajută la descompunerea și distrugerea antinutrienților – cum ar fi fitații (substante formate prin combinarea acidului fitic (din cereale) cu diverse minerale, în special calciul, interferând astfel absorbtia acestuia la nivel intestinal) și lectinele – care sunt compuși găsiți în semințe, nuci, cereale și leguminoase care interferează cu absorbția nutrienților.
- Pot ajuta la menținerea zahărului din sânge sub control – studiile arată că iaurtul are o legătură cu scăderea zahărului din sânge și de asemenea, poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic și a rezultatului său – diabetul de tip 2. Alegeți iaurtul bogat în probiotice față de cel obișnuit pentru cele mai multe beneficii.
- De asemenea, anumite studii arată că alimente fermentate poate avea beneficia în ceea ce privește scăderea în greutate, reducerea riscului de boli cardiovasculare, reducerea durerii musculare în urma exercițiilor acute de rezistență, dispoziție îmbunătățită etc.
Consumul următoarelor alimente fermentate vă pot aduce reale beneficia pentru sănătate:
- Kombucha – acest ceai fermentat ușor gazos este o alternativă bună la sifon.
- Murături
- Iaurt – iaurtul este făcut din lapte fermentat (sau o alternativă nelactată) cu o cultură inițială de bacterii. Unele soiuri comerciale conțin și bacterii probiotice suplimentare.
- Kefir – această băutură de lapte fermentat este făcută folosind boabe de chefir (o combinație de bacterii și drojdie).
Fermentarea poate ajuta la creșterea atât a duratei de valabilitate, cât și a beneficiilor pentru sănătate ale multor alimente, iar alimentele fermentate conțin adesea și alțe stimulente de sănătate, cum ar fi proteine, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Includerea alimentelor fermentate în alimentație poate însemna o sănătate generală mai bună.
Este sigur sau nu să consumi fructe de mare în sarcină?
17.12.2024