Beneficiile consumului de castraveți, legume rehidratante și cu proprietăți diuretice
Folosiți în mod special pentru a da gust și culoare salatelor, castraveții au mai multe beneficii pentru sănătate decât s-ar putea bănui la prima vedere. Cu un conținut ridicat de apă și o textură crocantă, aceste legume pot fi consumate proaspete mai ales în sezonul cald, dar pot fi puse și la conservat în oțet sau saramură, pentru a fi consumate și în perioada de toamnă-iarnă, precum și în restul anului.
06.09.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 36 secundeIndiferent de forma în care sunt consumați, castraveții constituie o sursă bună de vitamine, minerale și fibre, contribuind totodată și la hidratarea organismului, datorită conținutului ridicat de apă. De asemenea, castraveții pot să fie și un bun aliat în curele de slăbire, întrucât conțin puține calorii și în același timp induc senzația de sațietate.
Despre toate aceste beneficii ale castraveților vom vorbi pe parcursul acestui articol din cuprinsul căruia mai poți afla care este conținutul nutrițional al acestei legume și cum o poți include în dietă.
Castraveți, proprietăți nutritive
Originari din India, castraveții fac parte din familia Cucurbitaceae, fiind înrudiți cu pepenele verde și cel galben precum și cu dovleacul. O caracteristică specifică a plantelor din această familie este conținutul ridicat de apă, iar din acest punct de vedere, castraveții sunt alcătuiți în proporție de 95% din apă. Restul de 5% este reprezentat de o serie de nutrienți care se regăsesc cu precădere în coajă și cărora lise datorează beneficiile pe care această legume le are pentru sănătate.
Mai precis, 100 de grame de castraveți conțin doar 15 calorii, circa 5 grame de carbohidrați, 0,11 grame de grăsimi, și 0,65 grame de proteine. Alături de acestea, în compoziția castraveților mai găsim aproximativ 21% din doza zilnică recomandată de vitamina K, 5% din doza zilnică recomandat de vitamina C precum și vitamine din complexul B. Conținutul nutrițional este completat de minerale precum magneziu, potasiu, fosfor fier și zinc, dar și de substanțe cu efect antioxidant așa cum sunt flavonoidele, betacarotenul, taninii și lignanii.
Ce beneficii aduce consumul de castraveți
Castraveții sunt cultivați de peste 3.000 de ani, mai întâi în Asia și apoi în Europa, de pe vremea Imperiului Roman. Apreciați pentru textura lor crocantă și pentru gustul discret și răcoritor pe care îl dau salatelor și altor preparate culinare, și-au dovedit în timp și o serie de beneficii datorită cărora au devenit unul dintre cele mai consumate alimente. Totodată, datorită proprietăților benefice, castraveții sunt folosiți în prezent și în industria cosmetică, pentru prepararea a diferite creme și loțiuni.
Iată care sunt principalele beneficii pe care le aduce consumul de castraveți cât mai frecvent cu putință:
Menține organismul hidratat
După cum am precizat deja, castraveții conțin apă în proporție de 95%, iar datorită acestei proprietăți se numără printre plantele cu cel mai ridicat potențial de hidratare.
Acest beneficiu e pus în valoare mai ales în zilele călduroase sau după activități fizice intense, când 1-2 castraveți consumați proaspeți și cu coajă pot restabili echilibrul hidric din organism, prevenind deshidratarea. De asemenea, câteva felii de castravete adăugate în apă sau în orice altă băutură conferă acesteia un gust mai plăcut și o aromă discretă și răcoritoare.
Previne excesul ponderal
Castraveții au un aport caloric foarte scăzut iar datorită conținutului de apă și fibre induc și mențin senzația de sațietate. De aceea, consumul de castraveți în mod regulat poate fi o bună metodă de a slăbi sau de a-ți menține silueta. Nu există o limită pentru cantitatea consumată la fiecare masă, însă cu cât vei mânca mai mulți castraveți, cu atât vei evita acumularea de kilograme în plus, pentru că vei simți senzația de sațietate pentru mai mult timp și astfel va dispărea tentația de a consuma alte alimente cu un aport mai mare de calorii.
Îmbunătățește digestia
Pe lângă faptul că mențin senzația de sațietate, fibrele, și apa din compoziția castraveților au și calitatea de a ajuta digestia și a preveni astfel anumite tulburări cum ar fi indigestia, balonarea sau constipația.
