Beneficiile consumului de conopidă
Conopida este una dintre legumele recomandate a se consuma frecvent, datorită conținutului crescut de nutrienți. Beneficiile conopidei asupra sănătății sunt de necontestat, aceasta putând preveni anumite maladii grave, precum cancerul sau bolile de inimă.
08.08.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeDescoperă aici ce vitamine și minerale conține conopida și care sunt beneficiile conopidei asupra sănătății!
Ce vitamine și minerale conține conopida
Conținând mai mult de 90% apă, conopida are foarte puține calorii. Glucidele asigura cea mai mare parte a aportului energetic. Dintre glucide, zaharurile simple – glucoza și fructoza – sunt majoritare. În această legumă există, de asemenea, și o oarecare cantitate de amidon. Lipidele sunt prezente în cantități infime, în timp ce proteinele se găsesc din abundență în conopida proaspătă.
Conopidă este foarte bogată în vitamina C, dar este, totodată, și o sursă bună de vitaminele B, cu precădere B2, B3 și B6 și aduce și o cantitate mică de provitamina A. Vitamina K, și ea prezentă în conopidă, este indispensabilă vieții, rolul ei fiind acela de a coagula rapid sângele și de a acționa preventiv asupra hemoragiilor interne.
Apa din compoziție conține minerale precum: potasiu, magneziu și calciu și furnizează o serie de oligoelemente: fier, zinc, mangan, cupru, bor, fluor.
Fibrele alimentare, din abundență în compoziția sa, sunt compuse din cantități mari de celuloză, hemiceluloza și o proporție mai mică de pectine, care îi conferă conopidei acea textura moale după fierbere/coacere.
Beneficiile conopidei
Dintre multiplele beneficii ale conopidei asupra sănătății, le-am selectat pentru voi pe cele mai importante:
Previne cancerul
Conopida conține sulforafan și indoli, substanțe care s-a demonstrat că previn cancerul. O dietă bogată în crucifere, familie din care face parte și conopida, reduce semnificativ riscul de cancer, în special cancerul la sân, cel de colon, cancerul de prostată și cel ovarian. Studiile au demonstrat că o jumătate de cană de conopidă pe zi diminuează riscul cancerului de prostată cu 52%.
Are proprietăți antiinflamatoare
Acizii grași omega 3 și vitamina K reduc inflamațiile intestinale, cele provocate de artrită și durerea cronică;
Stimulează sistemul imunitar
Conopida conține, de asemenea, seleniu care, împreună cu vitamina C, întărește sistemul imunitar.
Asigură o digestie optimă
Conopida este o sursă excelentă de fibre, esențiale unei digestii optime. Aportul de fibre absoarbe apa în tractul digestiv, ceea ce duce la înmuierea scaunului, deci la un tranzit intestinal optim.
Are beneficii cardiovasculare
Conopida conține un nivel crescut de acid folic, care reglează nivelurile de homocisteina, un marker asociat bolilor cardiace.
Reduce nivelul de colesterol
S-a demonstrat că alicina din compoziția conopidei poate reduce nivelul de colesterol, diminuându-se astfel considerabil riscul de atac de cord.
Favorizează o sarcină sănătoasă
Conopida este o sursă bună de acid folic, necesar dezvoltării sănătoase a fătului în timpul sarcinii, carența de acid folic la femeile însărcinate putând duce la probleme precum anomaliile congenitale sau greutate scăzută la naștere a fătului.
Este recomandată în cura de slăbire
Conopida conține foarte puține calorii. O ceașcă de conopidă are doar 27 de calorii, ceea ce face din această legumă un aliment care poate fi consumat în cantități mari in dieta de slăbire.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024