Beneficiile consumului de cafea
Consumată în cantități moderate (2-3 cești pe zi), cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătății. Folosită pentru prima dată în mănăstirile Etiopiei de la începutul creștinismului, pentru diminuarea oboselii în timpul ceremoniilor religioase de lungă durată, cafeaua este în momentul de față unul din cele mai consumate produse care conțin cofeină, alături de băuturi răcoritoare și ceai.
30.08.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeCum acționează cafeaua asupra organismului
Studii recente au evidențiat acțiunea psiho-stimulatoare a cafelei. Se pare că aceasta îmbunătățește timpul de reacție și vigilența și poate creea bună dispoziție.
Cafeaua stimulează secreția de salivă și de suc gastric precum și tranzitul intestinal, favorizând digestia, de aceea nu este recomandată celor cu afecțiuni precum gastrită, ulcerul gastric sau duodenal.
Unele studii indică faptul că substanțele conținute de cafea pot reduce apariția unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic și cel de colon, acidul colorgenic protejând împotriva diabetului de tip 1 și 2. Consumul de cafea nu influențează riscul bolilor coronariene și poate preveni calculii biliari la femei.
Compușii cafelei și rolul lor
Cafeaua conține antioxidanți (fenol, arome volatile) care împiedică distrugerea celulelor și, implicit, declanșarea unor boli, iar acidul colorgenic reduce concentrația de glucoză. Un consum de până la 3 cești de cafea pe zi se pare că reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare.
Cofeina, principalul element din compoziția bobului de cafea, stimulează sistemul nervos, crește activitatea intelectuală, reduce temporar starea de oboseală și favorizează digestia, stimulând activitatea aparatului excretor.
Acționează asupra tubului respirator și este un bun remediu împotriva durerilor de cap și a migrenelor pentru că dilatează vasele de sânge.
Cofeina nu se regăsește însă numai în cafea, ci este o componentă importantă a ceaiului, a ciocolatei, dar și a băuturilor răcoritoare sau energizante, precum și a unor medicamente pentru combaterea durerilor de cap, răcelilor ori alergiilor. Cantitatea de cofeină din cafea variază foarte mult, în funcție de tipul acesteia (cafea pentru filtru sau solubilă, tare sau slabă).
Studiile de specialitate arată că nivelul mic de cofeină conținut într-o ceașcă de cafea îmbunătățește puterea de decizie și viteza de reacție, în timp ce cantități mai mari (2-3 mg/ kg din greutatea corporală) determina o mai bună rezistență la efort fizic. Prin îmbunătățirea performanțelor, vigilenței și promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie și anxietate, precum și riscul de suicid.
Aceasta se absoarbe rapid și se elimină la fel de repede din organism; într-un interval de 3-6 ore se reduce la jumătate cantitatea aflată în sânge.
Contraindicațiile consumului de cafea
Pe lângă beneficiile unui consum moderat, cafeaua are și contraindicații. Astfel, cei cu afecțiuni precum hepatită cronică, ciroză, ulcer gastric sau duodenal, gută, nevroză, dureri de cap, hipertensiune arterială și enterocolită cronică ar fi bine să evite consumul de cafea. De asemenea, cafeaua nu este recomandată copiilor, adolescenților și mai ales femeilor în perioada menopauzei și postmenopauzei, pentru că favorizează osteoporoza.
Legatura dintre cafea și cancer
Studiile științifice nu au confirmat până acum că un consum de cafea pe o perioadă îndelungată ar putea provoca apariția cancerului. Dimpotrivă, există dovezi potrivit cărora cafeaua ar avea un efect pozitiv – în funcție de doză – asupra cancerului colorectal, posibil datorită reducerii acizilor bilei.
Consumul de cafea în sarcină
Consumată cu moderație, cofeină nu are efecte asupra fertilității sau concepției și nici asupra ducerii saricinii la termen cu bine. Totuși, femeile însărcinate care beau cafea tind să devină agitate și nervoase. În plus, cofeină nu are nici o valoare nutritivă și favorizează pierderea calciului, un nutrient deosebit de important pentru o sarcină sănătoasă. Unele studii au arătat că 300 mg pe zi de cofeină pot crește riscul de pierdere a sarcinii. Prin urmare, pentru a fi sigure că veți purta sarcina fără incidente deosebite, e bine să reduceți consumul de cofeină.
Cafeaua elimină celulita
Kilogramele în plus și celulita sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeia modernă. Ori, cofeina joacă un rol foarte important în combaterea acestor neplăcute fenomene. Majoritatea cremelor de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient, iar unele studii arată că putem slabi consumând cafea, 300-400 de calorii putând fi arse în fiecare zi printr-un consum moderat.
Crema anticelulitică cu cafea
Și pentru a veni în sprijinul celor care vor să scape de celulită, iată și o rețetă eficientă pe care o puteți prepara chiar acasă: se amestecă zaț de cafea cu ulei de măsline și se obține o pastă cu care se masează zonele corpului afectate de celulita.
Cafeaua și obișnuința
Există o diferență semnificativă între obișnuință și dependență, deși adesea se face confuzie între cele două.
Simptomele dependenței fizice de cafea includ pofta și nevoia de a crește cantitățile de substanță pentru a satisface această poftă.În cantități moderate, cofeina nu acționează asupra zonelor din creier
legate de dependență.
Consumul exagerat însă, poate avea efecte negative:
- tulburări la nivelul tubului digestiv cu arsuri și chiar dureri și spasme gastrointestinale;
- palpitații;
- insomnii;
- neliniște;
- stări depresive;
- tremur și slăbiciune musculară.
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024