Dacă ne referim la castraveții murați, aceștia vin „la pachet” cu un alt beneficiu major pentru digestie, reprezentat de conținutul de probiotice, care sunt bacterii benefice ce contribuie la descompunerea alimentelor în tractul digestiv. Aceste bacterii formează flora intestinală, iar un aport suplimentar datorat consumului de castraveți murați va îmbunătăți această floră și odată cu ea, procesul de digestie.
Contribuie la detoxifiere
Tot datorită conținutului ridicat de apă, castraveții au și efect diuretic, stimulând procesul fiziologic de eliminare a urinei din corp. Este știut faptul că, odată cu urina, organismul elimină și toxine, împreună cu substanțe de care nu mai are nevoie, iar prin stimularea acestui proces, consumul de castraveți ajută și la detoxifiere.
În același timp, protejează și sănătatea rinichilor, prevenind astfel riscul apariției calculilor renali și a altor probleme ce pot perturba buna funcționare a acestora.
Protejează inima
Efectul diuretic al consumului de castraveți poate fi benefic și pentru sănătatea inimii, prin faptul că astfel se previne retenția de apă, care determină creșterea volumului de sânge și odată cu el, a presiunii cu care acesta circulă prin artere. Retenția de apă este una din cauzele hipertensiunii arteriale, care, la rândul ei, este principalul factor declanșator al afecțiunilor cardiovasculare.
Așadar, consumul de castraveți previne retenția de apă prin stimularea eliminării urinei, iar prin aceasta contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale și a sănătății inimii.
Ține glicemia sub control
Consumul de castraveți este benefic și în cazul persoanelor care suferă de diabet și trebuie să acorde o importanță deosebită alimentației, pentru a-și menține glicemia în limitele normale. Consumul de carbohidrați determină de obicei o creștere a nivelului glicemiei, însă în privința castraveților nu există motive de îngrijorare.
După cum am precizat mai devreme, aceștia conțin cel mult 5 grame de carbohidrați la suta de grame – o cantitate mult prea mică pentru a crește glicemia peste nivelul normal.
Menține pielea tânără
Din castraveți se prepară și creme sau loțiuni folosite în tratamentele cosmetice datorită efectelor benefice pe care le au asupra pielii. Aceste efecte se păstrează însă și în cazul consumului de castraveți și de datorează conținutului de apă vitamine și antioxidanți. Mai exact, pielea se menține hidratată, păstrându-și astfel strălucirea și elasticitatea. La aspectul plăcut al pielii contribuie și efectul detoxifiant, despre care am vorbit deja, dar și conținutul de vitamina C și substanțe antioxidante. Acestea protejează celulele de stresul oxidativ datorat acțiunii radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii.
Cum să introduci castraveții în alimentație
Castraveții pot fi consumați sub diferite forme la orice masă a zilei, potrivindu-se cu numeroase alte ingrediente și feluri de mâncare. Astfel, tăiați în felii subțiri sau cubulețe, sunt un ingredient care nu poate lipsi din salatele răcoritoare de vară, care pot fi consumate atât ca fel principal, cât și ca garnitură pentru diferite preparate.
De asemenea, castraveții sunt un ingredient perfect și pentru diferite gustări cum ar fi sandwich-urile. În același timp, pot constitui ei o gustare în sine dacă sunt tăiați în fâșii subțiri pe care le poți ronțăi între mese, ca alternativă la snacks-uri sau alte gustări mai puțin sănătoase.
Îi poți consuma chiar și sub formă de băutură, adăugându-i într-un blender alături de câteva fructe și preparând un smootihie răcoritor și plin de vitamine.
Să nu uităm nici castraveții murați sau cei în oțet, care sunt variantele conservate dar la fel de încărcate de beneficii. Aceștia pot fi consumați ca garnitură pentru felurile principale dar și ca ingredient pentru salate, dintre care cea mai cunoscut este salata boeuf.
Dacă simți nevoia unei băuturi revigorante poți să amesteci câteva felii de castraveți murați într-o cană cu iaurt, adăugând și 1-2 căței de usturoi împreună cu câteva fire de mărar.
Nu în ultimul rând, la început de toamnă, nu pierde ocazia să prepari o salată delicioasă, amestecând zeama de la un ciorchine de aguridă cu o 1-2 căni de apă si felii de castravete proaspăt.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024