Beneficiile consumului de ananas
Gustos și sărac în calorii, ananasul se găsește în supermarket-urile din România pe tot parcursul anului, atât proaspăt, cât și conservat. Zona cea mai apropiată de baza ananasului conține mai mult zahăr și este mai dulce și mai moale.
07.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 40 secundeBeneficiile ananasului pentru organismul uman sunt numeroase, așa că vă propunem să le descoperim împreună!
O ceașcă de ananas proaspăt, curățat și tăiat cubulețe are doar 82 de calorii și este un aliment potrivit și în perioadele în care urmezi o dietă de slăbit. O singură porție de ananas proaspăt îți oferă 94% din necesarul tău zilnic de vitamina C, dar și o doză însemnată de mangan, vitamine și fibre alimentare, inclusiv enzime.
Ce vitamine și minerale conține ananasul
Cele mai multe dintre caloriile ananasului (puține la număr!) provin din carbohidrați – aproximativ 21 de grame pentru fiecare porție de 150 grame. Ca toate fructele, și ananasul conține zahăr, însă acest fruct zemos este sărac în grăsimi și proteine (mai puțin de 1 g per porție).
O porție de ananas conține:
- Vitamina C: 94% din DZR (doză zilnică recomandată). Ananasul este o sursă excelentă de vitamina C, antioxidantul solubil în apă cel mai important din organismul uman. Vitamina C protejează întreg organismul de radicalii liberi ce atacă și deteriorează celulele sănătoase.
- Mangan: 76% din DZR. Manganul este esențial pentru metabolismul aminoacizilor, al colesterolului și al carbohidraților.
- Fibre: 9% din DZR. Ananasul este o sursă bună de fibre dietetice esențiale pentru o digestie sănătoasă. Ananasul conține inclusiv o enzimă numită bromelina, ce sparge moleculele de proteine, ajută digestia și susține vindecarea întregului organism.
- Vitamina B6: 9% din DZR. Pe lângă vitamina B6, ananasul mai conține și alte vitamine solubile în apă din complexul B, toate esențiale pentru sănătatea umană.
- Cupru: 9% din DZR. Ananasul conține o cantitate importantă de cupru, precum și alte minerale precum potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor și zinc, într-o cantitate mai mică.
- Acid folic: 7% din DZR. Organismul uman are nevoie de acidul folic în mod constant pentru a sintetiza și repara ADN-ul, însă acidul folic devine și mai important în perioada de preconceptie și sarcină din viată unei femei.
Beneficiile consumului de ananas
Cantitatea mare de nutrienți esențiali pe care îi conține ananasul îți aduce multe beneficii pentru sănătate, de aceea îți vei dori să incluzi acest fruct în meniul tău săptămânal. Enzimele pe care le conține ananasul ajută la digestia proteinelor, în special bromelaina, ce are o serie de beneficii pentru sănătatea umană. Bromelaina susține digestia la nivelul tractului intestinal și are efect antiinflamator.
Pe de altă parte, consumul de ananas favorizează sistemul imunitar, datorită conținutului mare de vitamina C. Funcțiile de imunitate ale organismului sunt astfel stimulate și devenim mai rezistenți la infecții, gripe și răceli. În plus, acest antioxidant puternic luptă împotriva acumulării plăcii ce cauzează ateroscleroza și afecțiunile cardiovasculare, menține colonul sănătos și previne deteriorarea colonului, ce poate cauza cancer.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024